SLUČAJ LJUBLJANSKA BANKA

'Pravdu smo tražili u Sloveniji jer nas je Hrvatska ignorirala'

Ustavni sud nije mogao ništa drugo odlučiti. Sada se svi prekinuti postupci moraju nastaviti, a nove će tužbe biti uzete u postupak, tumači odvjetnik Pensa
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Ne, nisam znao. Nitko mi nije javio, ni moj odvjetnik iz Ljubljane, ni sud, ni hrvatska država. Pročitao sam to u Jutarnjem - iznenađen je bio Andro Perić iz Splita koji je danas iz naših novina doznao da je još početkom prosinca dobio spor na Ustavnom sudu u Ljubljani.

Spor iz 1995. godine

Otac i sin, 69-godišnji Andro i 28-godišnji Alan, uspjeli su u namjeri da najviši slovenski sud utvrdi da je protuustavna odredba zakona kojom su od 1997. godine bili prekinuti svi sudski postupci u Sloveniji koji se tiču devizne štednje u bankama s prostora bivše Jugoslavije. U njihovu slučaju, to znači da će moći nastaviti spor za povrat štednje iz Ljubljanske banke koji su počeli pred sudom u Ljubljani još 1995. godine.

- Moram priznati da nisam imao povjerenja u slovenski Ustavni sud. To vam je, kao i kod nas, čista politika. Ali, čini mi se da se i u Sloveniji sad osjeća upliv Europske Unije, da se vrijeme promijenilo - kaže Andro Perić.

Kada je nakon nekoliko godina vidjela da u Hrvatskoj neće moći izvući obiteljsku ušteđevinu, obitelj Perić odlučila je pokušati istjerati pravdu pred slovenskim sudom.

Deklarativna podrška

- Vidjeli smo da se za nas, oštećene štediše, hrvatska država zauzmati samo deklarativno, pa smo odlučili ići direktno u Sloveniju - kaže Andro. Njegov sin Alan imao je 8 godina kad je obiteljski novac ostao zarobljen u “staroj” Ljubljanskoj banci. Danas je na pragu tridesetih.

- Ja sam zapravo nasljednik dviju štednih knjižica, bakine i majčine, obje su umrle u međuvremenu, tijekom postupka povrata štednje. Tako je od pravih štediša živ samo moj otac, vlasnik treće štedne knjižice. Vjerujem da ću na kraju uspjeti doći do nasljedstva - kaže Alan. Njihov slovenski odvjetnik Pavle Pensa bio je od početka uvjeren da će sUstavni sud ukinuti odredbu.

Problem naplate

- Ustavni sud nije mogao ništa drugo odlučiti. Sada se svi prekinuti postupci moraju nastaviti, a nove će tužbe biti uzete u postupak - tumači Pensa.

No manje je optimističan oko nastavka spora za povrat štednje u kojem je obitelj Perić tužila i “staru” i Novu Ljubljansku banku i slovensku državu.

- Sigurno ćemo dobiti spor protiv ‘stare’ Ljubljanske banke, ali je pitanje kako ćemo od nje išta naplatiti kad ona nema para.

Ostaje nam i mogućnost da zahtijevamo utvrđivanje odgovornosti slovenske države za štedne uloge pohranjene u slovenskim bankama - kaže Pensa.

‘Sa Slovenijom smo dogovorili razgovor i o našim štedišama’

Premijerka Jadranka Kosor danas nije komentirala odluku slovenskog Ustavnog suda, ali je najavila da će pitanje Ljubljanske banke uskoro doći na dnevni red u odnosima sa Slovenijom.

- Nakon što smo se uspješno dogovorili o odvajanju pitanja hrvatskih pregovora od rješavanja graničnog pitanja i o sporazumu, dogovorili smo se i da na stol stavimo sva druga pitanja, pa i pitanje Ljubljanske banke. Vjerujem da ćemo uskoro o tome razgovarati. Planiramo i neke susrete i razgovore o svim temama koje bismo mogli nazvati otvorenim pitanjima.

Ali preduvjet svega bilo je da se dogovorimo o ovom sporazumu, dakle da razdvojimo činjenicu da Hrvatska nastavlja pregovore, a da će se granično pitanje rješavati na arbitražnom sudu - rekla je premijerka medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:52