PREMIJER U OSIJEKU

PLENKOVIĆ NA HDZ-ovoj PROSLAVI O PROSVJEDU Da smo Vlada kojoj sve ide u minus, ja bih rekao korektno, ali ako sve ide u plus, onda se trebamo zapitati

Andrej Plenković
 Ivan Perić / CROPIX

U vrijeme dok su njegovi suradnici u Banskim dvorima vodili pregovore s prosvjetnim sindikatima, hrvatski premijer Andrej Plenković u Osijeku je sa svojim stranačkim kolegama slavio 30. obljetnicu osnutka osječkog HDZ-a, no temu štrajka i pregovora sa sindikatima nije mogao izbjeći.

- Vodimo dijalog, poštujemo učitelje i pravo na štrajk. Nama su u interesu i obrazovanje i prava djece da redovito pohađaju školu - rekao je Plenković dodavši i kako je cilj postizanje kompromisa „a za to je potrebno dvoje“. Na pitanje vjeruje li da je dogovor moguć i na čemu temelji optimizam odgovorio je već nekoliko puta ponovljenim brojkama.

- Kao predsjednik Vlade koja je povećala plaće već sada za 11,5 posto i povećat će se još 6 posto tijekom iduće godine plus dodatnih 2 posto zajamčenih prije nekoliko dana i još sada razgovaramo. Pa, vi recite je li tako loše u mandatu jedne Vlade dobiti 20 posto veću plaću - rekao je Plenković, kojega nije iznenadio broj prosvjednika na Trgu bana Jelačića, najviše u njegovom mandatu.

- Pa, dobro. Treba biti i neki rekordni štrajk. Nije me iznenadio toliki broj prosvjednika. Sindikati su uvijek dobro organizirani, ima i onih koji ih podupiru, a s ovom temom nemaju veze, pa su se počeli pojavljivati i nastojati kreirati atmosferu koja ima ozračje protiv Vlade. No, mi smo Vlada koja je radila da imamo zdravi rast, smanjujemo dug, nismo kao SDP-ova Vlada koja nas je zadužila 70 milijardi kuna, ukidala božićnice, regres, smanjivala plaće... Mi ih povećavamo, a božićnice i regres ne da redovito isplaćujemo, nego ih i povećavamo, kao i darove za djecu, iznose za otpremnine, imamo kreditni investicijski rejting, uravnotežen proračun, ljudi imaju povoljnije kreditiranje, veće plaće, mirovine..., ali eto to je demokracija. Svatko ima pravo reći što misli. Da smo Vlada kojoj sve ide u minus ja bih rekao korektno, ali ako sve ide u plus onda se trebamo zapitati - poručio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:46