TESTIRANJE GORIVA

POZADINA SUKOBA Čermak uvjeren da mu je ministar Vrdoljak srušio životni projekt od 450 milijuna eura

HEP, pod kontrolom Vrdoljaka, odbio je financirati gradnju elektrane investitora Čermaka i već godinu dana između njih dvojice traje sukob koji se sada zaoštrio
 Cropix

Nakon objave rezultata analize goriva u operaciji Oktan koja je pokazala da se na tri benzinske crpke u vlasništvu tvrtke Crodux prodaje neispravno gorivo, rasplamsao se rat između vlasnika tvrtke Ivana Čermaka i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Taj sukob, prema neslužbenim informacijama, traje već više od godinu dana, ali iza kulisa, a razlog je Čermakov plinski biznis.

Odnosno plan gradnje termoelektrane - toplane na plin kod Slavonskog Broda. Riječ je o termoelektrani vrijednoj 450 milijuna eura snage 600 megavata koja bi trebala proizvoditi i tehnološku paru za industriju, ogrjevnu toplinu te niskotemperaturnu toplinu za staklenike.

Velika investicija

Osim termoelektrane, trebala bi se graditi i prateća tvornice bioetanola.

Ivan Čermak priznaje da između njega i ministra Vrdoljaka postoji latentni sukob, ali ne želi ulaziti u detalje i potvrditi je li u pitanju plinski biznis.

Povodom objave da se na njegove tri benzinske crpke prodaje nekvalitetno gorivo, Čermak tvrdi da iza svega stoji zlonamjera ministra Vrdoljaka prortiv kojeg će podnijeti tužbu.

Samog Vrdoljaka pak naziva najnesposobnijim ministrom gospodarstva.U Ministarstvu gospodarstva nisu željeli komentirati Čermakove tvrdnje.

Do sukoba na relaciji Čermak - Vrdoljak došlo je negdje prije godinu dana kada je Hrvatska elektroprivreda odustala od plana da sa 25 posto sredstava sudjeluje u financiranju spomenute termoelektrane uz opasku da nemaju interesa za sudjelovanje u tom projektu.

Naime, ulazak HEP-a u ovom projektu trebao je biti garancija otkupa energije, a to bi u svakom slučaju Čermaku olakšalo privlačenje investitora. Crodux i HEP dugo su vodili pregovore oko sufinanciranja ovog projekta te je naglo odustajanje bilo veliki šok.

Smjene u HEP-u

U HEP-u su sudjelovanje u projektu razmatrali dok je na njegovom čelu bio Zlatko Koračević, a ministar gospodarstva Radimir Čačić. Nakon odlaska Čačića, a potom i smjene Koračevića, HEP je naglo odustao od tog projekta.

U HEP-u su, naime, procjenjivali kako je poslovni plan elektrane suviše optimističan te su tvrdili da se žele posvetiti realizaciji vlastitih sličnih projekata.

A vlastiti slični projekt je plinska elektrana u Osijeku. Želja HEP-a za posvećivanjem vlastitim projektima nekako se poklopila s dolaskom Ivana Vrdoljaka na mjesto ministra gospodarstva, a jedan od glavnih projekata postao je elektrana u Osijeku.

Riječ je o elektrani koja je već odavno proglašena privatnim projektom ministra Vrdoljaka koji je za taj posao angažirao HEP iako njeni čelni ljudi s time i nisu bili presretni.

Uostalom, prije nekoliko je mjeseci s čelnog mjesta u HEP-u smijenjen Tomislav Šerić koji se protivio tom projektu. Vrdoljak je nekoliko puta demantirao da je smijenjen jer se opirao projektu .

No, sumnja je ostala. HEP Proizvodnja je u međuvremenu raspisala natječaj za projektiranje, nabavu i gradnju plinske kogeneracije u Osijeku.

Plan za Osijek

Procijenjena vrijednost nabave je 2,75 milijarde kuna bez PDV-a. Gradnjom ove elektrane zamijenila bi se i proširila postojeća TE-TO Osijek kojoj istječe predviđeni vijek proizvodnih kapaciteta.

Osim toga, postojeća termoelektrana nema dostatne proizvodne kapacitete za osiguranje pouzdane opskrbe u Osijeku i istočnoj Hrvatskoj. Gradnjom novog objekta instalirana snaga HEP-ovih elektrana povećala bi se za 12 posto, a osječki bi objekt s godišnjom proizvodnjom od 3500 gigavatsati (GWh) ‘pokrio’ 21 posto potrošnje. Gradnja elektrane mogla bi početi sljedeće godine i trajala bi do 2018. godine

Odustanak HEP-a od elektrane kod Slavonskog Broda nije zaustavilo taj projekt, ali ga je ipak usporio.

HNS-ova urota

Dodatno su realizaciju projekta usporili i uvjeti Ministarstva graditeljstva za izdavanje građevinske dozvole koje je tražilo ishođenje uporabne dozvole za priključni dalekovod iako je to u suprotnosti s hrvatskim energetskim zakonima i propisima.

Gradnja je trebala početi u ožujku ove godine, ali je sve odgođeno za skoro godinu dana te bi radovi, navodno, trebali početi u siječnju sljedeće godine.

Tvrtka Crodux energetika unajmila je na 35 godina zemljište na kojem će se nalaziti elektrana i tvornica, uz mogućnost produljivanja.

Prema prvim procjenama, gradnja termoelektrane mogla bi donijeti posla za oko 2000 ljudi, jer se ne radi samo o ljudima koji će biti zaposleni u pogonima elektrane ili tvornice bioetanola.

Elektrana bi trebala biti završena 2018. godine, a gradnja tvornice bioetanola trebala bi trajati godinu dana. Trebala bi završiti 2017. godine, ali ne može početi ranije jer ovisi o elektrani i njezinoj vrućoj vodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 16:40