OBLJETNICA

Povelje za 25. godišnjicu priznanja RH Tuđmanu i Ivanu Pavlu II.

 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska u nedjelju slavi 25. obljetnicu međunarodnog priznanja u povodu čega će se održati niz prigodnih događanja, a predsjednica Republike u ponedjeljak će nakon svečanog primanja za diplomatski zbor uručiti povelje zahvalnosti ljudima koji su zaslužni za stvaranje moderne hrvatske države.

Tako će povelju u ime prvog predsjednika Franje Tuđmana primiti njegova obitelj, a predsjednica će priznanje poveljom odati i hrvatskim braniteljima, te Vladi nacionalnog jedinstva.

Priznanja će dobiti i neki, kako to kažu na Pantovčaku, osvjedočeni prijatelji Hrvatske koji su pomogli u međunarodnom priznanju države poput Svete Stolice, a posebna će se povelja uručiti nunciju Alessandru D’Erricu za svetog Ivana Pavla II., Jean-Louisa Taurana, Angela Sodana i Franju Kuharića.

'Moja domovina'

Veleposlanici u Hrvatskoj i obitelji primit će i povelje za Helmuta Kohla, Hansa-Dietricha Genschera, Aloisa Mocka, Francesca Cossigu, Józsefa Antalla, Margaret Thatcher, Alaina Finkielkrauta... Prvi slovenski premijer Lojze Peterle osobno će primiti povelju.

U nedjelju će svečano obilježavanje početi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnog vrha na Oltaru domovine na Medvedgradu i na Mirogoju. Nakon toga bit će održana misa u zagrebačkog katedrali, a u 12 sati na Trgu bana Jelačića počinje koncert na kojem će se izvesti jedna od najpopularnijih pjesama iz tog vremena - “Moja domovina”.

Uz “Moju domovinu”, pjevat će se i druge domoljubne pjesme iz 90-ih, a izvodit će ih orkestar Oružanih snaga RH, Klapa Hrvatske ratne mornarice, Dražen Žanko, Tereza Kesovija, Najbolji hrvatski tamburaši, Vladimir Kočiš Zec, Hrvoje Hegedušić, Kićo Slabinac, Magazin, Mladen Kvesić, Đani Maršan, Radojka Šverko. Svi izvođači će zajednički izvesti pjesmu “Moja domovina”, HRT će izravno prenositi koncert, a bit će i vatromet.

Koncert

U 20 sati nastavlja se prigodni program u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje će nastupiti zbor i orkestar Opere HNK, te zbor HRT-a, kao i različiti solisti. Svečani koncert je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, predsjednika Vlade, te predsjednika Hrvatskog sabora. U Lisinskom su predviđeni prigodni govori troje predsjednika.

Vlada je u povodu obilježavanja ove obljetnice na sjednici u studenom prošle godine donijela Odluku o osnivanju Radne skupine koja je Odboru predlagala program, a kojom je predsjedao predstojnik Ureda premijera Davor Božinović.

U ponedjeljak će se na Trgu svetog Marka u 11 sati održati i svečana sjednica Sabora.

Popis zaslužnih

- Franjo Tuđman, prvi predsjednik RH

- hrvatski branitelji

- Vlada nacionalnog jedinstva

- Sveta Stolica

- sveti Ivan Pavao II., papa

- kardinal Jean-Louis Tauran, tadašnji tajnik Svete Stolice za odnose s državama

- kardinal Angelo Sodano, tadašnji državni tajnik Svete Stolice

- Franjo Kuharić, tadašnji zagrebački nadbiskup

- Helmut Kohl, tadašnji njemački kancelar

- Hans-Dietrich Genscher, tadašnji njemački ministar vanjskih poslova i vicekancelar

- Alois Mock, tadašnji austrijski ministar vanjskih poslova

- Francesco Cossiga, tadašnji talijanski predsjednik

- József Antall, prvi mađarski demokratski premijer

- Margaret Thatcher, tadašnja britanska premijerka

- Alain Finkielkraut, francuski filozof

- Uffe Ellemann-Jensen, tadašnji danski ministar vanjskih poslova

- Jón Baldvin Hannibalsson, tadašnji islandski ministar vanjskih poslova

- Lojze Peterle, prvi demokratski izabran slovenski premijer

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:54