DRAMA U LICI

Pankretić: HEP je kriv za poplavljenu Kosinjsku dolinu

 Jure Mišković/CROPIX

KOSINJ - Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade RH, u pratnji Jadranka Husarića, direktora Hrvatskih voda, obišao je poplavljeno područje Kosinjske doline u općini Perušić gdje se upoznao s trenutačnom teškom situacijom izazvane velikim poplavama, najvećim u posljednjih pedeset godina u slivnom području rijeke Like.

Panketić je neizravno optužio HEP da je odgovoran za opće stanje u poplavljenom području.

- Hrvatska Vlada traži hitan sastanak s direktorom HEP-a kako bi se riješili dugogodišnji problemi s poplavama u ovome području. Došlo je vrijeme da se mora znati hoće li doći do gradnje hidroakumulacije Kosinj 2, ako ne, onda treba tražiti druga rješenja u vidu podizanja prometnica - rekao je Pankretić koji je obećao da će hrvatska Vlada nakon povlačenje vode popisati štete i izvršiti naknadu.

Stanje u poplavljenoj dolini i dalje je kritično, vodostaj je proąle noći porastao pola metra, ali danas nakon više dana vodostaj stagnira. Prema riječima ličko-senjskoga župana Milana Jurkovića, poplavljeno je oko 150 kuća. Pokrenuta je opsežna akcija pomoći za oko 1500 stanovnika naselja koje je voda odsjekla, neke već više od deset dana. Čamcima se prevozi voda, hrana, lijekovi, svijeće jer mnoga naselja nemaju struje, pitke vode i telefona. Aktiviran je centar za spašavanje 112, Crveni križ, Caritas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:04