I DALJE NEMA NASTAVE

PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE 'Štrajk prosvjetara nije dobar, stvara se loša atmosfera među roditeljima' DIVJAK 'Situacija je neodrživa!'

 
Andrej Plenković
 Bruno Konjevic / CROPIX

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako smatra da štrajk prosvjetara nije dobar i stvara lošu atmosferu među roditeljima te nepotrebnu atmosferu pritiska na županije.

- Mislim da nije dobar. Stvara jednu lošu atmosferu među roditeljima, stvara jednu nepotrebnu atmosferu kontinuiranog pritiska na različite županije. Razgovori su se vodili i mi smo otvoreni za razgovore i dalje - izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade osvrćući se na štrajk prosvjetara.

Apelirao je na čelnike sindikata u osnovnom i srednjem obrazovanju da sjednu za stol i realno pogledaju što su sve napravili u odnosu na učitelje i profesore, čiji rad poštuju i važni su za provođenje reforme obrazovanja.

- S aspekta postignuća, koja je ova Vlada učinila u pogledu podizanja plaća, različitih vidova i oblika poreznih olakšica te prijedloga koji smo dali, a to je da se kroz temeljni kolektivni ugovor podigne plaća dodatnih više od šest posto u idućoj godini. Ukupno povećanje samo temeljem osnovice u državnim i javnim službama bit će 18 posto, a uz porezne olakšice u mandatu ove Vlade povećanje mnogima više od 20 posto. To su ozbiljna povećanja dohotka koja nisu usporediva s nekim ranijim vremenima - rekao je Plenković.

Dodao je kako su obećali i povećati osobni odbitak s 3800 na 4000 kuna te je najavio i da će idući tjedan na Vladi, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, dogovoriti povećanje minimalne plaće.

Premijer je rekao da je paket koji su iznijeli cjelovit, pravedan, sveobuhvatan te smatra i kako rješava bit problema koji se postavio. Smatra kako po tom pitanju treba postići konsenzus jer se to ne tiče samo jednog sektora, već svih.

Divjak: 'Dijalog nema alternative, situacija je neodrživa'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je uoči sjednice Vlade ponovno istaknula važnost dijaloga između sindikata u školstvu i Vlade o koeficijentima plaća te poručila da je trenutna situacija zbog dugotrajnog štrajka prosvjetara neodrživa.

Na sastanku ministara i HNS-a u srijedu, istaknula je ministrica Divjak, govorilo se o tome da će u sljedećih nekoliko dana održati sastanak sa sindikatima u obrazovanju.

- Dijalog nema alternative. Ovakvu situaciju ne možemo više održavati. Bez obzira na sve drugo, moramo se izmaknuti iz procesa koji je sad zakočen i u prvi plan staviti učitelje, učenike i roditelje, koji ne mogu ovu situaciju iznositi na ovaj način - poručila je.

- Sindikati ne pristaju da je rješenje problema podizanje osnovice za sve. Kad se svima apsolutno podižu određeni iznosi temeljem postotaka, onda je relativno zaostajanje učiteljskih plaća, u odnosu na plaće u javnim službama, još više - pojasnila je ministrica.

Stavila se, tvrdi, na raspolaganje kako bi otvorili dijalog i došli do kvalitetnog kompromisa. Naglasila je da sa sindikatima moraju razgovarati i vidjeti koje bi kompenzacijske mjere premostile trenutnu situaciju do donošenja nove uredbe o koeficijentima.

Također, u četvrtak je na dnevnom redu sjednice Vlade dodjela statusa službene osobe učiteljima i suradnicima u školama i fakultetima prema Kaznenom zakonu.

- To se desetljećima pokušavalo napraviti, u četvrtak ćemo na Vladi imati zakonsku regulativu koja to točno predviđa. Mislim da je to važan iskorak vezan uz njihov status - poručila je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:40