ISTRAGA JUTARNJEG

PRAVA ISTINA O NAMIRNICAMA: Voćari, povrćari i stručnjaci za biomedicinu otkrivaju koliko je zapravo svježa hrana koju kupujemo u dućanima

 
 Srećko Niketić / CROPIX
 

Konstantno svježa zelena salata, jagode i rajčice usred zime ili, pak, egzotično voće poput ananasa, banana i avokada danas su obavezan dio raznovrsne ponude u trgovinama, i to u svako doba godine.

Navedeni plodovi sigurno dolaze iz uvoza, no većinu kupaca to ne smeta jer izgledaju zdravo i svježe, a upravo je to odlika koju traže u voću i povrću. Lijepim crvenim jabukama, toliko sjajnim da se možete gotovo ogledati u njima, i Snjeguljica bi teško odoljela.

No malo tko se od nas zapita kako je moguće da to voće i povrće, koje do nas često putuje iz zemalja na drugim kontinentima i prodaje se kao “tek ubrano”, izgleda tako svježe kada ga konačno izvadimo iz kašete u nekom trgovačkom lancu i stavimo na vagu. Koliko je zapravo staro “svježe” voće i povrće koje kupujemo u trgovinam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 21:45