APSURDNA ODLUKA

Pilot kanadera kažnjen jer je letio u trapericama

Bojniku Marijanu Batariloviću su zabranili letenje iako je jedini ovlašteni pilot za obuku pilota i kopilota kanadera
 Tomislav Zorić/CROPIX

ZAGREB - Bojnik Marijan Batarilović i brigadir Ivan Selak neće biti kažnjeni zbog samoinicijativnog gašenja požara kod farme krava Vigens kod Zadra 15. lipnja, saznaje Jutarnji list. Nakon što je Jutarnji list objavio priču kako je protiv Batarilovića i Selaka pokrenut stegovni postupak jer nisu od zapovjednika protupožarnih snaga, generala Mate Obradovića zatražili dozvolu da krenu u akciju gašenja, što je izazvalo zgražanje javnosti, u vojnom vrhu su zaključili da je bolje obustaviti proces.

Nedolično ponašanje?!

No, kako saznajemo, zapovjednici su odlučili da Batarilović na neki način mora biti kažnjen jer se, prema njihovu mišljenju, kao kapetan kanadera u tom slučaju ponio neprofesionalno.

Stoga su ga odlučili stegovno prijaviti zbog - nedoličnog odijevanja! Kako saznajemo, Batarilović dok je vozio kanader iz Zrakoplovno-tehničkog cetra prema Zadru na probni let nakon popravka nije bio odjeven u propisnu vojnu odoru nego je na sebi imao traperice.

Stegovni postupak

Da sve ne bi ostalo na prijavi za nepropisno odijevanje pobrinuo se bojnik Davor Turković, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile i prvi nadređeni Batariloviću. Nakon operacije spašavanja krava Batarilović sjedi u Zrakoplovnoj bazi u Zadru i nema ga na listi za letenje.

Problem je tim veći što je Batarilović jedini ovlašteni pilot kanadera za obuku pilota za kapetane i kopilote na kanaderima te davanje certifikata za položeni ispit. Iako je ljeto idealna prilika za obuku pilota, ona se ne obavlja jer Batariloviću ne daju letjeti. Zasad nije poznato postoji li o tome pismena zapovijed ili je to samo usmena odluka.

Brigadir Selak, prema kojem, kako tvrde u MORH-u, nije pokrenut stegovni postupak, u Puli je, gdje obučava mlade pilote na MiG-u.

Vukelić izgubio živce

Da kordinacija oko korištenja i popravaka kanadera ovog ljeta ozbiljno ne štima govori i sljedeći slučaj. Naime, odlukom generala Nikole Škunce, zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za potporu, nedavno je nepotrebno potrošeno 10 tisuća dolara za let kanadera iz Zadra do Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici zbog manjeg kvara.

Naime, prema odluci Zapovjedništva za potporu generala Mate Ostovića, ZTC-u su uzeti svi automobili i vraćeni vojsci. Nakon što su odvezeni, iz Zadra su javili o kvaru na avionu, no tehničari iz Velike Gorice nisu mogli na put jer nisu imali čime. General Škunca im je poručio “neka kanader preleti”.

Ta je rastrošnost MORH koštalo 10.000 dolara, a ministra Vukelića ‘sloma živaca’.

Pametni Amerikanci: nagradili vojnika u boksericama

Potpuno suprotno postupio je američki vojni vrh kada je New York Times objavio fotografiju vojnika koji u boksericama brani položaj u Afganistanu. ‘Krenuo je na zadatak u boksericama i svima pokazao američku hrabrost’, izjavio je Robert Gates iz Ministarstva obrane, koje ga je i nagradilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:44