IZNENADNI POSJET

Plenković stigao u Kijev, oglasio se Zelenski

Uz Plenkovića je u glavni grad Ukrajine otputovao i potpredsjednik Vlade Tomo Medved

Plenković i ukrajinski premijer Denis Šmihal

 Vlada Rh/

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev, gdje će se sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom, priopćila je Vlada.

Uz Plenkovića je u glavni grad Ukrajine otputovao i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a tamo je i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

Zajedno s predsjednikom Zelenskim, moldovskom predsjednicom Sandu, slovačkim premijerom Hegerom i slovenskim premijerom Golobom, Plenković će sudjelovati u Kijevu na sastanku na vrhu ‘Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘, u povodu godišnjice oslobođenja Buče. Potom će se održati i zajednička konferencija za medije.

image
Vlada Rh/

Hrvatski premijer će prisustvovati i komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i na dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima. Položit će i vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

Ovo je drugi posjet Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. veljače 2022. U svibnju prošle godine premijer Plenković sastao se u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpinj i Buču, gdje je osobno svjedočio posljedicama strašnih razaranja, u kojima je stradao veliki broj ukrajinskih ljudi.

image
Vlada Rh/

"Vlada je konzistentna i jasna u snažnoj potpori Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka. Nastavljamo pružati političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć te se snažno zalagati za europski put Ukrajine, njezinu neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te reintegraciju okupiranih područja.

image
Vlada Rh/

Solidarnost s ukrajinskim narodom Hrvatska pokazuje i prihvatom i zbrinjavanjem ukrajinskih izbjeglica. Od samog početka ruske agresije, Hrvatska je uključena u aktivnosti vezane za osiguranje odgovornosti za počinjene zločine u Ukrajini, a što je i tema sastanka na vrhu u Kijevu. Uz podršku aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda, razmjenu iskustava s ukrajinskim tužiteljima te sudjelovanje u grupi zemalja koje razmatraju uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina agresije, Hrvatska naglašava i važnost pravovremenog prikupljanja dokaza za buduće kaznene procese", kaže se u priopćenju Vlade RH.

image

Ministar Medved i ukrajinska kolegica Yulia Laputina

Vlada Rh/
image

Premijer Plenković, ministar Medved i veleposlanica Djamic

Vlada Rh/

Zelenski: Nikada nećemo zaboraviti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u petak da Ukrajina nikad neće oprostiti odgovornima za brutalne ruske zločine u Buči, gradu pored Kijeva koji su ukrajinske snage oslobodile prije godinu dana. Tim povodom u Kijev je stiglo četvero europskih državnika, među kojima i Andrej Plenković.

Ukrajinske snage oslobodile su gradove Buču i Irpin, smještene sjeverozapadno od Kijeva, krajem ožujka prošle godine nakon povlačenja ruskih snaga koje su odustale od pokušaja zauzimanja ukrajinske prijestolnice.

Nakon što je Ukrajina oslobodila Buču, svijet su obišle zastrašujuće slike mrtvih tijela na ulicama.

Ruska okupacija trajala je 33 dana, a u tom je razdoblju život izgubilo 1400 ljudi, uključujući 37 djece, kaže Kijev.

"To je simbol zločina vojske okupatorske zemlje. Nikada nećemo zaboraviti. Kaznit ćemo svakog počinitelja", napisao je na društvenim mrežama.

Danas će u Kijevu biti održan sastanak na vrhu ‘‘Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘‘, na kojem će biti i premijer Andrej Plenković koji je u potpunoj tajnosti jutros vlakom doputovao u ukrajinski glavni grad. Ondje su i moldovska predsjednica Maia Sandu, slovački premijer Eduard Heger i slovenski premijer Robert Golob.

Potom će se održati i zajednička konferencija za medije.

Plenković će prisustvovati komemoraciji za žrtve ruske agresije, a već je položio vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu, postavljenom ispred manastira Mihailovskij u Kijevu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:35