OPERACIJA OFFSIDE

Policijska se istraga širi na ‘velike’ igrače

Pretresen je stan zadarskog ‘gospodara nogometa’ Rene Sinovčića. U utorak je Sinovčić izjavio da nema nikakve veze s klađenjem, a danas da je spreman pomoći policiji
 CROPIX

Zagreb, Split, Rijeka, Varaždin - Kada je u utorak eksplodirala afera Offside, na popisu osumnjičenih, ispitanih i uhićenih nije se nalazilo ime koje su mnogi upućeni u događanja u hrvatskom nogometu očekivali - ime zadarskog poduzetnika, nogometnog menadžera i stručnog savjetnika u Nogometnom klubu Zadar Rene Sinovčića. Jučer je, međutim, policija obavila pretres Sinovčićeva stana, a njegovo je ime na popisu 40 osoba s kojima policija treba obaviti informativni razgovor.

Šok i podrška

U utorak, kada je krenula akcija Offside, Sinovčić je u izjavi za Sportske novosti rekao: “Nemam nikakve veze s klađenjem i sa svim što oko toga mnogi spominju”. Jučer poslijepodne našem je zadarskom dopisniku naveo da ga je policija kontaktirala i da je spreman pomoći policiji u rasvjetljavanju afere.

Policijskom istragom protiv Sinovčića akcija Offside ušla je u novu fazu i moguće je da nakon prvog kruga u koji su uključeni manje poznati menadžeri i nogometaši (izuzimajući Mumleka, Agića, Suraća i Balajića), kreće drugi u kojem bi se mogla naći i zvučna imena hrvatskog nogometa.

U svakom slučaju, zasad baš svi iz našeg nogometnog svijeta izražavaju podršku ovoj akciji, a oni čiji su igrači uključeni u policijsku istragu dodaju da su i šokirani.

Hajduk i Dinamo ljutiti

I predsjednik NK Croatije Zvonko Zubak, čijih je čak devet igrača obuhvaćeno policijskom istragom, podržava akciju Offside i nada se da se ona neće zaustaviti na, kako kaže, malim ribama.

- Već dugo upozoravam da je puno mulja u HNS-u, koji napokon treba raščistiti. Veliki ciljaju male, manipuliraju njima. Nećete čuti ili pročitati da je veliki novac uplaćen ‘na više od šest golova’ kada igraju Dinamo ili Hajduk, nego će se to dogoditi na našoj utakmici. Sumnjao sam na namještanje više puta, u poluvremenu sam na Kantridi uletio u svlačionicu i zaprijetio igračima da ću im polomiti noge...

Veliki, Hajduk i Dinamo, za sada se drže po strani. Naravno, podržavaju akciju i ljute se, kako se vidi iz priopćenja poslanog iz Dinama, kada se “u sklopu policijske akcije pod imenom Offside, koju uspješno provode nadležne državne institucije, bezrazložno i neopravdano u medijima spominje i NK Dinamo”.

Sinovčićevi igrači

Slična je i poruka koju nam je poslao predsjednik Hajduka Joško Svaguša: - Mi smo u Hajduku sto posto mirni. Podržavamo akcije USKOK-a i policije.

Po Hajduk je, međutim, neugodna činjenica da je bio sudionik u jednoj od namještenih utakmica. Riječ je o dvoboju s Međimurjem. Susret je završio pobjedom Hajduka 4:1. Policija sumnja da je igračima Međimurja i menadžeru jednog od njih dano 35.000 eura za sljedeće opcije na kraju: pobjeda Hajduka s tri ili više pogotka, ukupno najmanje četiri pogotka i oba daju pogodak. Sve je, naravno, moglo biti dogovoreno bez ikakve umiješanosti Hajduka osim jedne stvari - Hajduk je morao primiti gol.

- Nisam imao osjećaj da igramo ‘namještenu utakmicu’ - rekao nam je jedan od prvotimaca Hajduka koji je igrao tu utakmicu, a s kojim smo jučer razgovarali. Inzistirao je na anonimnosti.

U ovoj je priči svakako zanimljiva još jedna činjenica. U Hajduku igraju i dva nogometaša (reprezentativni golman Subašić i odnedavni reprezentativni stoper Jurica Buljat), čiji je menadžer Rene Sinovčić.

Predsjednik Rijeke Ivan Turčić, čiji je klub također sudjelovao u jednoj utakmici pod sumnjom (Rijeka - Croatia u 24. kolu prošle sezone. Rezultat - 4:2.), odbacuje bilo kakvu mogućnost uključenosti Rijeke u aferu. Samo spominjanje njegova kluba u tom kontekstu vidno ga je iznerviralo:

- Ma kakve kladionice, kakva namještanja... To Rijeka ne radi! Nitko nama nije pustio da pobijedimo, pa ni Croatia iz Sesveta.





‘Mali’ u strahu

Mali klubovi uključeni u aferu u strahu su od mogućih posljedica. Neki će vjerojatno, u trenutku kada počinju pripreme za novu sezonu, ostati bez važnih igrača.

- U šoku sam - javio nam se u srijedu predsjednik Varteksa Zlatko Horvat. Saborskog zastupnika uhvatili smo na autocesti prema Varaždinu. Afera Offside u kojoj je osumnjičen i trojac (Mumlek, Balajić i Ivančić) iz Varteksa uzdrmala je temelje kluba.

- Znate, ja još uvijek ne vjerujem da su igrači Varteksa sudjelovali u nečistim radnjama. Pustimo istražna tijela da obave svoj posao pa ćemo vidjeti - kaže Horvat koji je za petak sazvao izvanredni sastanak IO-a kluba.

(D. K, D. Ž., A. O., A. L., D. V.)

‘Žalim što nam Amauri nije rekao za namještanje’

Katastrofa - zavapio je Stjepan Hamonajac, direktor Međimurja, kluba iz kojeg su u akciji Offside privedena četvorica nogometaša.

Kad smo ga zamolili da nam pomogne ostvariti kontakt s Brazilcem Amaurijem, igračem Međimurja, uhvatio se za glavu: - Nemojte mi samo reći da je i on kriv?

Kada smo mu objasnili da je Amauri odbio sudjelovati u namještanju utakmice, rekao je: - A joj, zašto ih nije prijavio meni ili nekome u klubu? Napravili bismo rusvaj . (R. E.)

Zdravko Mamić:

U klubu iz Maksimira ne žele da se njihov klub uopće spominje u bilo kojem kontekstu vezanom uz najnoviju aferu u hrvatskom nogometu. To je, među ostalim, sadržaj priopćenja Dinama objavljen na službenim stranicama kluba. U njemu također stoji kako se “u sklopu policijske akcije pod imenom Offside, koju uspješno provode nadležne državne institucije, bezrazložno i neopravdano u medijima spominje i NK Dinamo”.

Joško Svaguša:

- Mi smo u Hajduku sto posto mirni. Savjest nam je mirna i čista, siguran sam u čestitost svih Hajdukovih nogometaša i zaposlenika. Podržavamo akcije USKOK-a i policije. Ako i ima nekih nepravilnosti, treba ih istjerati na vidjelo i kazniti sve one koji rade protiv sporta i nogometa. U Hajduku negoduju što ih se dovodi u kontekst ove afere zbog sumnjive utakmice protiv Međimurja (4-1).

Gol koji vrijedi stotine tisuća eura. Sumnjivo?

Jedna od osam inkriminiranih utakmica je okršaj Hajduka i Međimurja. Trojicu čakovečkih igrača USKOK sumnjiči da su dobili 35 tisuća eura kako bi njihov klub doživio visok poraz uz još dva uvjeta - tijekom 90 minuta morala su pasti barem četiri gola te su obje momčadi trebale zabiti. Posljednji uvjet zadovoljen je u 81. minuti. Domaći su vodili 4:0, a onda je vezist gostiju Marko Grgić primio loptu na lijevoj strani, lakoćom prošao Borisa Pandžu i pucao s 10-ak metara iskosa. Jurica Buljat, stoper Hajduka koji je na Poljud došao iz Zadra posredstvom Rene Sinočića, kasni u blok, a vratar Splićana Subašić (također bivši Zadranin i sadašnji Sinovčićev pulen) prima gol 'kroz trbuh'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:46