PREDSJEDNIKA NIJE BRIGA

Josipović: Tadićev govor u UN-u je njegova stvar

Novoizabrani hrvatski predsjednik sudjelovao je u obilježavanju 17. obljetnice vojno redarstvene akcije 'Maslenica'
 Andrija Lučić/CROPIX

ZADAR - Novoizabrani hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović u petak je boravio u Zadru, što je prvi njegov posjet nekom gradu nakon izborne pobjede. Ovakav izbor dr. Josipović je obrazložio nakanom da sudjeluje u obilježavanju 17. obljetnice vojno redarstvene akcije „Maslenica“, kojom prilikom su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće pred središnji križ na zadarskom Gradskom groblju.

Međutim, Josipović se ipak nakon protokola na groblju i polaganja vijenaca, sastao iza zatvorenih vrata sa zadarskim gradonačelnikom dr. Zvonimirom Vrančićem, županom Stipom Zrilićem i njihovim brojnim suradnicima.

Unatoč najavama da će zadarske braniteljske udruge, koje su u predizbornoj kampanji „žestoko“ podržavale Milana Bandića i po cijeloj županiji rasparčavali pamflete protiv Josipovića, na groblju u petak izraziti nezadovoljstvo Josipovićevim dolaskom pred križ na groblju podignutim u čast poginulim braniteljima, niti jedan glas prosvjeda se na groblju nije čuo.

Josipović je, sa Mirandom Mrsićem, Antom Kotromanovićem i Rankom Ostojićem, položio vijenac i zapalio svijeću ispred centralnog križa, nakon čega su to učinili ministri Tomislav Karamarko i Branko Vukelić, predstavnici Grada Zadra, zadarske Županije, vojske i policije, čelnici i predstavnici brojnih braniteljskih udruga te političkih stranaka.

- „Maslenica“ je bila velika i važna akcija u Domovinskom ratu, kojom je oslobođen veliki dio hrvatskog teritorija i koja je donijela sigurnost civilnom stanovništvu. Zato sam danas u Zadru - rekao je nakon polaganja vijenaca dr. Josipović, ne osvrćući se na komentare da Stjepan Mesić u deset godina mandata nije došao u Zadar na obilježavanje akcije „Maslenica“.

„Ja sam tu“, kratko je odgovorio, rekavši da nema potrebe posebno komentirati ni posljednje Mesićeve izjave, a za prijavu predsjednika Srbije Borisa Tadića Vijeću sigurnosti UN-a, Josipović je rekao da je „Tadićev govor njegova stvar“.

Josipović: Važno je da nema nikoga tko je iznad zakona

Dr. Ivo Josipović je nakon polaganja vijenaca odgovorio na pitanje o Vladimiru Faberu za kojega je kazao da još ne može potvrditi hoće li biti u njegovom savjetničkom timu, te o sudbini Damira Polančeca.

- Neću govoriti o Polančecovoj krivnji ili nevinosti, o tome će odlučivati pravosuđe. Vrlo je važno da je u Hrvatskoj otvorena nova stranica u kojoj je pravna država prije svih drugih političkih i ostalih kriterija. Važno je da nema nikoga tko je iznad zakona - rekao je dr. Josipović.

Karamarko: Problem Josipovićeva osiguranja je predimenzioniran

Ministar Tomislav Karamarko je na gradskom groblju u Zadru izjavio da se problem Josipovićevog osiguranja „predimenzionira“.

- Nije tako kako se mislilo, novi predsjednik će dobiti najbolje ljude iz našeg sustava, profesionalce, u skladu sa svojim položajem - rekao je Karamarko. Ministar je dodao da u slučaju Polančec nema što posebno komentirati, „jer je to uskočki predmet“.

- U svim takvim slučajevima mi iz policije pravodobno izvješćujemo javnost – zaključio je Karamarko, koji je na groblje došao u pratnji Dubravka Novaka i Krunoslava Borovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 18:06