ULAGANJE U TURIZAM

FOTO: OVIH 11 IMPRESIVNIH HOTELA U 2019. OTVARAJU VRATA Svi očekuju čudo od 600 milijuna kuna, novi najluksuzniji hotel na hrvatskoj obali!

 
 Goran šebelić / Hanza Media

Za razliku od prijašnjih rekordnih godina kad se diljem obale i kontinenta godišnje otvaralo i više od 40 hotela, 2019. bi po pitanju investicija trebala biti nešto siromašnija.

To, međutim, nipošto ne znači da će naredna sezona biti manjkava hotelskim otvorenjima, iako su neka od najvažnijih, poput onog splitskog hotela Dalmatia, pod brendom Marriotta, zbog birokratskih problema odgođena za 2020. godinu.

Prema najavama iz Ministarstva turizma, investicije većih i manjih hotelskih kuća te poduzetnika u turizam u 2019. trebale bi iznositi milijardu eura, no većina njih u sljedećoj će godini biti samo započete, a dovršene u nekim narednim razdobljima.

Od svega onog najavljenog za otvorenje u 2019. godini, Jutarnji list predstavlja najbolje.

Hotel Park, Rovinj

209 soba sa zelenim vrtovima

Nakon nešto malo kašnjenja, najveća hotelska investicija posljednjih godina, Hotel Park istarske tvrtke Maistra, otvorenje će službeno dočekati u travnju 2019. godine.

Riječ je o investiciji vrijednoj više od 600 milijuna kuna zahvaljujući kojima će grad Rovinj dobiti 209 novih hotelskih soba s pogledom na starogradsku jezgru, šest restorana, wellness i spa centar na 3800 četvornih metara, kongresnu dvoranu te šoping šetnicu.

Novi hotel, naravno, bit će kategorije 5 zvjezdica, a gradi se prema projektu arhitektonskog biroa 3LHD koji je u budući najluksuzniji hotel u Hrvatskoj ugradio 30 tisuća kubika betona i četiri milijuna kilograma armiranog čelika.

Unutarnji dizajn hotela radi talijanski studio Lissoni, ali hotel će poseban biti i izvana.

Građen je kaskadno, sve će sobe imati prostrane terase sa zelenim vrtovima, a njih 53 imat će i hidromasažne bazene.

Hilton Garden Inn, Zagreb

Za biznismene i euro birokrate

Nakon otvorenja Canopy by Hilton u studenome ove godine, 2019. je rezervirana za treći Hiltonov brend u Zagrebu, Hilton Garden Inn.

Nalazit će se u blizini Green Gold centra te postojećeg Doubletree by Hilton Hotela na Vukovarskoj cesti, a iako tvrtka Zagreb City hotels, koja upravlja Hiltonovim hotelima u Zagrebu, još nije otkrila vizuale novog objekta, najavljena je investicija od 75 milijuna kunau 150 novih hotelskih soba.

Garden Inn, prema najavama, bit će orijentiran na široku publiku, ali i poslovne goste, a na zadnjoj, osmoj etaži imat će kongresno-banketni centar s pet dvorana za 400-tinjak gostiju.

Točan termin otvorenja zasad je nepoznat, ali hotel će u svakom slučaju biti spreman za najkasnije kraj 2019. godine kad se u Zagrebu, zbog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, očekuje ogroman priljev stranih konzultanata i europskih birokrata.

Valamar Collections Mare Suites, Poreč

Obiteljski hotel na pješčanoj plaži

Pored ulaganja u kampove, najveća istarska turistička kuća Valamar Riviera sljedeće godine otvara luksuzni obiteljski hotel Valamar Collections Mare Suites, sagrađen na mjestu bivšeg apartmanskog naselja Pinia Sunny Residence čije je rušenje počelo u rujnu ove godine.

Goste luksuznih suitova samo nekoliko koraka dijelit će od pješčane plaže, a od dodatnih sadržaja na raspolaganju će im biti 200 četvornih metara bazena, plaže, restorani i brojni drugi sadržaji prikladni za obitelji s djecom.

Hotel Ambasador, Split

Mondeno zdanje kralja cipela

Među brojnim investicijama i smještajnim kapacitetima planiranima za Split u 2019. godini jedna od značajnijih svakako jest otvorenje hotela Ambasador, u koji će biti uloženo 17 milijuna eura.

Novi Ambasador imat će sve zajedno 101 sobu i apartman, 240 sjedećih mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu sa 59 parkirališnih mjesta, a otvorenje je najavljeno za početak sezone 2019.

Investicija u Ambasador dogodila se nakon što ga je preuzeo novi vlasnik, jedan od najpoznatijih svjetskih obućara Klaus Alex Birkenstock, koji je najavio da od nekad ruševnog zdanja koje nagrđuje splitsku rivu, planira napraviti novo omiljeno odmaralište turista iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije i Francuske.

Projekt novog hotela potpisuje arhitekt Neno Kezić, a sudeći prema simulacijama, novi će smještajni kapaciteti itekako popraviti vizuru Splita.

Amfora Resort, Split

Do soba kroz izložbu amfora

S početkom svibnja 2019. Žnjan će biti bogatiji za još jedan novi hotel, Amfora Resort s 4 zvjezdice u vlasništvu Zvonka Kotarca koji u drugi hotelski kapacitet u svojem portfelju planira uložiti oko 26 milijuna eura.

Kako je ispričao sam Kotarac, riječ je o investiciji u dvije faze od čega se prva odnosi na hotelske kapacitete s 207 soba i apartmana koji će prema najavama biti otvoreni u svibnju, dok je za polovicu srpnja najavljeno otvaranje dodatnih 30 -ak apartmana.

Kompletan objekt prostirat će se na 25 tisuće četvornih metara, a od dodatnih sadržaja uključivat će i bazene, spa centar na dvije tisuće četvornih metara, kongresnu dvoranu za 400 osoba te garažu i tri restorana.

Na vrhu hotela, točnije na devetom katu, za sve hotelske, ali i vanjske goste bit će otvoreni bar s pogledom na Split, a Kotarac procjenjuje kako će kompletnu investiciju uspjeti vratiti kroz desetak godina.

Hotel će krasiti i luksuzna lokacija s obzirom na to je smješten samo 30 metara od mora, a u predvorju Kotarac planira izložiti i artefakte po kojima je hotel dobio ime, obiteljsku zbirku vrijednih amfora starih više od dvije tisuće godina od kojih su neke služile za čuvanje parfema.

IT Hotel, Zagreb

Poslovni hotel za putnike s aerodroma

Jedini novozagrebački hotel u 2019. godini investicija je kompanije Imobilia tehno d.o.o., tvrtke kćeri poznate kompanije za izgradnju aluminijskih fasada KFK koja na području Zaprudskog otoka dovršava objekt s 96 soba na osam tisuća četvornih metara.

Objekt koji će nositi naziv IT Hotel namijenjen je prvenstveno poslovnim gostima kojima bi trebala odgovarati blizina aerodroma, a od dodatnih sadržaja hotel će imati i kongresnu dvoranu, restoran, irish pub. Teretanu, punionicu za električna vozila i brojne druge sadržaje.

Planirana kategorija je 4 zvjezdice, a gradnja hotela počela je u srpnju 2017. godine.

Hotel Roxanich, Motovun

San snova: hotel s vinskim podrumom

Iako prvotno najavljivan za 2018. godinu, hotel i budući dom vinarije Roxanich u Motovunu svoja će vrata prvim gostima otvoriti tek 2019. godine, a njegova specifičnost bit će vinski podrum na kojeg se odnosi čak 31 milijun kuna od ukupnog iznosa projekta (80 milijuna kuna).

Pod imenom Roxanich Heritage Wine hotel zapošljavat će do 30 radnika, prostirat se na tri tisuće četvornih metara, imati 28 soba i četiri apartmana, restoran, bar, trgovinu, konferencijsku dvoranu, saunu i garažu dok će se vinski podrum prostirati na više od tri tisuće četvornih metara.

Investitori ovaj koncept zapravo predstavljaju kao prostorno-programski konstrukt, spoj turističkog i kulturno-povijesnog ambijenta koji će se spajati s topografijom brežuljaka na kojima se nalazi, a koji će turistima nuditi ono najbolje što Istra ima.

Investitor je istarski vinar Mladen Rožanić, a hotel će s 9,8 milijuna kuna sufinancirati i EU.

Hotel Paris, Opatija

Duh Francuske za svatovske goste

Novi vlasnik opatijskog Hotela Paris, Zdravko Josić, otvorenje novoobnovljenog objekta najavio je za lipanj 2019. godine, a buduće goste u hotelu s 4 zvjezdica očekuje 190 preuređenih soba, dvorana za svatove, wellness i preuređeni stari toranj.

Osim toga, u drugoj fazi obnove Josić planira dograditi još 30-ak soba i podzemnu garažu za goste, otvorenje ovog drugog djela najavljeno je tek za 2020. godinu.

Opatijski hotel Paris tako će u novom ruhu zasjati nakon dugog niza godina propadanja, i to zahvaljujući slavonskom poduzetniku i priređivaču igara na sreću koji će investirati 75 milijuna kuna.

Hotel Kuća Katalinić, Kaštel Novi

Ruski luksuz u 20 povijesnih soba

Joško Ponoš / CROPIX

Čak 11 godina otkako je povijesno zdanje, kuću Katalinić u Kaštel, Novom kupio ruski poduzetnik Veniamin Grebnev, na 1100 četvornih metara u lipnju 2019. godine bit će otvoren luksuzni hotel s 5 zvjezdica prema projektu ureda Biro B. Planirano je ulaganje od 13 milijuna kuna.

Vizuali budućeg hotela zasad nisu poznati, ali prema ranijim najavama hotel bi trebao imati maksimalno 20 soba te restoran u prizemlju zgrade, a na obnovi objekta angažirani su i brojni restauratori s obzirom na to da je riječ o građevini koja datira u 19. stoljeće.

The Palace Hvar Hotel

Jedini heritage hotel na Hvaru

Prema najavama, hvarski hotel Palace u vlasništvu Sunčanog Hvara od 2019. poslovat će kao jedini heritage hotel na otoku s ukupno 50 luksuzno opremljenih soba, wellnessom, atrijem i velikom terasom iznad gradske loggie. To je dio 150 milijuna kuna vrijedne investicije Sunčanog Hvara.

Riječ je o kulturno-povijesnom zdanju pod nadzorom konzervatora, a otvorenje je najavljeno za sezonu 2019.

Hotel Bellevue, Dubrovnik

Redizajn za 400 tisuća kuna po sobi

Redizajnirani dubrovački hotel Bellevue u vlasništvu tvrtke Jadranski luksuzni hoteli svoja će vrata za goste otvoriti na proljeće 2019. godine, i to nakon što u njemu, prema idejama portugalskog dizajn studija Tereza Prego, ne bude dovršena temeljita obnova.

Investitori u preuređeni Bellevue planiraju uložiti oko 400 tisuća kuna po sobi, što predstavlja prvu značajniju investiciju u ovaj hotel od njegova otvaranja 2006. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 04:47