OBILAZAK PODRUČJA

Gradonačelnik Petrinje pred Plenkovićem i Milanovićem: ‘Očekujem milijune na računu, već sutra!‘

Premijer Plenković naglasio je da će građanima biti na raspolaganju sve službe
 Boris Kovačev/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković obišli su potresom pogođena područja gradova Siska i Petrinje.

image
Državni vrh u Sisku
Boris Kovacev/Cropix

Uz premijera su i potpredsjednici Vlade i ministri Davor Božinović i Tomo Medved te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i ministar zdravstva Vili Beroš.

image
Državni vrh u Sisku
Boris Kovacev/Cropix

- Nitko nije ozlijeđen, nema šteta na industrijskim postrojenjima, ali u Gavriloviću ima velika količina amonijaka i to će trebati obići i detaljno provjeriti. Štete su u središtu Siska na zgradama, otpala je žbuka, na nekim zgradama su otpale cigle. U Petrinji je drugi potres učinio više štete, Izgleda je prvi malo pomaknuo neke stvrai, a u selima nema kuće koja nije oštećena. Štete nisu ni blizu onim štetama koje su bile u Zagrebu ali radi se o krovovima gdje ljudi žive..., rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

image
Državni vrh u Sisku
Boris Kovacev/Cropix

- Od jutra je bilo preko 100 intervencija vatrogasaca. Ustanove rade normalno osim muzeja i dječjeg odjela knjižnice jer su oštećenja takva da ih je potrebno prije sanirati. Važno je krenuti sa procjenama, ljudima je to najvažnije. Imali smo samo jednu situaciju da smo jednu obitelj morali smjestiti u drugi objekt jer im je stan oštećen. Nitko nije ozlijeđen, rekla je gradonačelnica Siska.

image
Boris Kovačev/Cropix

Premijer Plenković naglasio je da će građanima biti na raspolaganju sve službe. Ovdje je i Civilna zaštita, a ukoliko u Petrinji, gdje je smještena Hrvatska vojska, zatreba pomoći civilnim službama, pomoći će da se raščiste štete koje su u Petrinji malo veće nego u Sisku“, rekao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što potres ipak nije ostavio veće štete, te izvijestio kako se tijekom jutra čuo s čelnicima gradova i općina koje je potres pogodio.

Razgovarao je, kaže, sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem, sisačkom gradonačelnicom i petrinjskim gradonačelnikom, načelnikom Pokupskog, ali i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

- Drago mi je da smo ovdje. Došli smo podržati naše sugrađane. Kakva je godina bila, tako i završava. Sve službe će biti na raspolaganju građanima. Ovdje je i civilna zaštita, ministar obrane ako treba pomoći... Štete su veće u Petrinji nego u Sisku. Drago nam je da nema većih šteta. Sad imamo iskustva i nastojat ćemo popisati štete i pomoći Sisku i Petrinji i cijeloj županiji da se što prije saniraju, rekao je Plenković.

image
Boris Kovačev/Cropix

Predsjednik države Zoran Milanović dao je vrlo kratku izjavu.

"Čuli ste što je premijer rekao, to je to za sada", kratko je odgovorio na upit o angažiranju vojske na otklanjanju šteta od potresa, po zagrebačkom modelu.

image
Državni vrh u Sisku
Boris Kovacev/Cropix

Jedna građanka Siska govorila je premijeru i predsjedniku da ju nitko ne sluša od 1995., od kada govori o jednoj zgradi koju je potres danas oštetio. Riječ je o jednoj zgradi iz 1860. godine, na koju je granata pala tijekom rata, a potres ju je danas dodatno oštetio.

- Ja sam molila da mi taj dio poprave. Popravili su samo rupu, ali ovo što je raspucalo, to se nikad nije popravilo. Nitko nas ne sluša. Do vas se ne može. Uvijek me vaš portir zaustavio...

- Bit će sada Povjerenstvo, popisat će se sve..., rekao joj je Plenković.

image
Boris Kovačev/Cropix

Plenković: Sve što se trebalo loše dogoditi dogodilo se u 2020.

Predsjednici Hrvatskog sabora, države i Vlade obišli su u ponedjeljak prijepodne središte Petrinje koje je po riječima njezinog gradonačelnika Darinka Dumbovića, dosta stradalo u jutrošnjim potresima.

„Strogi centra grada dobio je dosta“, rekao je gradonačelnik Petrinje Dumbović, zadovoljan što je državni vrh obišao Grad samo nekoliko sati nakon prvog potresa koji je u 6, 28 sati pogodio Petrinju, Sisak, Zagreb.

„Dobro je da to obiđete i dadete poruku građanima Petrinje koji očekuju da stanemo iza njih nakon svega što je Grad preživio“, rekao je gradonačelnik Gordanu Jandrokoviću, Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću.

Petrinja je, podsjetio je, preživjela Domovinski rat, covid, a sada i potres.

Na žalost, to su preživjeli i Zagreb i njegova okolica, nitko tko to nije preživio ne zna kako je to, kazao je Dumbović, poručivši kako bi bilo dobro da i u Petrinji „bude države“, dakle da državna vlast pomogne stradalim građanima.

"Očekujem neke milijune na računu, već sutra", rekao je.

Prenio je i da su građani, nakon tri uzastopna potresa, osjetili strah i kako su mnogi rekli da se boje prespavati u svojim kućama.

"Nastojat ćemo zajedno sa svim službama pomoći i Sisku i Petrinji i drugim općinama u Sisačko-moslovačkoj županiji koje su pogođene potresom”, kazao je Plenković u Petrinji ocijenivši da su štete značajne te uglavnom u unutrašnjosti zgrada. Istaknuo je kako je najvažnije da nema ozlijeđenih.

"Nažalost imamo ove godine sada već dosta iskustva s rješavanjem krovišta, zabatnih zidova i interventnim mjerama. Postoji mogućnost preraspodjela u okviru proračuna koji postoje kod Ministarstva graditeljstva i državne imovine”, dodao je Plenković nakon obilaska.

Kaže da se prvo mora procijeniti šteta od potresa, a potom to staviti u pravni okvir, ili uredbama koje će donijeti Vlada ili eventualnim proširenjem opsega primjene Zakona o obnovi Zagreba i okolice.

"Razmotrit ćemo sve opcije, zatražio sam od ministra Darka Horvata da njegovo ministarstvo sagleda što nam je najbolje najpragmatičnije”, kazao je Plenković i dodao kako je u kontaktu i s Europskom komisijom.

"Nadam se da će od iduće godini biti bolje, valjda sve što se trebalo loše dogoditi dogodilo u 2020”, zaključio je premijer i izrazio suosjećanje sa svima kojima su kuće oštećene. (Hina, Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:17