NIZ NOVIH PROJEKATA

Poreč samo tijekom 2019. godine iz EU fondova u sklopu više od 30 projekata povlači pola milijarde eura

 

Poreč samo u ovoj godini u više od 30 europskih projekata povlači više od 550 milijuna kuna, objavio je u srijedu porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

- U posljednje vrijeme ne prođe dan, a da ne čujemo o EU projektima u Hrvatskoj. Bilo da se radi o količini novca koja je povučena ili brojnim top listama gradova rekordera po povlačenju sredstava - priča oko EU projekata puno je složenija nego se čini. Pogotovo za najrazvijenije gradove u Hrvatskoj, u koje spada i Poreč.

Zato s ponosom mogu reći da će se samo u 2019. u Poreču provoditi tridesetak EU projekata vrijednih oko 46 milijuna (u provedbi i prijavljeni), a tu je i 300 milijuna kuna za EU Projekt Poreč te dodatnih 110 milijuna navodnjavanje - sveukupno oko 556 milijuna kuna, rekao je Peršurić.

U Poreču se provode ili prijavljuju projekti koji pokrivaju vrlo široki spektar - od odvodnje, poljoprivrede, vrtića, edukacije, mladih i starijih sugrađana, kulture, sporta, do zaštite okoliša na više razina.

Projekt odvodnje

- Izdvojio bih svakako jedan od najvećih EU projekata na ovim područjima - EU Projekt Poreč, koji je vrijedan preko pola milijarde kuna, nastavio je gradonačelnik i napomenuo kako je veliki dio radova dosad dovršen, a trenutno se grade četiri pročistača i kompostana. Idući projekt, kojem Grad nije direktni prijavitelj, ali je aktivno s Istarskom županijom sudjelovao na njegovoj izradi i prijavi te se njegov najveći dio realizira, je projekt navodnjavanja poljoprivrednih zemljišta Červar Porat-Bašarinka, vrijedan čak 110 milijuna kuna.

- Proteklog tjedna nas je posebno razveselila vijest da je Poreču odobren projekt vrijedan 2,6 milijuna kuna za izgradnju vrtića u Dračevcu. Tako da i ove godine s veseljem nastavljamo ulagati u svoje najmlađe - prošlog smo tjedna otvorili novi vrtić i jaslice U Velom Maju vrijedan preko 800.000 kuna, sada krećemo u izgradnju vrtića u Dračevcu, a projektiramo i još jedan vrtić u Žbandaju za koji se nadamo da ćemo također povući nekakva sredstva od Ministarstva demografije.

Želja nam je prijaviti i projekt produženog boravka u Dječjem vrtiću Radost, za što smo već proveli i potrebne ankete među korisnicima. Ne zaboravimo, sva ulaganja u vrtiće dolaze nakon što smo samostalno izgradili dvije nove osnovne škole na Finidi i u Žbandaju vrijedne gotovo 80 milijuna kuna. Za asistente u nastavi kroz projekt INkluzivne škole u 2019. ćemo osigurati pola milijuna kuna, pohvalio se Peršurić.

Projekt vrtića u Dračevcu

Osim ulaganja u najmlađe, gradonačelnik je napomenuo kako su prijavljeni i vrlo važni projekti za najstarije Porečane. Naime, kroz već prijavljene projekte Psihosocijalna podrška i Klubovi za starije koji se tek planira prijaviti, želi se unaprijediti infrastruktura za pružanje socijalnih usluga u zajednici. Grad također trenutno provodi ili sudjeluje kao partner u brojnim projektima: projekt kazališta za sugrađane starije od 54 godine - ''Kazalište u Poreču - KUP 54+'', zatim u više od milijun i pol kuna vrijednom projektu 'I ja mogu trenirati' koji će djeci s poteškoćama u razvoju omogućiti različite oblike treninga kroz suradnju s Društvom invalida Poreč i nositeljem projekta klubom „Veli Jože“.' Tu su i dva projekta Pučkog otvorenog učilišta - Start In Camp koji educira teže zapošljive skupine te I Archeo S koji će po prvi put u Poreču organizirati Tjedan kulture življenja.

- Iako se ne radi o europskim, već nacionalnim fondovima, volio bih napomenuti da smo od Ministarstva turizma dobili i oko pola milijuna kuna za uređenje plaže Špadići-Materada. To će biti već osma plaža koju uređujemo, a dosad smo na uređenje gradskih plaža izdvojili oko 20 milijuna kuna, od čega su četiri milijuna kuna sredstva dobivena od Ministarstva turizma.

Projekt plaže u Špadićima

Za ovu ćemo plažu dodatno dobiti i 1.5 milijuna kuna od TZ Poreč. Sve dosad uređene plaže naišle su na veliko odobravanje korisnika i drago mi je da u prosjeku jednu plažu godišnje uređujemo i tako posvuda podižemo standard uređenja i ponude, kazao je gradonačelnik.

Značajna sredstva dobivena su za dovršetak uređenja Reciklažnog dvorišta Poreč. Za to je dobiveno sufinanciranje od preko 90% za cijeli projekt vrijedan 2,7 milijuna kuna. Za nabavu specijaliziranih vozila za otpad ove je godine u proračunu rezervirano 2,2 milijuna kuna, a prijavljen je i projekt nabave spremnika otpada vrijedan 4,6 milijuna kuna koji će u potpunosti provoditi država, dok Grad čeka daljnje upute. Dodatno, tu je i edukativni projekt U koraku s prirodom, koji je Grad dužan provesti po zakonu o gospodarenju otpadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:28