MOBILNI URED

PANTOVČAK SE PRIVREMENO PRESELIO U ISTRU Kitarović: 'Istarski Hrvati čvrsta su grana hrvatskoga narodnog stabla'

 Goran Sebelic / CROPIX

Podizanjem zastave Predsjednice Republike Hrvatske ispred Doma hrvatskih branitelja u ponedjeljak je otvoren privremeni Ured predsjednice Republike Hrvatske, u kojem će sljedećih nekoliko dana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarati s predstavnicima političkog i društvenog života te građanima Istarske županije.

Predsjednica Republike istaknula je na prigodnoj svečanosti kako joj je velika čast i zadovoljstvo raditi i boraviti u Domu hrvatskih branitelja te je izrazila poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima. „Iako Istra nije bila neposredno ugrožena velikosrpskom agresijom, upravo ste vi, Istrani, najvećim odazivom pozivu na obranu Hrvatske na najbolji način iskazali svoje domoljublje“, kazala je predsjednica, kako stoji u priopćenju iz njezina ureda.

Podsjećajući na povijest Istre koja je najvećim dijelom svoje povijesti bila izvan hrvatskih državnih granica, Grabar-Kitarović je kazala kako je hrvatstvo u njoj opstalo zahvaljujući nepokolebljivu rodoljublju istarskog čovjeka, koji je čuvao svoj hrvatski jezik i običaje.

>>> FOTOGALERIJA

Posebno je velik doprinos očuvanju hrvatske svijesti u Istri dalo katoličko svećenstvo, dodala je. Istaknula je kako glavne smjernice hrvatske politike nisu uvijek dovoljno prepoznavale i uvažavale posebnosti Istre i istarskog hrvatstva, koje se oblikovalo i očuvalo u okrilju istarskih povijesno-političkih mijena, etničkih i kulturnih raznolikosti. „Istarski Hrvati čvrsta su grana hrvatskoga narodnog stabla, na koju se i danas možemo jednako kao u prošlosti sigurno osloniti kada su u pitanju hrvatski državni i nacionalni interesi“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike kazala je kako je Istarska županija imala među prvim našim županijama mogućnost da, oslobođena neposredne ratne opasnosti, svoje posebnosti razvojno iskoristi suradnjom s bliskim regijama u drugim državama. Sada, kada je Hrvatska članica Europske unije, Istra ima još veće razvojne mogućnosti na temelju ukupnih hrvatskih razvojnih potencijala. Dodala je kako će razvojni uspjeh biti utoliko veći koliko više bude utemeljen na političkoj suradnji na županijskoj i državnoj razini, a da demokratska utakmica ima smisla samo ako otvara obzorja zajedništva i omogućuje složnu posvećenost općemu dobru.

Grabar-Kitarović nakon susreta s Flegom i Miletićem: 'Ured u Puli prilog je decentralizaciji'

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u privremenom uredu u pulskom Domu hrvatskih branitelja primila je istarskog župana Valtera Flegu i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, a nakon susreta u izjavi za novinare istaknula kako preseljenje ureda u Puli znači i njezin prilog decentralizaciji.

"Snažno zastupam decentralizaciju u Hrvatskoj po načelu supsidijarnosti, odnosno prenošenja ovlasti, kao i fiskalne decentralizacije, da županijama, gradovima i općinama ostaju ona sredstva u najvećoj mogućoj mjeri kako bi se ponovno mogla investirati" - izjavila je predsjednica dodajući da snažno podupire i razvojne projekte u Istri. Kako je rekla Već nekoliko godina govori se o mnogim projektima u Istri, od završetka istarskog ipsilona, druge cijevi tunela Učka do izgradnje željezničke pruge od Pule do Rijeke što znači povezivanje Istre s Kvarnerom i kvarnerskim zaljevom prema srednjoj Europi.

"Mislim da ne možemo isključivo ovisiti o turizmu. Ova turistička sezona bila je sjajna, prihodi će biti dobri, no primjerice lani su vremenske neprilike učinile svoje i prihodi od turizma nisu bili zadovoljavajući" - rekla je predsjednica Grabar Kitarović

Ocijenila je da "turizam kakvog trenutno imamo previše ovisi o vremenskim i drugim uvjetima" i zato, smatra ona, "trebamo ulagati kako u temeljnu proizvodnju i razvoju infrastrukture tako i u oblike turizma koji će kroz cijelu godinu privlačiti turiste".

Po njezinim riječima jedan od preduvjeta u Istri za to je upravljanje vojnim objektima i stoga je, kako je rekla "čudi što u Puli područja od Muzila do bivšeg vojnog aerodroma stoje prazni i neiskorišteni".

"Jednostavno ne mogu shvatiti kako toliko godina, od 2001. do danas da se ti objekti ne daju na upravljanje lokalnoj samoupravi i kako se na taj način ne realiziraju projekti koji bi doprinijeli razvoju" - izjavila je predsjednica. Kako je ocijenila, time se gube godine neovisno o tome što ova zemlja ima toliko preduvjeta i toliko resursa za razvoj.

"Zašto smo na začelju Europske unije? Zato što ne znamo dovoljno brzo i učinkovito iskoristiti te resurse. Stoga pozivam sve odgovorne u državnoj upravi da se riješi pitanje, kako vojnih objekata, tako i drugih nekretnina koji su u vlasništvu države, a koji se mogu predati lokalnoj samoupravi koja najbolje zna koje su potrebe i mogućnosti i koja najbolje može pokrenuti projekte koja će otvarati nova radna mjesta" - zaključila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Izrazivši zadovoljstvo današnjim razgovorom istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić kazali su kako se Istra godinama bori protiv centralizacije.

"Neovisno o političkim razlikama moramo raditi zajedno u vezi s pitanjem bivših vojnih zona .Suradnja je nužna od državne razine, odnosno ureda predsjednice i predsjednika Vlade do županija, gradova i općina kako bi nam sutra bilo bolje" - poručio je Miletić.

Hrvatska predsjednica se potom sastala s porečkim i pulskim biskupom mons. Draženom Kutlešom te s Alfiom Barbijerijem, rektorom Sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli.

Predsjednica Grabar Kitarović sljedeća četiri dana, do četvrtka 17. rujna privremeni ured ima u Puli, u Domu hrvatskih branitelja. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:26