NOVI SKANDAL

Papin brat: Pedofilija u mom zboru? Ne znam...

Ako Georg Ratzinger i nije znao za pedofiliju, onda je jasno koliko je snažno bilo zataškavanje

RIM - Pedofilski skandali u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj s dviju strana naviru u Vatikan. U petak će papa Benedikt XVI o tome razgovarati s predsjednikom Njemačke biskupske konferencije Robertom Zollitschem (Colićem), nadbiskupom u Freiburgu, koji je već najavio da će istjerati na čistac sve slučajeve pedofilije u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj. Prije dva dana je u javnost izbio podatak da je pedofilskih skandala bilo i u dječjem zboru Regensburger Domspatzen, koji je 30 godina vodio don Georg Ratzinger, stariji brat sadašnjeg Pape.

Regensburger Domspatzen čine dječaci prije mutiranja. Taj ansambl pripada u najrenomiranije dječje muške zborove. Koncertira po svemu svijetu, ništa manje nego razglašeni Wiener Singerknaben. Ima vlastiti internat s gimnazijom, tako da se malim pjevačima organizira kompletna izobrazba gimnazijskog tipa, te glazbena pouka, uz vježbe i nastupe. Svećenik glazbenik Georg Ratzinger bio je kapelnik stolnice (Domkapellmeister) i glazbeni voditelj Domspatzena od 1964 do 1994.

Monsignor Georg Ratzinger je u petak pred mikrofonima Bavarskog radija rekao da on ništa ne zna o pedofiliji u zboru koji je vodio - prenijela je DPA. Prema tom izvoru, 86-godišnji Papin brat odbio je dalje odgovarati na pitanja o tome, uputivši novinare da se o svemu što ih zanima raspitaju u Regensburškoj biskupiji.

Clemens Neck, glasonoša te biskupije, obznanio je u petak da u dijecezi znaju o jednom slučaju „u početku šezdesetih godina“, te da je umiješani svećenik bio sudski kažnjen, a u međuvremenu je i umro. Neslužbeno se spominje da je to bio Georg Z., koji je vodio internat Domspatzena prije negoli je Georg Ratzinger preuzeo glazbeno vodstvo zbora. Ako je istina da don Georg Ratzinger o tome ništa nije znao, onda je lako pretpostaviti koliko je snažno bilo zataškavanje tih događaja. Njemačka glasila navode riječi nekoga u zboru da su sudski osuđena dvojica svećenika, a ne jedan, te da su obojica sada mrtvi.

Njemačka biskupska konferencija nedavno je veoma oštrim riječima osudila i sve pedofilske (odnosno efebofilske) slučajeve za koje su krivci bili neki njemački svećenici, a i svaki pokušaj zataškavanja. Konferencija je zadužila trierskog biskupa Stephana Ackermanna da istraži sve eventualne slučajeve u samoj Crkvi te u vjerskim školama, naredivši mu „nultu toleranciju“.

Regensburški biskup Ludwig Müller objavio je na biskupijskoj internetskoj stranici „pismo roditeljima“ u kojemu oštro osuđuje slučajeve koji su se „zbili u prošlosti“ i moli za njih oproštenje. Iz njegove formulacije je razvidno da je slučajeva bilo i više. Neck je Agenciji France Presse izjavio da ispituju više slučajeva u razdoblju od 1958 do 1973, dakle i u doba kada je zborom ravnao don Georg Ratzinger. Ti su slučajevi nedavno prijavljeni dijecezi, kaže Neck.

Problem je što Regensburg nije ni prvo ni usamljeno središte takve sablazni (i) u Njemačkoj.

U Crkvi zastare nema, pa su Zollitsch i ostali biskupi dali odriješene ruke mons. Ackermannu.

Po svoj prilici žele to raščistiti brzo i odlučno i tako barem skratiti kalvariju koju je Katolička crkva prošla dosad već u Sjedinjenim Državama Amerike i u Irskoj, izgubivši veoma mnogo u vjerodostojnosti i u novcu.

Učenici: Da, dirali su nas

O skandalima se počelo otvoreno govoriti tek prije nekoliko tjedana, kada su u javnost sa svojim tužnim ispovijedima počeli izlaziti nekadašnji učenici berlinske katoličke klasične gimnazije „Canisius“, koju vode oci isusovci. Istraga se proširila na još neke škole, većinom pod isusovačkim vodstvom.

Njemačka glasila, pozivajući se na crkvene izvore, tvrde da je dosad utvrđeno oko 120 takvih slučajeva, ali da su svi već zapali u sudsku zastaru. Pribrajajući i druge prijavljene slučajeve (u Hessenu, u Marburgu i drugdje), njemačka glasila tvrde da ih je ukupno oko 150, a Associated Press tvrdi: 170.

Skandal su izazvale i fotografije, objavljene na nekoj internetskoj stranici namijenjenoj homoseksualnima. Benediktinac Thomas Pfister je u gornjobavarskoj opatiji Ettal snimio polugole sjemeništarce u tamošnjoj školi, pa su ti snimci dospjeli u kontekst koji ih je prikazao gorima od onoga što zbilja jesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:50