SLUČAJ 'PLAVI GOLF'

PLJUŠTE REAKCIJE NA SUMANUTI POTEZ KOJI JE UMALO IZAZVAO TRAGEDIJU NA NAJPOZNATIJOJ HRVATSKOJ UTRCI Evo što organizatori kažu o horor susretu na stazi

 
 Facebook screenshot

Ne stišava se bura reakcija nakon što je prošlog vikenda na INA Delta Rallyju slovenski reli vozač i pobjednik ovogodišnjeg izdanja, Rok Turk sa suvozačicom Blankom Kacin u Hyundaiju i20 R5 umalo izgubio glavu jer se na Shakedownu Dugo Selo - Martin Breg pred njegovim jurećem bolidom pojavio VW Golf pred samim završetkom dionice.

Podsjetimo, slovenski prvak je samo zahvaljujući vještoj reakciji u milisekundi i hladnoj relijaškoj glavi uspio proći cestom zatvorenom za promet pored nesavjesnog vozača Golfa.

A mogao je to biti crni dan za domaći auto - moto sport. Srećom, sve je završilo bez štetnih posljedica za sve sudionike "horor" susreta na utrci.

Šira javnost se s događajem upoznala prekjučer kada je Turk na svoju Facebook stranicu postavio snimku iz kokpita cijelog događaja, kako smo već pisali, a koja je uzburkala je mnoge duhove i postavila mnoga pitanja, posebno ona o sigurnosti i odgovornosti za tako bizaran susret.

Zagreb, 080619.
Trg bana Josipa Jelacica.
Zavrsnica natjecanja za FIA Europski rally trofej, Alpe Adria Rally Cup, Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Slovenije i Otvoreno prvenstvo Zagreba koje organizira Auto klub INA Delta Zagreb u suorganizaciji s Gradom Zagrebom i Inom.
Podjela nagrada Ina Delata Rally, pobjednici Turk i Kacian.
Na fotografiji: Pobjednici Ina Delta Rally i Milan Bandic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

Video je na njegovoj stranici dosad skupio 5700 komentara i podijeljen je 22.000 puta jer malo tko nije ostao u nevjerici gledajući situaciju u kojoj se zatekla (sretna) slovenska posada.

Na snimci iz Hyundaija jasno se vidi kako su njega i suvozačicu koji su bili u punoj brzini dijelili milimetri od teškog frontalnog sudara s VW Golfom koji je vozio u njihovom smjeru.

Kultno domaće reli natjecanje ne pamti ovakvu situaciju pa je tako o samom događaju samo za jutarnji.hr više detalja jučer otkrio domaći reli as i šampion Juraj Šebalj koji je također vozio ovogodišnju Deltu i rekao nam kako se za takav “čin luđaka” u koji se upustio vozač VW Golfa ne može pripremiti ni najbolja organizacija.

Facebook

Dodao je i -"da se taj čovjek oglušio na sve zabrane, prošao kraj vremenske kontrole, probio policijsku barikadu i krenuo ususret Turku!"

Otkrio je i da je policija kasnije uhvatila vozača i odmah ga smjestila iza rešetaka.

Sada se o ovom nevjerojatnom događaju koji je doveo u pitanje sigurnost pobjedničke posade Rok Turk i Blanka Kacin i tri života, očitovao i HAKS, Hrvatski auto i karting savez.

Zagreb, 070619.
Ina, Velesajam.
Utrka Ina Delta rally, brzinski ispit oko parkiralista na Velesajmu.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

Oni najoštrije osuđuju nesavjesni i opasni postupak vozača osobnog vozila koji je zbog nepridržavanja propisa i uputa organizatora Auto kluba INA Delta te policije i nadležnih službi doveo u pitanje sigurnost na utrci grubo zanemarivši zabranu prometovanja i osobnim automobilom ušao na cestu zatvorenu za sav promet.

Isto tako dodaju kako je - "Auto klub INA Delta poduzeo sve potrebne mjere sigurnosti da zaštiti dionike utrke od natjecatelja do publike s dovoljnim brojem redara i sudaca te su pravovremeno i jasno izdane upute o zabrani prometovanja određenim dionicama na kojima se reli održavao."

“Organizator, policija i stručne službe odradile su svoj posao prema svim pravilima te se radi isključivo o neodgovornom pojedincu koji je svojim postupkom ugrozio svoj te živote natjecatelja. Iznimnom pribranošću posade Turk – Kacin izbjegnuta je tragedija. Ovakve situacije nažalost događaju se po cijelom svijetu jer se kod organizacije relija radi o stotinama kilometara staza koje je nemoguće fizički ograditi neprohodnim barijerama”, napisali su u svom dopisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:18