ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG

Pobjednik izbora se nazire: SDP u velikoj prednosti pred HDZ-om

SDP ima sedam posto više od HDZ-a, ali lijeva koalicija ima velikih 19 posto prednosti pred desnim blokom
 CROPIX

ZAGREB - Hrvati su duboko podijeljeni u odgovoru na pitanje trebaju li nam prijevremeni izbori. Prema istraživanju što ga je za Jutarnji list provela slovenska agencija Mediana, 45.2 posto ispitanika smatra da su nam potrebni prijevremeni parlamentarni izbori, a 41.7 posto ispitanika izjašnjava se protiv ranijih izbora za Sabor. Neopredijeljeno je 13.1 posto anketiranih.

Smanjili zaostatak

Ostali rezultati Medianina istraživanja, provedenog prije masovnih privođenja u Varšavskoj i Gundulićevoj (koja su vjerojatno dodatno naštetila HDZ-ovu rejtingu, ali sigurno nisu pomogla ni SDP-ovu), uglavnom se poklapaju s rezultatima anketa što su ih posljednjih mjeseci objavljivale druge agencije za istraživanje javnog mišljenja.

Valja, doduše, istaknuti da HDZ u Medianinom istraživanju za SDP-om zaostaje sedam posto, umjesto uobičajenih desetak.

Ne bi ušli u Sabor

Međutim, taj se napredak Hrvatske demokratske zajednice izgubio u pitanju o glasovanju za lijevi ili desni blok. Naime, čak 44 posto građana danas bi na parlamentarnim izborima glasovalo za lijevi blok, a samo 25 posto za desni, što predstavlja uistinu golemu prednost za oporbenu koaliciju.

Zanimljivo je da je broj glasova za desni blok manji od zbroja glasova HDZ-a i HSS-a, što znači da dvije preostale stranke vladajuće koalicije ne proizvode sinergijski učinak.

Treće mjesto na ljestvici stranaka zauzima HNS, ali sa svega 4,4 posto, dok HSS osvaja 3,7 posto glasova.

Kada bi se ovi rezultati točno preslikali na stvarne rezultate parlamentarnih izbora, i kada HNS ne bi izašao na izbore na zajedničkoj oporbenoj listi, Hrvatska narodna stranka, kao i HSS, ne bi se kvalificirali u Sabor.

Premijerka u sredini

Među političarima i dalje uvjerljivo vodi predsjednik Ivo Josipović, s prosječnom ocjenom 3,78.

Pomalo je kuriozitetno što drugo mjesto zauzima umirovljeni predsjednik Stipe Mesić, koji već mjesecima nije prisutan na političkoj sceni.

Treće mjesto Zorana Milanovića doima se sasvim logičnim, dok je premijerka Jadranka Kosor sedma. Međutim, gotovo 28 posto anketiranih smatra da gospođa Jadranka Kosor za svoj posao zaslužuje nedovoljnu ocjenu.

Istraživanje agencije Mediana i Jutarnjeg lista još je jednom potvrdilo dominantno političko raspoloženje u Hrvatskoj, koje jasno ukazuje na pobjednike narednih parlamentarnih izbora.

Veliko je pitanje što Hrvatska demokratska zajednica može učiniti da preokrene takvo raspoloženje. Ulazak u Europsku Uniju više nije osobito jak izborni adut, jer ga predugo čekamo.

Spektakularan potez

Vidljiviji ekonomski oporavak vjerojatno je jedini stvarni argument koji bi u idućih godinu dana mogao pomoći HDZ-u.

Ili, eventualno, neki posve spektakularni potez u protukorupcijskoj kampanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:10