BOŽIĆNICE, PRIJEVOZ...

Posljednji krug pregovora s Vladom: Hoće li sindikati pristati na rezanje prava?

Temeljni kolektivni ugovor ističe iduće godine
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Sindikati javnih službi i Vlada započeli su u Banskim dvorima, po svemu sudeći, posljednji krug pregovora o materijalnim pravima iz Temeljnog kolektivnog ugovora koji ističe krajem listopada iduće godine.

Na stolu su božićnice za ovu godinu, ukupno teške 360 milijuna kuna te smanjenje naknade za putne troškove sa 170 na 150 kuna. Oko te dvije stavke socijalni partneri su se navodno usuglasili na sastanku prije dva dana.

Što se tiče prava u ovoj godini pitanje je hoće li sindikati pristati na smanjenje naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto po godini staža ili će se umjesto toga ići u rezanje naknade za prijevoz. U svakom slučaju, Vlada je prisiljena materijalna prava, odnosno troškove za za zaposlenike, smanjiti za dodatnih pola milijarde kuna jer je u proračunu na toj stavci osigurano 21,6 milijardi što nije dostatno za plaće i za sva materijalna prava koja propisuju kolektivni ugovori za javne službe, ali i za državne službenike i namještenike.

Novi uvjet Vlade sindikatima: Odrecite se milijarde kuna za prijevoz ili ostajete bez plaća!

Što se tiče iduće godine, izvjesno je da će ove dvije kategorije ostati bez regresa, božićnica i jubilarnih nagrada osim za one radnike koji će 2013. otići u mirovinu.

Što će biti s naknadom za prijevoz još uvijek nije dogovoreno. Ta je stavka u proračunu teška 1,1 milijardi kuna, a prema nekim izračunima čak četvrtina tog iznosa otpada na one koji se prijavljuju izvan stvarnog mjesta svog stanovanja kako bi od poslodavca potraživali veći iznos za prijevoz.

Iako je nakon posljednjeg sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, kao i neki predstavnici sindikata, ustvrdio kako su božićnice za ovu godinu te dnevnice, dogovoreni, dio sindikata nakanadno je tvrdio kako to nije istina iako je na samom sastanku, neslužbeno smo doznali, samo jedan predstavnik sindikata odbio bilo kakve rezove.

Ribić: Ovo je manipulacija, sindikati se nisu odrekli božićnice, regresa i jubilarnih nagrada

Na današnjem sastanku Vlada će se ili dogovoriti sa sindikatima i ostvariti uštede prema planu ili će najaviti raskidanje Temeljnog kolektivnog ugovora nakon čega kreće 15-dnevni proces mirenja.

Ni Vladi ni sindikatima nije u interesu da se raskine Temeljni kolektivni ugovor: u tom slučaju sindikatima je bitno oslabljena pregovaračka pozicija za dogovor novog Temeljnog kolektivnog ugovora, a Vlada bi u tom slučaju riskirala tužbe sindikata iako postojeći Temeljni kolektivni ugovor daje mogućnost Vladi da uslijed loše gospodarske situacije jednostavno raskine ugovor sa sindikatima.

Što će biti s prosvjetnim dodatkom?

Na stolu je i takozvani prosvjetni dodatak kojim su se jednokratno od 1. srpnja prosvjetarima plaće trebale povećati za 2,4 posto. Strukovni sindikati tome se najoštrije protive. Međutim, kako novca nema izvjesno je da bi se i taj dodatak mogao isplatiti tek u idućoj godini.

Sredinom prošlog tjedna i sindikati državnih službenika i namještenika konačno su, nakon prebrojavanja, dobili svoj pregovarački odbor za pregovore s Vladom te se idući tjedan očekuje početak i tih pregovora. I za njih je ponuda Vlade ista: smanjenje dnevnica, odricanje ovogodišnjih božnica te božićnice i regresa za iduću godinu, jubilarnih nagrada i još nedefinirano - naknade za prijevoz ili smanjenja naknade za minuli rad.

Prema dosadašnjim iskustvima državni službenici i namještenici mogli bi pristati na svaki prijedlog Vlade, ali bi se, kao i dosad i na njih odnosilo sve ono što će ispregovarati sinidikati javnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:34