NANSI TIRELI

'OVO JE ZAVIČAJNA, A NE STRUČNA VLADA' Šefica Laburista o novom kabinetu

Zagreb, 150215.U dvorani Lamour u Skorpikovoj ulici odrzan je 2. sabor Hrvatskih laburista na kojem je izabrano novo vodstvo stranke.Na fotografiji: Nansi Tireli, kandidatkina za predsjednicu stranke.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Saborska zastupnica i predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli ustvrdila je u četvrtak kako je zavičajnost velikim dijelom određivala stručnost u novoj hrvatskoj Vladi.

"Stručnost o kojoj smo slušali gotovo tri mjeseca velikim je dijelom određivala zavičajnost, barem što se tiče Mostovih kandidata za ministre", rekla je Tireli novinarima dodavši da bi se novu Vladu umjesto stručnom moglo zvati zavičajnom.

Tireli kaže da to nije dobro, "jer u konačnici ruši dostojanstvo buduće Vlade".

Jedno se govori, drugo radi, poruka je izuzetno loša, zbog toga ćemo u petak biti protiv predložene Vlade, najavljuje laburistica. Ipak, 'priznaje' da u novoj Vladi ima stručnjaka, da se ne može generalizirati, ali nije konkretizirala na koga točno misli.

Zbog pojedinih ministarskih imena, uvjerena je da će se o ideologiji i ideološkim pitanjima itekako raspravljati. "Tri mjeseca izbjegavali smo ideološka pitanja, govorili da se ćemo se baviti reformama, rastom gospodarstva, smanjenjem javnog duga, no po objavljenim imenima ministara vidimo da ćemo itekako raspravljati o ideološkim pitanjima i vratiti se gdje smo bili nekad ranije", ustvrdila je Tireli.

Miletić: 'Treba vidjeti kako će se postaviti prema temeljnim građanskim pravima'

Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić rekao je o novoj Vladi da ponajprije treba vidjeti kako će se postaviti prema temeljnim građanskim pravima i vrijednostima, kakvo će stajalište zauzeti o manjinskim pravima te što će se učiniti u vezi s decentralizacijom zemlje.

Kad je riječ o decentralizaciji, rekao je kako treba vidjeti hoće se li se, kao u prošlosti, "neefikasno upravljati svime iz jednog centra, ili će se regijama i gradovima omogućiti veće ovlasti i veća efikasnost". S tim u vezi, treba pričekati prve korake nove Vlade, rekao je, a životopis mandatara Tihomira Oreškovića ocijenio impresivnim.

"On ima poslovnog iskustva, a pojedini predloženi ministri manje su poznati široj javnosti pa ćemo morati pričekati i vidjeti koji će biti njihovi novi konkretni potezi", istaknuo je Miletić.

Komentirajući kandidaturu Istranina Antona Klimana (HDZ) za ministra turizma, Miletić je istaknuo kako je "IDS u prošlom mandatu iznimno kvalitetno vodio taj resor".

"Letvicu smo podigli jako visoko, iza nas je rekordna turistička sezona, a novi ministar imat će izazov pokušati održati postojeću razinu razvoja turizma i po mogućnosti unaprijediti ju. Ostavljamo sređen resor, bez ikakvih 'kostura u ormarima', a da je letvica visoko postavljena i podignuta - to je sigurno tako", rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:52