TKO JE PRAVI?

Podravka: Nećemo tužiti Japance iako se njihov lik iz crtića zove Vegeta

Na Googleu je junak Dragon Balla neusporedivo jači od Podravkina hit-proizvoda

ZAGREB - Kada se japanski animirani junak imenom Vegeta sukobi s Podravkinom Vegetom, mala je šansa da će naš najpoznatiji začin pobijediti. Barem ne na tražilici Google.

Naime, kad se upiše riječ “vegeta” kako bi se prikazale sve slike koje označavaju taj pojam, ekran se ispuni mnoštvom scena iz japanskog futurističkog crtića.

Akcija Pravne službe

Na slikama dominira mladić s ljutitim izrazom lica kako juriša u bespoštednu borbu s neprijateljima. Ima kosu koja strši uvis i on je, ustvari, princ Vegeta, jedan od junaka japanskog filma “Dragon Ball” autora Akira Toriyame.

Kad je crtić postao vrlo popularan u Japanu, u Podravki su uočili problem. Pravna služba je detaljno proučila potencijalnog “neprijatelja” te zaključila da se s njim ne isplati boriti jer ni na koji način ne može naštetiti svjetski poznatoj mješavini začina.

- U slučaju japanskog animiranog filma ne postoje realni razlozi protiv autora tog crtića, i to zbog činjenica upitnog stanja čuvenosti žiga za suprotstavljanje specifičnoj aplikaciji, upitnosti činjenice nanošenja štete brendu te različitosti područja djelovanja - službeni je odgovor Podravkine Pravne službe.

Ekološki borac

Prevedeno na svakodnevni jezik, to znači da ne namjeravaju tužiti autora crtića jer njegov lik nije začin niti bilo što slično tome, nego virtualni ekološki osviješten borac za pravdu koji se bori protiv zagađivača u svemiru.

- Crtić se počeo prikazivati 1998. i vrlo je popularan u Japanu. No, to ne utječe na ugled i prodaju Vegete. Ipak, nije baš ugodno kad iz ekrana iskoči toliko tih nasilnih slika, umjesto našeg proizvoda - zaključuju u Podravki.

Latinski vegetus: zdrav, krepak

Podravka je pravno međunarodno zaštitila Vegetu još 1971. godine, i to od samog sadržaja i dizajna pakiranja pa do imena brenda. To znači, tvrde pravnici, da niti jedan drugi začin, smjesa začina ili prehrambeni artikl općenito ne smije nositi ime Vegeta. U slučaju nekih drugih proizvoda, sve ovisi o procjeni pravnika i Uprave Podravke.

Poznati hrvatski leksikograf Bratoljub Klaić za vegetu kaže da je tvorničko ime za dodatak jelima (smjesa od različitih mirodija, soli i drugih elemenata za poboljšanje okusa), koju etimološki izvodi iz latinskog pridjeva vegetus, što znači zdrav, čio, krepak. S obzirom na to, nije čudno što je japanski junak, koji pršti od energije, nazvan Vegeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 22:10