IZMJENA ZAKONA

Vojska ostaje bez kanadera i air tractora

Oružane snage dosad su redovito blokirale nastojanja da kanaderi postanu civilni jer je sustav bio dobro organiziran
 Nikša Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - U sljedećoj protupožarnoj sezoni požare više neće gasiti vojni piloti u kanaderima i air tractorima, nego djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Da bi pozvali zračnu potporu za svladavanje vatre, bit će dovoljno nazvati 112.

Civilni status

To je samo dio prijedloga koje će ove jeseni iz Uprave za zaštitu i spašavanje uputiti Vladi. U tijeku je izrada prijedloga kojim bi se 12 protupožarnih zrakoplova i stotinjak pripadnika letačkog osoblja iz Oružanih snaga prebacilo u DUZS. Protupožarni avioni više ne bi bili vojni, nego bi se našli u civilnom registru. Time bi nestale prepreke u davanju pomoći drugim europskim zemljama prilikom gašenja požara.

Samo ljetos pomoć hrvatskih kanadera zatražili su Rusija i Portugal, no odgovor je bio negativan jer je procedura za odlazak vojnog aviona i vojnika u inozemstvo preduga, posebice sada kad je Hrvatska u NATO-u. Hrvatske vlasti opravdavale su se da je veliki intenzitet požara u Hrvatskoj pa ne mogu poslati pomoć, iako nije bilo tako. Vojni status protupožarnih aviona i njihovih posada već je izazvao brojna pitanja u Europskoj komisiji jer je Hrvatska dio Europskog centra za intervencije u katastrofama, ali ne može na vrijeme djelovati.

MORH: To je glupa ideja

Inicijativa da se protupožarni avioni preregistriraju i stave pod DUZS nije nova, ali dosad su Oružane snage redovito blokirale taj proces uz tvrdnje da je sustav dobro organiziran i funkcionira. No, činjenica je da su u europskim zemljama protupožarni avioni pod nadzorom civilnih službi.

- Izdvajanje protupožarnih aviona iz vojnog sustava je glupa ideja koja nema ekonomske opravdanosti niti logike“, kazao nam je glasnogovornik Ministarstva obrane Goran Grošinić. Prema njegovim riječima provedba takove ideje iziskivala bi dodatna proračunska sedstva i dupliciranje resursa što Hrvatskoj nije potrebno.

- Izdvajanje kanadera i Air tractora iz vojnog sustava prouzročilo bi velike probleme u logistici,obuci pilota i njihove uposlenosti van protupožarne sezone, naglašava Grošinić.

Sezona 2010.

- 76 ukupni broj zračnih intervencija

- 243 sata leta kanadera

- 56 sati leta air tractora

- 102 angažirana pilota, kopilota i tehničara

- 1600 litara utrošeno pjene za gašenje

- 68 milijuna kuna proračun za protupožarnu sezonu

- 2,2 milijuna kuna naknade isplaćeno je dosad za pripadnike Oružanih snaga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:38