KANDIDAT ZA ŠEFA STRANKE

PLENKOVIĆ OTKRIO Zašto sam objavio kandidaturu dok je Karamarko bio još na čelu HDZ-a

Andrej Plenković
 Ante Čizmić / EPH

Kanditat za predsjednika HDZ-a, Andrej Plenković, dao je intervju za RTL televiziju.

Voditeljica Mirjana Hrga na početku ga je pitala o odluci vrha stranke da se predsjednika bira po modelu 'jedan član-jedan glas' te je li u slučaju da se odustalo od takvog sustava namjeravao povući kandidaturu.

- Jedan član jedan glas je jedina logična odluka. Dosegli smo razinu neposrednog izbora predsjednika i ovo je prirodna odluka.

Zašto biste baš vi bili najbolji predsjednik HDZ-a?

- Ja sam u svojoj političkoj, pravnoj i diplomatskoj karijeri dao značajan obol pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i dosizanju demokratskih standarda. U ovom trenutku kad se HDZ zbog neuspješnih odluka Predsjedništva našao u teškoj situaciji, stavljam svoje iskustvo i energiju u službu stranke.

Pred vama su dvije borbe: ona za HDZ i ona za parlament. Kako to da ste odmah najavili svoju kandidaturu, neki su vam spočitavali da ste to učinili prerano?

- U trenutku raspuštanja Sabora poslana je jasna poruka da se sve stranke, pa tako i HDZ, moraju hitno pripremiti za izbore. Zato sam odmah reagirao. Za stranku će biti dobro ako bude puno dobrih kandidata. Iz ovog procesa moramo izaći jači i spremni za izbore najesen.

Kako će izgledati HDZ ako vi budete predsjednik?

- HDZ jest desni centar. To kontinuirano govorim i ne osvrćem se na spinove onih koji bi htjeli da HDZ bude nešto drugo. Mi smo narodnjačka, državotvorna stranka. Građane zanima budućnost, gospodarstvo, standard i na to se moramo usredotočiti.

S kime planirate surađivati? Možete li zamisliti koaliciju HDZ-a i SDP-a?

- Mi ćemo okupljati manje stranke s centra, ali i onih desno od nas. Vidjet ćemo s čelnicima tih stranaka kakvi su njihovi stavovi. Ja sam čovjek dijaloga i dogovora i mislim da možemo zajedno.

Ivana Maletić: 'Za nekoliko ću dana odlučiti hoću li se kandidirati'

U međuvremenu je u Dnevniku Nove TV intervju dala HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić. Ona nije htjela potvrditi kani li se upustiti u utrku za predsjednicu stranke.

- Danas smo otvorili proces nominiranja, u sljedećih nekoliko dana ću razmisliti bi li to bilo korisno za stranku, izjavila je Maletić, koja je u četvrtak stajala iza zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića dok je objavljivao važne odluke sa stranačkih tijela.

Na pitanje zašto joj treba vremena za razmišljanje, Maletić je odgovorila da ona inače uvijek voli analizirati i vrlo dobro razmisliti.

Napomenula je da postoji mogućnost i da se Milijan Brkić kandidira za stranačkog šefa, a zatim se osvrnula na kandidaturu Andreja Plenkovića.

- Andrej je svima nama u Europskom parlamentu podijelio ideju da želi sudjelovati na izborima, ja i ostali parlamentarci smo to svesrdno podržali jer mislimo da je izvrstan kandidat i da je dobro da bude u utrci. Fer je od mene da vidim i ostale kandidate i donesem odluku hoću li i koga podržati, a i sebi ostavljam par dana za odluku hoću li ući u utrku, izjavila je.

- Mislim da bih svakako doprinijela da u fokus stavim goruće probleme jer sam najviše usredotočena na gospodarstvo, odgovorila je na pitanje novinarke što bi bili njezini prioriteti u slučaju da postane predsjednica stranke.

Kao jedan od ciljeva navela je pozicioniranje Hrvatske kao prve među deset novih članica EU u gospodarskom smislu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:38