ŠTEDNJA U PRAVOSUĐU NEĆE SE ODRAZITI NA PLAĆE

Plaće sudaca od 9 do 21 tisuću kuna: Hrvatin više zarađuje nego Mladen Bajić i Dinko Cvitan

U mnogo sređenijim pravnim državama od Hrvatske uvriježen je stav da su solidne sudačke plaće, uz profesionalnu etiku, najsnažnije jamstvo sudačke neovisnosti
Zagreb, 080410.Spica ne zove na kavu samo estradne zvijezde nego i one iz politickog zivota. Danas su nesto prije 11 kavu u Charliju popili Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i glavni drzavni odvjetnik Mladen Bajic. Nisu sjeli na terasu nego su se zadrzali samo desetak minuta u unutrasnjosti kafica. Na slici: Branko Hrvatin i Mladen Bajic na krizanju Bogoviceve i Gajeve.Foto: Miso Lisanin / CROPIX
 Mišo Lišanin / CROPIX

Iako su sudovi u Hrvatskoj već u prvih osam mjeseci prekoračili iznose predviđene za vještačenja i zastupanja po službenoj dužnosti, štednja u pravosuđu, potvrdili su nam u Ministarstvu pravosuđa, neće se odraziti na plaće sudaca i državnih odvjetnika u Hrvatskoj.

U mnogo sređenijim pravnim državama od Hrvatske uvriježen je stav da su solidne sudačke plaće, uz profesionalnu etiku, najsnažnije jamstvo sudačke neovisnosti.

Sadašnje plaće sudaca i državnih odvjetnika određene su koeficijentima usvojenim 2002., u vrijeme Račanove Vlade, uz manje izmjene 2008. i 2011. Na sudovima od općinskih do Vrhovnog te specijaliziranim sudovima zaposleno je, prema podacima Ministarstva pravosuđa, 1949 sudaca. Osim sudaca, u pravosudne dužnosnike spadaju i državni odvjetnici, kojih je trenutno oko 603: Hrvatska ima, dakle, 2552 pravosudna dužnosnika. Najviši koeficijent - 7,86 - i najveću plaću imaju predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a najniži - 3,11 - imaju i najbrojniji u sudačkom korpusu: suci općinskih i prekršajnih sudova. Sucima je zabranjen bilo kakav drugi prihod od rada osim sudačke plaće i naknada koje su vezane uz sudački poziv. Riječ je o naknadama za stručne članke, za poslove predavača ili onim u komisijama za stručne i državne ispite. Prihodi od tih aktivnosti mogu dosegnuti do nekoliko tisuća kuna godišnje.

Suci i državni odvjetnici uživaju imunitet od kaznenog progona za donesenu presudu ili mišljenje izneseno u sudačkom radu. Suci nemaju plaćene troškove prijevoza, regres i božićnicu. Nemaju ni sindikat.

Općinski i prekršajni sudovi:

Suci općinskih i prekršajnih sudova, anjih je ukupno 1.261 i čine najbrojniju skupinu među sucima imaju najmanji koeficijent 3,11 i mjesečna neto plaća im je u prosjeku između 9.000 i 10.000 kuna, dok iznad 10.000 mogu imati tek općinski i prekršajni sucu s više od 20 godina radnog staža i više poreznih odbitaka.

Predsjednici općinskih i prekršajnih sudova zarađuju od 11.000 do 12.000 kuna mjesečno, ovisno o stažu i poreznim odbicima.

Na općinskim sudovima u vom trenutku zaposleno je 882 sudaca, a na prekršajnim 379, što znači da općinski i prekršajni suci čine oko 60 posto ukupnog broja sudaca u Hrvaskoj.

Županijski sudovi:

Suci županijskih sudova imaju koeficijent 4,55 i prosječnu mjesečnu plaću između 13.000 i 14.000 kuna. Nešto više od 14.000 kuna mogu imati suci županijskih sudova s više od 20 godina radnog staža, sviše poreznih odbitaka i odrađenim satima neradnim danom i blagdanom.

Predsjednicima županijskih sudova plaća se obračuna po koeficijentu 4,98, pa im je prosječna plaća nešto veća od plaće običnih sudaca tih sudova i kreće se oko 15.000 kuna. Međutim, u slučajevima kad su predsjednici županijskih sudova ujedno i uskočki suci, poput predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, i ako sud kojem su na čelu spada u red velikih sudova koji broje više od 50 sudaca njihova mjesečna plaća je i nešto veća od 16.000 kuna.

Na županijskim sudovima u ovom trenutku zaposleno je 398 sudaca, od čega 64 ( 16 posto) imaju status uskočkog suca, tj sude u predmetima koji se tiču organiziranog kriminala i korupcije. Kako je riječ o predmetima veće složenosti, uskočki suci od 2008. imaju veće plaće od svojih kolega koj ne sude u uskočkim predmetima. Njihov koeficijent je 5,70 i mjesečna neto plaća u prosijeku im iznosi oko 16.000 kuna.

Vrhovni sud:

Suci Vrhovnog suda s koeficijentom 6,42 imaju prosječnu plaću od, kako nam je rečeno u računovodstvu toga suda, 18.707,13 kuna. U prosijeku, suci Vrhovnog suda imaju staž od 32 godine, dakle spadaju među najiskusnije suce u pravosudnom sustavu pa im je dodatak na plaću temeljem minulog rada značajan. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin s koeficijentom od 7,86 prema podacima koje smo dobili od Vrhovnog suda ima mjesečnu neto plaću od 21.380,30 kuna.

Vrhovni sud u ovom trenutku broji 40 sudaca.

Specijalizirani sudovi prvog stupnja:

Suci prvostupanjskih upravnih sudova koji su u hrvatski pravni sustav uvedeni početkom ove godine, kao i suci prvostupanjskih trgovačkih sudova imaju koeficijent 3,54 i prosječnu plaću od 10.000 do 11.000 kuna, dok predsjednici tih sudova u prosijeku imaju isti koeficijent kao i predsjednici županijskih sudova i mjesečnu plaću od oko 15.000 kuna.

Na četiri prvosupanjska upravna suda u ovm trenutku rade 23 suca, dok je na trgovačkim sudovima zaposlen 121 sudac.

Specijalizirani sudovi drugog stupnja i Visoki prekršajni sud:

Suci Visokog prekršajnog suda, te suci visokih specijaliziranih sudova: Visokog trgovačkog i Visokog upravnog suda imaju koeficijent 5,70 i prosječnu plaću između 16.500 i 17.000 kuna.

Predsjednici triju spomenutih sudova s koeficijentom od 6,42 imaju prosječnu plaću od oko 18.000 ovisno o godinama staža i poreznim odbicima.

Visoki prekršajni sud upošljava 43 suca, na visokom upravnom sudu rade 32 suca, a Visoki trgovački sud 31 suca.

Plaće državnih odvjetnika:

U državno - odvjetničkom sustavu naslabije su plaćeni općinski državni odvjetnici čija je prosječna neto plaća jednaka plaći općinskog i prekršajnog suca i kreće se od 9.000 do 10.000 kuna mjesečno. Hrvatska u ovom trenutku ima 401 općinskog državnog odvjetnika.

Županijski državni odvjetnici mjesečno zarade oko 15.000 kuna neto, nešto više od sudaca županijskih sudaca, a jednako kao predsjednici Županijskih, trgovačkih i upravnih sudova. U ovm trenutku Hrvatska ima 151 županijskog državnog odvjetnika.

Zamjenici glavnog državnog odvjetka Mladena Bajića plaćeni su jednako kao i suci Vrhovnoga suda, dakle oko 18.000 kuna mjesečno, dok je uz Mladena Bajića u državnom odvjetništvu najbolje plaćen ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan čija mjesečna neto plaća iznosi između 19.000 i 20.000 kuna.

Središnju ured DORH-a zapošljava 22 državna odvjetnika, a USKOK 29.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:14