RENDGENTSKI POGLED U BANSKE DVORE

POZICIJE OTKRIVAJU NOVU PODJELU MOĆI Plenković Božinoviću dao ured u kojem je sjedio Ante Pavelić

 Goran Novotny / HANZA MEDIA

U njemu je kao predsjednik Vlade Nezavisne Države Hrvatske sjedio Ante Pavelić. Nakon ustaškog poglavnika koristio ga je Vladimir Bakarić, najbliži Titov savjetnik, prvo kao predsjednik Vlade Narodne Republike Hrvatske, a zatim i kao predsjednik Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Tuđman, dok je stolovao u Banskim dvorima, nije ga koristio. Sjedio je u sobi u kojoj se danas održavaju sjednice Vlade. U tom uredu smjestio se i Stipe Mesić, a kao hrvatski premijer koristio ga je i Nikica Valentić. Zatim su ga koristili uglavnom potpredsjednici Vlada i zamjenici premijera. Bila je tu i Ljerka Mintas Hodak i Goran Granić u vrijeme Račana.

Za vrijeme premijera Milanovića koristio ga je prvo Neven Mimica, a nakon njegova odlaska u Bruxelles, dok su se Grčić i Vesna Pusić prepirali koji će od njih u najljepši kabinet Banskih dvora, tadašnji šef MUP-a Ranko Ostojić, koji tada također dobiva titulu potpredsjednika Vlade, samo je u njega ušao tražeći prostoriju za sastanak. I ostao.

Posljednji koji je uživao u u ovom najudobnijem, najvećem, najboljem i najprimjerenijem uredu za premijera, kako su mu tepali svi oni koji su ikada boravili u toj sobi, bio je Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade u mandatu Tihomira Oreškovića. Sada je napokon došao red da se u njega useli i jedan predstojnik Ureda premijera. Davor Božinović, nije tajna, osoba je od najvećeg povjerenja premijera Andreja Plenkovića i ulaskom u bivši Pavelićev ured simbolično se pokazuje kako taj bivši suradnik Jadranke Kosor, Stjepana Mesića i Ive Josipovića u Banskim dvorima neće imati samo funkciju šefa kabineta, već znatno veću moć nego što to njegova titula, po sistematizaciji, pokazuje.

Simbolika

Tu funkciju imali su i, primjerice, Neven Zelić u Oreškovićevu, Tomislav Saucha u Milanovićevu ili Martina Banić u Kosoričinu mandatu, no oni su bili tek puki izvršitelji i operativci bez ikakve težine u široj javnosti ili stranci.

- Predstojnik Ureda, kako se službeno zove ta titula, dolaskom Božinovića postaje najbliže onome što je američkom predsjedniku Chief of Staff. Osim operativne, ima ozbiljnu političku težinu, funkciju i autoritet. Osoba koja se uvijek prva pita za mišljenje - kažu naši sugovornici iz Banskih dvora i napominju još jednu simboliku.

Dosadašnji šefovi kabineta premijera bili su na suprotnoj strani Banskih dvora, u premijerskom hodniku, u sobi koja se naslanja na sobu za odmor premijera. Ti kabineti nisu pretjerano veliki niti posebni, samo jedni od stotinu koliko ih ima u zgradi Vlade.

- Useljenje Božinovića u taj Pavelićev ured na drugom kraju Banskih dvora simbolički pokazuje kako on neće imati samo ulogu promatrača. Iako je po sistematizaciji šef kabineta, njegov utjecaj bit će mnogo, mnogo veći. Pa čak i veći od potpredsjednika Vlade. On će biti ono što je Goran Granić bio Ivici Račanu. Doslovno zamjenik premijera - objašnjavaju naši sugovornici.

Blokovske podjele

Iako je dobivenim uredom Božinović postao kralj sjevernog krila zgrade Vlade na Markovu trgu, ipak je teško očekivati da će za vrijeme Plenkovićeva mandata to središte moći hrvatske politike postati mjesto blokovskih podjela i dvorskih intriga, kakvo je bilo u vrijeme kada su u Banskim dvorima stolovali premijer Tihomir Orešković i njegovi potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Svaki od njih tada je zauzeo svoj kut ove velebne zgrade na zagrebačkom Gornjem gradu, koju je kao nedovršenu početkom 19. stoljeća kupila Zemaljska vlada za 75 tisuća forinti.

Kasnije je kupljena i susjedna zgrada, a dograđeni su sjeverno i zapadno krilo kako bi se dobila jedna cjelina. Jutarnji list list prije nekoliko mjeseci detaljno je izvijestio o blokovskim podjelama Banskih dvora u režiji Oreškovića, Karamarka i Petrova, a podjela soba i smještaj suradnika u to vrijeme jasno je upućivala na strogo kontrolirane uvjete u kojima su ondašnji čelnici države željeli raditi.

Gotovo da je glavna agenda tadašnjih stanara bila “što se manje vidimo, to bolje”, jer čim su se vidjeli, počeli su se svađati. Dovoljno je samo podsjetiti da su tadašnji predsjednik Vlade i njegovi potpredsjednici imali odvojena osiguranja te da su mnogi zaposlenici Banskih dvora uživo svjedočili glasnim, diplomatski rečeno nesuglasicama Petrova i Karamarka u hodnicima zgrade.

Ulaskom Plenkovića u Banske dvore ta se slika potpuno promijenila, barijere koje su sprečavale komunikaciju su srušene. Ipak, prema rasporedu gdje će sjediti svi Plenkovićevi ljudi, koji je Jutarnji pokušao rekonstruirati na temelju informacija koje smo dobili na uvid, jasno je tko će u kojem krilu zgrade imati glavnu riječ, s obzirom na to da će se u Banskim dvorima naći i Martina Dalić i Davor Stier, ali i mostovac Ivan Kovačić. Premijer Plenković uselio se tako u ured koji su koristili svi dosadašnji hrvatski premijeri.

Briselski hodnik

Taj ured nalazi se u južnom krilu zgrade, koji gleda na Freudenreichovu ulicu, ima radni dio i i dio za sastanke te sobu za odmor s kupaonicom. U njoj se, navodno, odmarao premijer Zoran Milanović, dok ju je Jadranka Kosor za vrijeme svog stolovanja pretvorila u skladište za knjige.

Odmah do Plenkovića, uredi koji gledaju niže niz ulicu rezervirani su za njegove najbliže suradnike. Kolokvijalno, taj dio Banskih dvora mogao bi se nazvati “briselski hodnik”.

Naime, u sobi u kojoj je nekad sjedio Oreškovićev šef kabineta Neven Zelić sada sjedi Tena Mišetić, 28-godišnja diplomirana ekonomistica s MBA diplomom Zagrebačke škole ekonomije i managementa, koja je bila jedna od voditeljica Plenkovićeva europskog ureda u Bruxellesu. Mišetić je rodom iz Splita, kći je nekadašnjeg dugogodišnjeg direktora Croatia Airlinesa, a sada generalnog tajnika u Atlantic Grupi Ivana Mišetića. Njezina službena funkcija je zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade, a njezina će glavna zadaća, kažu naši insajderi, biti organizacija Plenkovićeva ureda.

- Ona će zapravo biti neslužbena šefica kabineta. Ono što je Zelić bio Oreškoviću, ili Tomislav Saucha Milanoviću - kaže naš sugovornik.

U susjednom uredu već je počeo raditi i Karlo Ressler, mladi pravnik, koji je također radio kod Plenkovića u Europskom parlamentu, a kojeg je javnost upoznala kada je Plenković išao na Pantovčak po mandat za sastavljanje Vlade. On je bio Plenkovićeva pratnja kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Ressler je inače posinak HDZ-ova senatora Vladimira Šeksa iz njegova drugog braka.

Koordinacija

Mladi pravnik bit će na čelu tima koji se bavi poslovima praćenja i analize javnih politika i sektora, praćenje izrade strateških razvojnih planova i analiza, pripremu prijedloga i usklađivanja provedbe pojedinih projekata te za poslove koordinacije između Vlade i Hrvatskog sabora.

Ta služba, u kojoj je zaposleno 14 ljudi, obavlja i poslove pripreme prijedloga stajališta Hrvatske za sastanke Europskog vijeća, poslove pripreme i organizacije premijerovih sastanaka i posjeta u zemlji i inozemstvu te ostale savjetodavne, analitičke, stručne, administrativne i tehničke poslove za potrebe predsjednika Vlade.

U Vladi Tihomira Oreškovića taj je posao obavljao Tomislav Pokaz, koji je za razliku od Zelića i Oreškovićevih savjetnika Stjepana Bartulice i Jakše Puljiza, koji su ga savjetovali o vanjskoj politici i gospodarstvu, ostao u Banskim dvorima. U svojoj sobi na prvom katu ostala je sjediti i Sunčana Glavak, glasnogovornica Vlade. Tajnica glasnogovornice Vlade je Vlatka Šelimber. U drugom dijelu zgrade Božinović polako slaže svoju ekipu. Dobivanjem Pavelićeva ureda postao je prvi šef kabineta predsjednika hrvatske Vlade koji na raspolaganju ima ured s predsobljem, sobu za odmor, sobu za sastanke te kupaonicu.

- Vrlo je jasno zbog čega je Božinović dobio taj ured. Radi se o najstručnijem i najiskusnijem Plenkovićevu savjetniku. Plenković je očito oko sebe želio okupiti mlađe suradnike koji još moraju učiti i skupljati iskustvo. Božinovića ne možemo ni po čemu uspoređivati s, primjerice, Tomislavom Sauchom ili Biankom Matković - kažu naši insajderi. Odmah kraj Božinovića je i ured Andree Gabrijel koja je nedavno postala glavna tajnica Vlade RH, a dugogodišnja je zamjenica i zapravo se samo preselila dvije sobe dalje. Između sobe glavne tajnice i njezina zamjenika je soba u kojoj sjedi tajnica. Kako ondje više nema Karamarka, nema ni Ane Kosec koja mu je bila tajnica i za koju su tvrdili da se radi o najmoćnijoj ženi tog sjevernog krila Banskih dvora. Tu se smjestili i razni Vladini uredi, poput Ureda Koordinacije za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava, Ureda Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje i Ureda Koordinacije za pravosuđe i upravu, na čijem su čelu nedavno imenovani tajnici Dalibor Šemper, Ivana Marinković i Robert Matijević.

Karamarkovi ljudi

Na kraju hodnika tog krila zgrade nalazi se i ured koji je rezerviran za potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić. No ona će najvjerojatnije te sobe koristiti samo u slučaju mogućih sastanaka nakon sjednica Vlade. Više će boraviti, predviđa se, u svom uredu ministrice gospodarstva u bivšoj Ininoj zgradi u Vukovarskoj. U uredu koji će moći koristiti kao potpredsjednica prije nje sjedili su Karamarkovi posebni savjetnici, poput Ivana Bakete, Dragana Muhara, Damira Juga i Deana Sinkovića, dok ih je prije koristila SDP-ova Milanka Opačić. Drugi kat Banskih dvora još se popunjava, no neki su zauzeli svoja mjesta.

Tako je potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić sjeo u ured koji je nekad koristio njegov stranački kolega, bivši potpredsjednik Vlade, a sadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov. U tim uredima sjedio je i Slavko Linić za vrijeme Račana, dok su u vrijeme Milanovića kao potpredsjednici Vlade sjedili Radimir Čačić i Vesna Pusić. Kovačićeve urede trebali bi dobiti i ostali potpredsjednici Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova, i Damir Krstičević, ministar obrane. Ova kombinacija HDZ-Most sasvim je različita od situacije prije nekoliko mjeseci kada je na tom drugom katu sjevernog krila bio usamljen Božo Petrov. Stier, Krističević i Kovačić, za razliku od Petrova, imaju svoje resore, pa se može pretpostaviti da će ove urede koristiti kao radne sobe. Baš kao što je Ranko Ostojić koristio Pavelićev ured. Na drugom katu smjestio se i “preživjeli” Tomislav Pokaz koji se uselio u sobu u kojoj je bio smješten Odjel za analitiku i službe odnosa s javnošću.

Prije nego što je postao stanovnik Banskih dvora, radio je u Ministarstvu gospodarstva kao načelnik sektora. Iznad briselskog hodnika, na drugom katu rezervirani su uredi za savjetnike premijera Plenkovića. Iako se nalaze na drugom katu, savjetnici će vrlo brzo moći na sastanke kod premijera, s obzirom na to da ih do Plenkovićeva ureda vodi lift. U te urede, koje su do prije dva mjeseca koristili Bartulica i Puljiz, nedavno se uselio i ministar državne imovine Goran Marić. No vrlo brzo je napustio Banske dvore. Tako je otvorio mjesto za savjetnike premijera Plenkovića koji su nedavno imenovani. Radi se o Dubravki Vlašić-Pleše i Sonji Žerjav. Vlašić-Pleše dosad je bila načelnica Sektora za europsko pravo u Ministarstvu vanjskih poslova, a Sonja Žerjav načelnica Sektora za europske poslove i međunarodnu suradnju u Ministarstvu pravosuđa. Žerjav je već sjedila u Banskim dvorima u Milanovićevu mandatu, i to kao predstojnica Ureda tadašnjeg potpredsjednika Vlade Nevena Mimice.

Sistematizacija

U tom istom hodniku je i soba koji je prije koristio SDP-ov Branko Grčić. Nitko od savjetnika u Oreškovićevoj Vladi nije želio ući u nju, a sada je pripala još jednom Plenkovićevu savjetniku Ivanu Lažeti. S njim, prema nekim informacijama, navodno sjedi i Marela Knežević koja se u Banske dvore preselila iz Ministarstva financija, a bila je kao stručnjakinja u timu Milanovićeve Vlade za analizu državnih rashoda. To su formalna radna mjesta i tako su i sistematizirana, za razliku od posebnih savjetnika koji su ili volonteri ili primaju naknadu. Njihova plaća stoga će se kretati između 11 i 12 tisuća kuna, ovisno o stažu i prirezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:22