DIVLJANJE RADIKALA

PLENKOVIĆ 'Šešelj je oskrnavio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsko izaslanstvo. Očekujem od Srbije da nedvosmisleno osudi njegov čin'

 
lijevo: Gordan Jandroković s Majom Gojković u Beogradu; desno: Vojislav Šešelj pali hrvatsku zastavu (arhivska fotografija)
 Peđa Milosavljević / CROPIX

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković odmah je na početku današnje sjednice Vlade najoštrije osudio jučerašnji incident koji je napravio osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj.

- Oskrnavio je hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsko izaslanstvo. U potpunosti podržavamo odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i izaslanstva o prekidu posjeta Beogradu i povratku u Hrvatsku, rekao je Plenković.

- Očekujem od Srbije da nedvosmisleno i oštro osudi akt zastupnika u Narodnoj skupštini koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema Hrvatskoj. Očekujemo da nastavak dijaloga i odnosa s Republikom Srbijom bude u kontekstu osude ovoga ponašanja, rekao je premijer.

Plenković je podsjetio da je Hrvatska jučer putem Hrvatske gospodarske komore otvorila ured u Beogradu.

To je bio jasan signal da želimo nastaviti unaprjeđenje odnosa, razviti trgovinsku razmjenu, gospodarsku suradnju, raditi na dobrosusjedstvu na europskom putu, rekao je premijer.

Podsjetio je da je Ministarstvo vanjskih poslova jučer uputilo notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu s jasnom osudom ovoga čina.

- Vlada Republike Hrvatske nastavit će graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze ćemo reagirati odlučno i primjereno u zaštiti digniteta hrvatskih simbola i dostojanstva Republike Hrvatske u cjelini, poručio je.

Na sjednici Vlade bit će Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskoj matici iseljenika, prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA), prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana provedbe Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere u Republici Hrvatskoj za 2018., prijedlog zaključka o pružanju pomoći Hrvatskom nacionalnom vijeću Republike Srbije u osiguravanju trajnog i odgovarajućeg sjedišta Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ iz Subotice, prijedlog odluke o dopuni Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama i drugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:12