SANADER NAREDIO CO-u

Posao od 9 milijuna kuna dobila Barišićeva prijateljica

HDZ-ovi članovi uprava iz 20-ak javnih tvrtki bili su pozvani u Vladu, gdje im je Sanader rekao da postoji interes za poslove s Fimi-Medijom
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Svim javnim poduzećim i državnim tvrtkama bivši premijer Ivo Sanader i Mladen Barišić, šef HDZ-ova Odbora za marketing, ravnatelj Carinske uprave i bliski prijatelj Ive Sanadera, sugerirali su da marketing, promociju i druge usluge povjere tvrtki Fimi-Media u vlasništvu Nevenke Jurak, Barišićeve bliske prijateljice.

Paravan za financiranje

Rečeno im je to na sastanku u Vladi koji je održan u proljeće 2007., a na kojem je bilo 20-ak članova uprava državnih tvrtki iz redova HDZ-a. Operativnu razradu tih poslova potom je preuzeo Mladen Barišić, koji je direktore iz javnih poduzeća pozivao na sastanak u sjedište Carinske uprave, pa je tako Fimi-Media dobivala poslove s HAC-om, Croatia osiguranjem, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP-om. Spekulira se da bi upravo ta neugodna činjenica da je Fimi-Media bila paravan za financiranje stranke i izbora mogla biti ono o čemu bi mogao progovoriti Hrvoje Vojković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja.

Stigao i službeni poziv

Kako smo neslužbeno doznali, za sastanak u Vladi stigao je i službeni poziv, ali samo članovima uprava iz redova HDZ-a. Vojkoviću je navodno bilo čudno što nije pozvan na sastanak nego je na njemu bio njegov zamjenik Mihanović. Kad mu je on prenio zahtjev premijera Sanadera i Barišića, odlučeno je da se, iako se posao mogao povjeriti Fimi-Mediji i bez javnog natječaja, on ipak provede. Iz korporativnih komunikacija Croatia osiguranja danas su poručili da su proveli natječaj iako nisu obveznik Zakona o javnoj nabavi i na taj način su spustili cijenu posla.

Ukupna vrijednost posla bila je oko 15 milijuna kuna, a Nevenka Jurak nije dobila posao za cijeli iznos nego za malo više od 9 milijuna, pa je bila nezadovoljna odlukom. Croatia osiguranje bilo je navodno jedina državna tvrtka koja je posao dodijelila natječajem, a navodno je Jurak, kao i u Hrvatskim autocestama, živcirala “papirologija” koju je morala predavati za posao.

S Croatia osiguranjem prvi su ugovori zaključeni nekoliko mjeseci nakon sastanka u Vladi, no iz tvrtke tvrde da oni nisu bili nepovoljni po nju te da je Fimi-Media čak morala spustiti cijene da bi dobila neke poslove. Nevenka Jurak navodno se čak požalila kako u drugim državnim tvrtkama to ide puno brže i jednostavnije. Primjerice, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije provodio natječaj jer im zakon omogućuje dodjelu poslova bez natječaja.

Kosor obustavila poslove

Poslovi te tvrtke pod posebnim su povećalom i zato što je Fimi-Media angažirana za event u povodu otvaranja dionice autoceste Županja - Lipovac financirane kreditom Europske banke za obnovu i razvoj, pa se istražuje je li trošenje kredita bilo namjensko. Izravnom naredbom poslovi su Fimi-Mediji dodjeljivani i u Hrvatskoj poštanskoj banci i Hrvatskoj pošti. Premijerka Kosor obustavila je poslove države s Fimi-Medijom koja je navodno samo lani s državnim tvrtkama zaključila poslova u vrijednosti od otprilike 40 milijuna kuna. Ta je tvrtka sa cca 750.000 kuna prihoda i jednim zaposlenim u 2001., 2007. godinu završila sa 7,3 milijuna kuna prihoda i 11 zaposlenih. Sve to PR agencija obavljala je bez web stranice i referentne liste. Policija istražuje poslovanje Fimi-Medije.





Mihanovića zvali noću i prijetili mu

Istražuje se tko je na tajni Mihanovićev broj zvao sa 12. na 13. i sa 13. na 14. 1.

ZAGREB - Dok se ovih dana spekulira o navodnim Vojkovićevim prijetnjama premijerki, što su oboje opovrgnuli, tužiteljstvo i USKOK bave se konkretnim prijetnjama upućenima dvojici članova Uprave Croatia osiguranja. Prva je već poznata prijava iz prosinca prošle godine protiv predsjednika Uprave Hrvoja Vojkovića koju je podnio Zoran Šangut, član Uprave Croatia Leasinga.

U međuvremenu policija istražuje tko je u dva navrata, 12. na 13. te 13 na 14. siječnja iza ponoći po tri puta zvao na tajni kućni broj Damira Mihanovića, člana Uprave CO i zamjenika predsjednika Nadzornog odbora. Ono što mu je nepoznati glas govorio Mihanović je shvatio kao prijetnju i to prijavio policiji koja provodi istragu. Mihanović nam je potvrdio je da je prijavio prijetnje policiji, no tvrdnje da je upravo preko njega Hrvoje Vojković poručio Jadranki Kosor da će reći sve što zna dirne li netko njegovu poziciju, nije želio komentirati. Nije želio otkriti sumnja li na koga, nego je samo rekao kako vjeruje da će policija otkriti tko ga je zvao i zbog čega.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 03:48