PESIMISTIČAN

MIRANDO MRSIĆ 'Hrvatskoj prijeti opći štrajk, a HDZ-u odgovara takav kaos, jer se u njemu mogu zapošljavati stranački uhljebi'

Mirando Mrsić
 Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić upozorio je u Saboru kako Hrvatskoj prijeti opći štrajk jer se ne rješava problem prosvjetara i raste nezadovoljstvo u javnom sektoru te pozvao premijera Andreja Plenkovića da u pregovorima sa sindikatima pronađe rješenje.

- Sustav treba urediti i ovo što danas imamo je kaos i pitanje je vremena kad će cijela zemlja krenuti u štrajk. Premijer ne smije ignorirati socijalni dijalog - rekao je Mrsić pozvavši ga da zajedno s ministrom rada i sindikatima pronađe rješenje, jer Hrvatska ne treba generalni štrajk.

Mrsić je na konferenciji za novinare ustvrdio kako posljednjih dana svjedočimo nesnalaženju premijera, ministra i koalicijskih partnera na tom području, jer je potpuno jasno da prosvjetari neće odustati od svojih zahtjeva. Ponudom za povećanje osnovice Vlada nije riješila problem koji je sama stvorila, a Plenković ignoriranjem štrajka i prosvjeda poručuje kako mu nisu važni, smatra Mrsić.

Upozorio je da je štrajk prosvjetara potencijalna iskra onoga što bi moglo uslijediti u javnim službama, ako se pod hitno ne riješi njihov problem.

Po njegovu mišljenju dogodit će se da će Plenković predsjedavati Europskom unijom dok je zemlja u općem štrajku.

Ustvrdio je kako HDZ-u odgovara takav kaos, jer se u njemu mogu zapošljavati stranački uhljebi na raznim pozicijama u ministarstvima i agencijama, županijama i gradovima. To je realna slika današnjeg stanja, drži Mrsić.

Podsjetio je kako je SDP još 2014. predložio donošenje zakona o javnim službama koji je trebao unijeti reda u politiku plaća, ali ga zbog promjene vlasti nisu uspjeli donijeti, ali ga je Mrsić osobno predao tadašnjoj novoj ministrici rada Nadi Šikić, no bez rezultata.

- Brojni problemi u sustavu plaća traže sustavan sveobuhvatan pristup i hrabrost da se zamjeri stranačkim uhljebima - rekao je Mrsić.

Ocijenio je da je svesti probleme plaća radnika u javnim službama samo na uredbu o koeficijentima neozbiljno prema zaposlenicima, jer je sustav bremenit problemima.

- To su fragmentiranost u uređenju plaća, nepostojanje sustava nagrađivanja, nepostojanje kriterija za utvrđivanje složenosti poslova, stranačko zapošljavanje i prilagođavanje koeficijenata pojedinim osobama ili poslovima i mnogi drugi - rekao je.

Komentirajući najavu da bi Plenković za analizu koeficijenata bio spreman angažirati i vanjske konzultante, Mrsić je izjavio kako građani moraju znati da Plenković očito ima novca za skupe strane konzultante, no ne i za učitelje i nastavnike.

- Ako ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović misli da će mu skupi konzultanti riješiti problem, grdno se vara, ali to i ne čudi s obzirom da državni tajnik kaže da se ministar još uvijek snalazi - rekao je Mrsić.

Koordinatorica za rad i socijalnu politiku u Savjetu Demokrata Marina Kasunić Peris predstavila je prijedlog teksta zakona o plaćama u javnim službama koji su izradili još 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:08