JOSIPOVIĆEV ČOVJEK

Povratak otpisanog: Faber stiže na Pantovčak?

ZAGREB - Nemam komentara, kazao je kratko Vladimir Faber na upit hoće li uskoro otići na Pantovčak na važno mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost novog predjsednika Ive Josipovića.

Prema informacijama iz policije, Faber je već duže vrijeme nezadovoljan svojom pozicijom, pa je vrlo izgledno da bi mogao napustiti MUP ukoliko ne dobije značajniju funkciju unutar sustava. U prilog Faberu idu i nove političke okolnosti, pogotovo njegovi kontakti s novim predsjednikom Josipovićem koji, što nije tajna, ima o njemu iznimno dobro mišljenje. Stoga i priče da bi uskoro mogao na Pantovčak dobivaju na vjerodostojnosti.

Kompromisna ponuda

Josipović je u ponedjeljak navečer na sastanku s ministrom unutranjih poslova odustao od vlastitih zahtjeva za odabirom tjelohranitelja, doznaje Jutarnji. Prihvatio je drugo rješenje: čuvat će ga dio sadašnjih Mesićevih tjelohranitelja. Izvori bliski Josipoviću kazuju da je to privremeno riješenje, do 18. veljače. i dana inuguracije kada će se cijela organizacija osiguranja ponovo preispitati.

Na razgovorima, koji su održani u diskreciji Vile Weiss na Pantovčaku, Josipović je tako, de fakto, povukao svoj zahtjev i prihvatio drugo rješenje. Ono se, istina, može shvatiti kao kompromis novoizabranog šefa države i ministra Karamarka.

Ključnu ulogu u postizanju dogovora u Vili Weiss, doznaje Jutarnji, imao je predsjednik Stipe Mesić. U razgovorima, koji su trajali od 16 do 19 sati, sudjelovali su Mesićev savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković, ministar Tomislav Karamarko, ravnatelj Uprave za poslove sigurnosti Davor Blažević (bivši šef Sanaderova osiguranja), voditelj privremenog Ureda predsjednika Mirando Mrsić i budući šef države dr. Ivo Josipović.

Diskusija o osiguranju presječena je kompromisnom ponudom: ako novi šef države neće Karamarkove čuvare neka uzme one koji sada osiguravaju predsjednika Mesića. To se Josipoviću, očito, učinilo kao prihvatljivo rješenje.

Nespretno taktizirao

U utorak ujutro SDP nije želio službeno komentirati ishod pregovora oko Josipovićeva osiguranja. Neslužbeno, pak, bili su iznenađeni prihvaćenim rješenjem i činjenicom da je Josipović odustao od stajališta u kojem ga je javno podupirala i stranka. “Skloni smo vjerovati da je ovo što je dr. Josipović dogovorio privremeno rješenje”, tvrdi se u SDP-u ali se ubuduće stranka neće miješati.

Oni koji su bolje upoznati s tijekom pregovora objašnjavaju da se Josipović, uistinu, sam doveo u ovakvu situaciju. Nespretno je taktizirao jer je javno poručio da će Karamarko morati prihvatiti njegovu želju. Time je značajno smanjio prostor za pregovore i sebi i Karamarku te se, konačno, doveo do toga da je prihvatio za sebe lošije riješenje. Ministar Karamarko pametnije je postupio i, zapravo, postigao ono što je i želio: njegova je, zasad, bila zadnja. Najgore su prošli oni kojima je Josipović jamčio novi posao.

Tražio profesionalce

Visoki izvor iz MUP-a tvrdi da se situacija ne može na taj način pojednostaviti.

“Nije Josipović odustao od svojih stajališta. On je od početka inzistirao da ga čuvaju potpuni profesionalci. To je i dobio. Predsjednik mora imati najbolje ljude i najveću moguću razinu sigurnosti a to je sve što je i ministar Kramarko zastupao. Sve ono što je u medijima napisano uglavnom je nepotrebno dramatiziralo situaciju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:00