MOGUĆI MILANOVIĆEV NASLJEDNIK

PICULA 'Ne namjeravam se povući iz Europskog parlamenta. Stranka se može voditi i iz Bruxellesa'

Zagreb, 260216.Kuca Europe, Cesarceva 4. Tribina Europska reforma, rasprava o prijedlozima Velike Britanije ciji su su organizatori Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Akademija za politicki razvoj i britansko veleposlanstvo. Na tribini je govorilo troje hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, Andrej Plenkovic (EPP), Tonino Picula (SD) i Jozo Rados (ALDE), zatim otpravnik poslova britanskog veleposlanstva u RH Ian Cliff, te Paul Suchar, predstavnik Britanskog poslovnog centra Hrvatska.Na fotografiji: Tonino Picula.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula potvrdio je u srijedu da se, ako postane predsjednik SDP-a, ne namjerava povući iz Europskog parlamenta te ocijenio kako se stranka može voditi i iz Bruxellesa.

"Stranka se može voditi iz Bruxellesa, može se voditi iz Zagreba, ali se ne može voditi samo iz Zagreba", kazao je Picula u razgovoru za RTL te najavio da će, postane li predsjednik SDP-a, zagovarati decentralizaciju stranke, kako bi županijske i gradske organizacije imale veći utjecaj.

"Mislim da SDP kao stranka koja se želi vratiti na vlast i promovirati svoje programe ne gubi ništa s predsjednikom koji je ujedno i zastupnik u Europskom parlamentu. On može s te pozicije itekako dobro doći razvoju politike SDP-a u Hrvatskoj, razviti kontakte koji će biti na korist SDP-u i Hrvatskoj", rekao je Picula.

Podsjetio je da je u Europski parlament dva puta izabran najvećim brojem preferencijalnih glasova te ocijenio kako ga ta potpora obvezuje.

"Mislim da je dužnost predsjednika stranke komplementarna s onim što radm u Europskom parlamentu i podsjećam da zbog političkih okolnosti još neko vrijeme nisam i ne mogu biti zastupnik u Saboru", dodao je.

Picula je naglasio kako je SDP bio i ostaje stranka lijeve, socijaldemokratske orjentacije i najuvjerljiviji zastupnik tih vrijednosti.

"Jednako tako, ne treba negirati i sakrivati pogled pred slabostima kojih je SDP doista pun. To je razlog zašto sam istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke. Moja je motivacija dvostruka. Prije svega kao građanin želim u političkoj utakmici snažnu, modernu, socijaldemokratsku stranku europske provenijencije. Drugo, želim da moja stranka doista predvodi demokratske procese i potiče razvoj Hrvatske. Smatram da sam zreo za takvu funkciju, imam iskustva i želio bih vratiti SDP-u i svima koji ga podržavaju jedan dio onoga što je SDP dao meni", poručio je Picula.

Uvjeren je da SDP mora redefinirati niz vlastitih političkih pozicija i zastupati građane izložene posljedicama prekarijata. "Vrijeme proleterijata je dobrim dijelom prošlo, ovo je vrijeme tzv. prekarijata, kada ljudi ostaju bez posla ili su nesigurni u vlastiti posao, neovisno jesu li privatnici ili rade u državnom sektoru i tu SDP prije svega mora postati politički amblem i zaštita tih ljudi", ocijenio je Picula.

Dodao je da SDP treba otvoriti put unutarstranačke demokratizacije i pozvati na dijalog sve koji mu mogu pomoći u afirmaciji novih politika.

Picula se raduje sučeljavanju s drugim kandidatima, a usporedbe s Ivicom Račanom, pa i ona da je jednako neodlučan, mu ne smetaju. "Ja ću se vjerojatno naslušati svega i svačega u ovoj kampanji, jer moja kandidatura i mogućnost da budem izabran nekima neće biti po volji. Što se tiče usporedbe s Račanom, ona mi laska. Ivica Račan je u mom životu odigrao veliku ulogu", kazao je Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:35