PAD SANADEROVA POTPREDSJEDNIKA

Polančec: Sanader je meta, a ja žrtva

Priveden pobočnik bivšeg premijera zbog afere Podravka i afere Ina. Sumnjiče ga da je oštetio koprivničku tvornicu
 Nikola Wolf/CROPIX

ZAGREB - Damir Polančec, kao bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, najviše je rangirani državni dužnosnik uhićen u novijoj povijesti Hrvatske.

MOL pristao na pakt?

Od početka afere Podravka i uhićenja menadžera na čelu s Darkom Marincem sumnjalo se da bi se sljedeći na meti istražitelja mogao naći Damir Polančec. Prvi pobočnik bivšeg premijera Ive Sanadera pao je nakon što su svi okrivljenici osim donedavnog predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šestaka već pušteni iz istražnog zatvora.

Polančec je pao zbog - razgovora sa šefovima mađarskog MOL-a. Kao potpredsjednik Vlade pregovarao je početkom prošle godine s mađarskim MOL-om o podjeli upravljanja Inom. Dogovarali su izmjene dioničarskog ugovora. Tu je priliku, sumnjaju u USKOK-u, Polančec iskoristio da bi - pomogao Podravki.

Uvjeravao je, iz pozicije prvog suradnika hrvatskog premijera, šefove MOL-a da Podravki prijeti neprijateljsko preuzimanje i da to treba spriječiti. Rekao im je i kako: menadžerima Podravke treba 34,2 milijuna eura da bi otkupili dionice i tako zaustavili druge u namjeri da preuzmu dionice koprivničke tvrtke.

>> Polančec pritvoren zbog trokuta Podravka, MOL i OTP

>> Kosor: Neka institucije rade svoj posao, mi ćemo odličiti o izbacivanju Polančeca iz HDZ-a

>> Šimonović: Važno je izbjeći bilo kakve pritiske na pravosuđe

>> Polančecova majka: Damir nikad nije čuo za Merrill Lynch i OTP banku

>> SDP: Polančec je uhićen jer je izgubio podršku HDZ-a

>> Ispitana i Polančecova prijateljica Draženka Gačan

Zato ga USKOK sumnjiči da je kao potpredsjednik Vlade zloupotrijebio položaj i ovlasti.

Šefovi MOL-a, sudeći po razvoju događaja, pristali su na pakt s Polančecom: Podravka je uskoro dobila kredit od 34,2 milijuna eura od mađarske OTP banke. Time su pokriveni troškovi za kupnju 10,6 posto dionica Podravke koje glase na tvrtku Fima Ami s Malte. Pozadinsko jamstvo, ključno za dobivanje kredita, osigurao je MOL: položili su 34,2 milijune eura depozita kod OTP banke. U toj je banci MOL jedan od suvlasnika.





Šestak i Pavlović

Istražitelji smatraju da je Polančec znao da Podravki ne prijeti nikakvo neprijateljsko preuzimanje i da je znao da menadžeri Podravke zapravo imaju plan domoći se većinskog udjela. Zato ga USKOK i tereti i za to da je postupao na štetu Podravke. S obzirom na vrijednost dionica koja je manja od ukupnog iznosa kredita, počinjena je šteta koprivničkom poduzeću od više desetaka milijuna kuna. Pod Polančecovim pokroviteljstvom igru s MOL-om i OTP bankom realizirali su tadašnji čelnici Podravke Zdravko Šestak i Josip Pavlović protiv kojih je proširena istraga.

Što je MOL dobio zauzvrat od Polančeca? U USKOK-u sumnjaju da je s predstavnicima MOL-a dogovorio da im uz 47 posto udjela pripadnu veća upravljačka prava u Ini. Takvim je postupanjem Damir Polančec, koji je, tvrde istražitelji, iz pregovora s MOL-om isključio ostale članove Povjerenstva Vlade, zloupotrijebio položaj.

Polančec je posljednjih dana, kako doznajemo od nekih njegovih prijatelja i znanaca, rekao da je Šestak namjerno ostavljen u pritvoru jer se istražitelji nadaju da bi se mogao slomiti i otkriti detalje koji bi mogli pomoći u istrazi protiv njega, ali i Ive Sanadera.

- No, Šestak jedino zna da ništa nismo radili protivno zakonu - naglašavao je Damir Polančec.

Ja sam potpuno nevin

Posljednjih dana Polančec je često komentirao policijsku istragu. Isticao je da zna da se protiv njega vode dvije istrage. Jedna zbog reflektora koje je dao sagraditi na nogometnom igralištu u svome rodnom mjestu i druga za koju je tvrdio da se vodi na temelju telefonskog razgovora koji je policija snimila. Za obje je istrage tvrdio da su bez ikakve osnove. Polančec je hrabrio sebe i druge riječima kako će se brzo pokazati da se nije bavio nikakvim nezakonitim poslovima. Inače, uvijek je isticao da je on potpuno nevin, ali da je njegovo proganjanje rezultat urote čiji pravi cilj nije bio on, kako je govorio Polančec, nego bivši premijer Ivo Sanader. On je prava meta, a ja sam kolateralna žrtva, ponavljao je Polančec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:44