PRVI KORAK PREMA MOSKVI

PATRIJARH IRINEJ POSLAO ODBIJENICU VATIKANU ZBOG - HRVATSKE? Na televiziji iskazivao ljutnju na Zagreb, Sofiju, Skoplje...

Papa Franjo (lijevo), patrijarh Irinej (desno)
 REUTERS/CROPIX

“Što se tiče želje rimskog biskupa da posjeti Srbiju, to su dobre želje i mi ih pozdravljamo. To bi bilo dobro našem narodu, s obzirom na odnose s našim najbližim susjedima Hrvatima, koji su zasnovani na velikim povijesnim nepravdama i zločinima.

Međutim, baš zbog tih odnosa, koji su još uvek sveži i bliski, smatramo da za to još nije vrijeme”, izjavio je patrijarh Irinej, čelnik Srpske pravoslavne crkve (SPC), u svojoj božićnoj poruci emitiranoj na Televiziji Hram.

Hrvatska crkva šuti

Irinej je dodao da je krajnje vrijeme da Rimokatolička crkva, koja je u velikoj mjeri pridonijela “bivšim odnosima”, podigne glas u interesu istine, pravde i zajedničke vjere. “Crkva u Hrvatskoj šuti. I danas se događa mnogo nemilih događaja, a Crkva šuti, što nije dobro. Narod kaže - šutnja je znak odobravanja. Postoji želja za stvarnim jedinstvom rimokatoličke i pravoslavne crkve, ali pravoslavna crkva očekuje da želja za jedinstvom bude iskrena”, naveo je Irinej.

Dakle, papa Franjo, kao ni sv. Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. prije njega, ne mogu računati na posjet Srbiji za koji se smatra da bi predstavljao posljednji korak prije posjeta Moskvi (ne treba zaboraviti da su se Papa i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril prvi put nakon više stoljeća susreli u Havani na Kubi u veljači 2016. godine). A jedan od razloga za to, vrlo ozbiljan, pitanje je kanonizacije bl. Alojzija Stepinca oko čega je održan niz razgovora na razini SPC-a i Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Patrijarh je većinu svojeg razgovora posvetio pitanju Kosova koje je ključni uvjet za približavanje Srbije članstvu u EU. “Kosovo može biti oteto i okupirano, kao što je danas, ali Srbi nikada ne mogu reći da ga poklanjaju jer se ono što se pokloni gubi zauvijek. Mi ne možemo zamisliti Srbiju bez Kosmeta. U novije doba smo nazvali taj deo Kosovo i Metohija, ali to je Stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije”, rekao je Irinej, dodajući kako se nada da tako misle i u vrhu državne vlasti.

I nastavio je s političkim temama, ističući kako je “Srbija dio Europe, ali i slavenskog svijeta. Kontakt sa svijetom i Rusijom neki vide kao sjedenje na dvije stolice. Ne, mi sjedimo na svojoj stolici i s te stolice znamo tko su nam prijatelji”.

Autokefalnost

Stanjem u regiji, kad je riječ o Srbima, patrijarh nije zadovoljan. A onda se okrenuo prema Makedoniji i rekao da “ima problema” s tom zemljom (SPC ne priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, MPC). “Nezrelo je što je kanonski nepriznata MPC zatražila da im majka crkva bude Bugarska pravoslavna crkva”, zaključio je patrijarh ne ulazeći u detalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:14