PRAVOSLAVNI USKRS

U Vukovaru pročitana uskršnja poslanica Porfirija: ‘Svijet je zaboravio genocid nad srpskim narodom‘

Na liturgiji je pročitana uskršnja poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPS), patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije 

 Marko Mrkonjic/Cropix

Uskrsnu liturgiju za vjernike koji slave po julijanskom kalendaru u vukovarskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi svetog Nikolaja Mirlikijskog u nedjelju je služio episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, zaželjevši da uskrsli Krist svima podari mir, ljubav i jedinstvo.

Vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse".

Na liturgiji je pročitana uskršnja poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPS), patrijarha Porfirija, u kojoj navodi "protivljenje pokušajima povijesnog revizionizma", u kojem se, kaže patrijarh SPC-a, nastoji, "inverzijom, da srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinitelja genocida".

"Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prešućujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolici Srebrenice. Nažalost, na te zločine po srpskim selima, u kojima su zatirane cijele obitelji i koji su se kontinuirano događali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija", navodi se u poslanici srpskog patrijarha Porfirija.

Dodaje kako je "svijet zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoljeću, kao i u stoljećima koji su mu prethodili".

Pravoslovnoj uskršnjoj liturgiji u Sabornoj crkvi svetog. Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru bio je velik broj vjernika, a nazočni su bili i predsjednika Vlade Republike Srbije, ministar bez portfelja zadužen za dijasporu, Đorđe Miličević, potpredsjednik vojvođanske Skupštine Nemanja Zavišić te generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, Vladimir Marijanović te saborska zastupnica SDSS-a, Dragana Jeckov.

U povodu blagdana Uskrsa, uskršnje liturgije služene su i u svim ostalim crkvama Srpske pravoslavne crkve u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a taj najveći kršćanski praznik vjernici koji ga slave po julijanskom kalendaru će tradicionalno proslaviti u svojim obiteljima uz bogat blagdanski stol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:29