NEDJELJOM U 2

Mesić: Sanader nije propuštao priliku za pričestiti se. Baš i nije živio kako crkva propovijeda

 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Bivši premijer uvijek se izdavao za vjernika. Nije se propuštao pričestiti kad god bi se našli u nekim crkvenim prostorijama. Sad se pokazalo da baš i nije živio kako crkva propovijeda - komentirao je uhićenje Ive Sanadera bivši predsjednik RH Stjepan Mesić gostujući u emisiji “Nedjeljom u dva”.

O Sanaderovu bijegu Mesić je kazao kako je taj postupak za njega “jedna enigma”, te da se Sanader uspaničio. Mesić je kazao i kako nije iznenađen što se vodi postupak protiv bilo koga, pa tako ni protiv bivšeg premijera, te da je jedino iznenađen volumenom korupcije i kriminala.

- Računao sam da se nešto iza brda valja, ali nisam znao da je toliki volumen. Uvijek sam tvrdio da korupcija počinje u javnim nabavama, što znači u javnim poduzećima i državnim institucijama. Sustav je tako umrežen da je korupcija mogla funkcionirati, istaknuo je Mesić i dodao kako se sada po svim aferama vidi da su postojale dvije linije zapovijedanja kao što je bilo i tijekom rata.

- Jedna linija zapovijedanja išla je preko institucija i tu je bilo sve u redu. No, druga linija zapovijedanja bila je komesarska. Premijer je imao svoje komesare u državnim institucijama i tu se sve odvijalo “jedan naprema jedan”. Nije bilo čvrstog jezgra, on je znao sve, a ostali samo svoj segment, komentirao je Mesić. Kazao je kako je sa Sanaderom kad je riječ o funkcioniranju institucija, pravne države i pregovora s EU, dobro surađivao, te da je bivši premijer više puta “bio trgovac”.

-Kad bi se nešto dogovorili, uvijek je tražio nešto zauzvrat. Primjerice, tražio sam da Neven Jurica ne bude u UN-u jer sam smatrao da tamo mora biti netko kompetentniji, ali je Sanader inzistirao da to mora biti on, ispričao je bivši predsjednik. Dodao je kako je podržavao njegove europske stavove, ali ne i Sanaderov govor na rivi istaknuvši kako se tu radilo “o dvije osobe”. Ako se dokaže da je Sanader kriv, Mesić je kazao kako će mu biti žao što mu je svojedobno dodijelio odlikovanje.

O tome hoće li rekonstrukcijom premijerka Jadranka Kosor vratiti povjerenje u Vladu, Mesić je kazao da to ovisi o novim ljudima koji će doći i o vjetru koji će donijeti.

- To mora biti žestok vjetar - komentirao je bivši predsjednik u svom stilu.

- Ako Kosor bude vodila principijelnu politiku i ako to javnost prepozna može se riješiti svakog člana HDZ-a. Ništa joj se ne može dogoditi, samo može i ojačati svoju funkciju, i premijersku i onu u stranci, odgovorio je Mesić na pitanje može li se premijerka riješiti nekih “jakih HDZ-ovaca” poput Vladimira Šeksa , Božidara Kalmete i Darka Milinovića .

Mesić: Nisam u svađi s Bandićem

Mesić se u emisiji osvrnuo i na Milana Bandića. Kazao je kako nisu u svađi i da bi Bandić mogao ući u parlament kao nezavisni zastupnik, ali da ne može pomrsiti račune SDP-u i HDZ-u. Mesić je rekao da nema ambicija da bude gradonačelnik Zagreba, ali da Gradu može pomoći volonterski ako bude potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:45