OTVORILI KARTE ZA IZBORE 2011.

Mesić ne želi u lijevu koaliciju, SDP strepi da im ne uzme glasove

Dio lijeve koalicije misli da bi bilo odlično kad bi se Mesić angažirao za izbore, a drugi smatraju da je njegovo političko vrijeme ipak prošlo. Okupljanje desnog bloka bit će otežano jer su na ‘domoljubnoj’ desnici ljuti na HDZ. Tvrde da je izdao državotvorne interese te surađuje sa SDSS-om

ZAGREB - Na predstojećim parlamentarnim izborima osim lijeve i desne koalicije mogao bi se pojaviti i Treći blok Stjepana Mesića. O tome je ovih dana u medijima više otkrio bivši ministar turizma Ivan Herak. On je izjavio kako će biti Mesićev savjetnik za turizam, te da će se njih dvojica aktivnije angažirati u politici. U Mesićevu uredu, pak, nisu željeli komentirati te Herakove najave, ni priče o Trećem bloku.

Lijevo pribojavanje

No, mišljenja oko Mesićeva aktivnijeg bavljenja politikom u lijevoj koaliciji su podijeljena. Dok jedni smatraju kako je ta ideja odlična i da bi trebalo iskoristiti Mesića u kampanji jer je godinama bio najpopularniji političar, drugi tvrde kako je njegovo vrijeme prošlo. Osim toga, doznajemo, u koaliciji se pomalo pribojavaju Mesićeva angažmana jer drže da bi im mogao uzeti dio glasova. Tome u prilog govori i poruka šefa IDS-a Ivana Jakovčića.

- Pozivam Mesića da se uključi s nama, ali nikako da se stvara neki treći blok. Ja ću inzistirati da ga se nakon naše pobjede na izborima uključi kao jednog od naših glavnih ambasadora prema vani - kazao je Jakovčić u medijima.

Da je Mesićevo pridruživanje lijevoj koaliciji nerealno, smatraju još neki naši sugovornici. Kažu kako je prvenstveno problem u Mesićevim odnosima s SDP-om koji i nisu najbolji. Oni koji bolje poznaju Mesića kažu kako je vjerojatnije da će on krenuti s Trećim blokom i da će s tim krenuti u Istri gdje je i inače imao najveću potporu. No, kažu kako ne znaju koliko će bivši predsjednik u tome biti uspješan s obzirom da ga promoviraju, navodno, krivi ljudi. Kako bilo da bilo, čini se da Mesić nije spreman još odustati od aktivne politike.

Otežano okupljanje

Osim lijeve koalicije SDP-HNS-IDS-HSU, i Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a i neformalni lider “desne struje” u vladajućoj stranci nedavno je pozvao sve ostale desne građanske stranke da se okupe oko HDZ-a jer se samo u takvoj koaliciji mogu suprotstaviti povratku ljevice na vlast.

No, okupljanje desnog bloka bit će otežano jer su na “domoljubnoj” desnici trenutačno ljuti na HDZ.

Smatraju da je ta stranka izdala državotvorna načela jer surađuje sa SDSS-om te ističu kako se sjete desnice tak kada im je rejting poljuljan i zaprijeti im opasnot da izgube vlast.

- Kada im dođe voda do grla, HDZ se odjednom sjeti da su desna stranka i onda nam preko Hebranga, “veze za desnicu”, šalju takve ponude, ali sada smo vrlo oprezni prema tome i nećemo se na to obazirati dok se u toj stranci ne dogode suštinske promjene - kaže donedavni lider HSP-a Anto Đapić.

- HDZ je desnica samo na izborima, ali kad osvoje vlast odmah to zaborave - uvjeren je pak i čelnik HSP-a Danijel Srb.

- No, HSP je taj, kaže Đapić, koji želi okupiti pravašku desnicu, a ne da to radi HDZ. Stoga je osnovana i tzv. Bjelovarska skupina sastavljena od osam desnih stranaka među kojima je HSP - Ante Starčević Ruže Tomašić i Jedino Hrvatska, te jakih desnih političkih ličnosti poput Miroslava Tuđmana, Josipa Jurčevića i Zdravka Tomca. Ta skupina bi, prema Tomcu i Đapiću, trebala postati snaga bez koje se na sljedećim izborima neće moći formirati Vlada.

Čišćenje, pa suradnja

Danijel Srb, pak, kaže da će HSP na izbore samo u takvoj koaliciji ili samostalno, a ponude sadašnjeg HDZ-a ih ne zanimaju.

I Ruža Tomašić, predsjednica HSP - Ante Stračević, smatra da se okupljanje desnice može dogoditi samo pod uvjetom velikog kadrovskog i političkog pospremanja u HDZ-u.

- Mnogi današnji čelnici i ministri koji su zemlju doveli u ovakvu situaciju moraju otići - kaže Tomašić.

Đapić smatra kako HDZ nije desna stranka jer je izgubila svoj identitet, te je postala interesna stranka, pogotovo od kada koalira s SDSS-om, što je za većinu desnih stranka najspornije u djelovanju današnjeg HDZ-a. Danijel Srb novi čelnik HSP-a ističe kao HDZ prečesto igra kako SDSS svira. Srbu je posebno sporno to što SDSS dovodi u pitanje neka temeljna načela hrvatske države poput Domovinskog rata.

On smatra da HDZ mora ispuniti tri uvjeta za suradnju s desnicom.

- HDZ se mora vratiti svojim državotvornim i domoljubnim temeljima iz 90-ih. To je prvi uvjet bilo kakvog razgovora o suradnji, a zatim očekujemo napuštanje koalicije s SDSS-om, te kao treće, želimo razgovarati o strategiji razvoja zemlje i vidjeti kakvi su planovi za gospodarstvo, eurointegracije, zdravstvo, vanjsku politiku, odnose u regiji, izlazak iz krize i ostale stvari koje muče današnju Hrvatsku i ugrožavaju dostojanstveni život naših građana - kaže Srb.

Suprotstavljanje ljevici

Tomašić kaže da ukoliko se HDZ ne reformira, ne vrati starim načelima i ne smijeni neke svoje dužnosnike, onda ni “oni ne žele pomagati HDZ-u da ostane na vlasti jer takav je isti kao i SDP”.

Iz HDZ-a, pak, poručuju kako konkretnih dogovora i planova s desnicom još nema jer trenutačno imaju prioritenijih problema, ali da će, kad za to dođe vrijeme, učiniti sve da se suprostave lijevom bloku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:21