TOMISLAV LJUTIĆ

PODUZETNIK KOJI JE PRIJETIO TUŽBAMA ZBOG LIKOVA IZ CRTIĆA 'Sa slastičarima ćemo postići dogovor da mogu koristiti Peppu Pig'

 Nenad Rebersak / Novi list / EPH

Zagrebački poduzetnik Tomislav Ljutić pokrenuo je u zadnje dvije godine dva odvojena biznis projekta sa slasticama, no oba su završila u medijima kao afere: priču s tvrtkom Mali biskviti otvorio je bivši ministar financija Slavko Linić prilikom sukoba s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, a najnoviji projekt pretvorio se ovih dana u aferu kad je Ljutić slastičarima priprijetio tužbama i kaznama tvrdeći da ne smiju proizvoditi i prodavati torte s likovima iz popularnih crtića. Ljutićev prvi projekt, podsjetimo, Linić je otvorio na konferenciji za novinare u svibnju 2014. nakon što ga je premijer Milanović smijenio s ministarske funkcije.

Visokorizični projekt

Linić se obrušio na Ljutićevu tvrtku Mali biskviti s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna i otkrio da je ona zatražila kredit HBOR-a od 20 milijuna kuna za proizvodnju zdravih biskvitnih peciva dugog roka trajanja pod brendom Minky Monkey. Prozvao je tada premijera Milanovića i ministra Gordana Marasa, smatrajući spornim što je taj, za njega, visokorizičan projekt htio kreditirati HBOR. Linić i danas taj kredit, kaže, smatra spornim.

- Koliko mi je poznato, taj kredit ni poslije nije odobren - kaže Linić, koji je također ovih dana imao ročište zbog spora s Ljutićem koji ga je tužio za klevetu.

Tužba je, otkriva Linić, odbačena. Ljutić odgovara da “mu je ta odluka suda čudna, ali da je poštuje”.

- Tak je kak je - kaže Ljutić, a na pitanje hoće li se žaliti dodaje da hoće, ali: - O tom potom. Time se bavi moj pravni zastupnik, jer nisam stručnjak za kazneno pravo. Ali to je priča koju sam ostavio iza sebe. Ponavlja da je “odbačena tek jedna tužba i da postoji još jedna”.

Negativna iskustva

Pitali smo jučer Ljutića što misli o tome što su se oba njegova projekta sa slasticama već na samom početku pretvorila u medijske afere: je li to stvar loše početničke sreće u njegovu slučaju ili nečeg drugog, no rekao je da “nažalost nema što reći osim da je imao samo negativna iskustva”.

O projektu s društvom Mali biskviti kaže: “Što je bilo, bilo je” i dodaje da nije sretan kako je to ispalo, ali da nije mogao utjecati na to.

A tko je uopće Tomislav Ljutić? On je 39-godišnji nećak Marice Vidaković, prokuristice Kraša. Bio je član Uprave te tvornice od 2010. do 2012. godine. Studirao je na Ekonomskom fakultetu, a diplomirao financije. U Krašu je radio na poziciji direktora prodaje, a potom i kao član Uprave za prodaju. Kontaktirali smo jučer prokuristicu Vidaković s kojom se također, čini se, nije razišao na najbolji način.

- Ne bih komentirala bivše suradnike. Želim im sreću u poslu i životu, ali nekima što dalje od mene - poručila je Marica Vidaković.

‘Opstruirani Mali biskviti’

Ljutić nam je jučer potvrdio da s Maricom Vidaković, sestrom njegove majke, “već godinama nema nikakav odnos”.

U Kraš je, kaže, došao na poziv članice Nadzornog odbora Jadranke Ivčić.

- Prvo sam radio kao direktor društva u Sloveniji, a potom, sukladno pozivu i odluci Nadana Vidoševića, postavljen sam na mjesto direktora prodaje Kraša d.d. i člana Uprave Kraša d.d. Ali došlo je, najjednostavnije rečeno, do zasićenja, a što je dijelom bilo prouzročeno i neslaganjem s Nadzornim odborom i prokuristicom u vezi s daljnjim razvojem kompanije, odnosno konkretno strategijom razvoja - kaže Ljutić.

I nakon toga je krenuo s projektom Mali biskviti za koji kaže da je “nažalost opstruiran i zaustavljen radnjama bivšeg vodstva HBOR-a i nekih drugih subjekata”.

- Kao i svaki ozbiljan projekt, imao je osigurano tržište (zapadna i srednja Europa plus naša regija), kupce, snažne partnere, ukratko gotovo 100 posto kapaciteta bilo bi iskorišteno, uz 64 zaposlena u prvoj fazi te vrhunsku tehnologiju i 90 posto izvoza. Ne manje važna je i odlična ocjena renomirane konzultantske kuće pri vrednovanju poslovnog plana. Kredit je bio odobren, pa zaustavljen u vrijeme kad su se trebali ispuniti svi uvjeti za njegovu realizaciju i onda je zaustavljen - objašnjava Ljutić koji je imao i tvrtku u Srbiji za koju kaže da nikada nije operativno poslovala.

- Služila je samo za plaćanje računa partnerima i dobavljačima u projektnoj fazi razvoja projekta Minky Monkey do registracije društva Mali biskviti. To je bilo klasično projektno društvo koje nikada nije generiralo prihode, ove godine ide u likvidaciju koju očekujemo kroz dva-tri mjeseca - kaže Ljutić. Objašnjava da Krešu Milanovića zbog kojega ga je prozvao Linić ne poznaje, a da se s bivšim ministrom Marasom vidio samo jednom u životu.

- Marasa sam vidio jednom u životu, i to u Ministarstvu na sastanku oko projekta Malih biskvita. Na sastanku su bili i predstavnici HBOR-a, HAMAG-a i Fonda. Upoznao sam ga s nepravilnostima u radu HBOR-a vezano uz projekt, i to kao resornog ministra i člana NO HBOR-a. Jednako tako, o tim radnjama sam bio obavijestio i dio ostalih članova NO HBOR-a. Nemam prijatelja i poznanika među političarima - kaže Ljutić. Objašnjava da je u zemljišnim knjigama na stanu u kojem je prijavljena tvrtka Mali biskviti te čiji je vlasnik stavljena zabilježba bivšeg predsjednika Uprave Hypo Alpe Adria banke Karla Heinza Truskallera jer je od njega posudio 1,3 milijuna kuna.

- Heinz je moj jako dobar prijatelj. Bio mi je posudio dio novca kada mi je trebalo za rad na projektima. Inzistirao sam da upiše hipoteku koja će uskoro biti skinuta - tvrdi Ljutić.

Intelektualno vlasništvo

Što se tiče slastičara kojima je priprijetio tužbama i kaznama tvrdeći da ne smiju proizvoditi i prodavati torte s likovima iz popularnih crtića, kaže da je s njima započeo razgovore.

- Nema tu afere. Priča je puno jednostavnija. Apelirali smo na sudionike tržišta da usklade prava jer smatramo da svi sudionici na tržištu trebaju regulirati prava korištenja intelektualnog vlasništva, kao i zaštićenih robnih marki i žigova. Suglasili smo sa sudionicima tržišta (udrugom i slastičarima) da se intelektualno vlasništvo treba poštovati i da svi sudionici nastoje regulirati ta prava te da svi nesmetano obavljaju djelatnost. Stoga je suglasje po tom pitanju postignuto - tvrdi Tomislav Ljutić i najavljuje nove projekte. Kaže da im je glavni cilj startati s proizvodnim projektom u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:35