POZADINA IMENOVANJA

PREDLAGAO GA JE SLAVONSKI LOBI, ZAGOVARAO I ŠEKS... Kako je čovjek koji je figurirao kao favorit za Cvitanova nasljednika eliminiran iz utrke

 
Andrej Plenković, Dražen Jelenić i Dinko Cvitan
 HANZA MEDIA

O kandidatu za novog državnog odvjetnika premijer Plenković se, kako doznajemo, uopće nije konzultirao s koalicijskim partnerima. Kandidata kojeg je predložio na jučerašnjoj sjednici Vlade do zadnjeg je trenutka držao u tajnosti. Mediji su kao najizglednijeg kandidata za Cvitanova nasljednika danima spominjali Županijskog državnog odvjetnika iz Osijeka, Davora Petričevića. Petričević, međutim, kako doznajemo, nije imao potporu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Petričevića je Plenkoviću predlagao neformalni slavonski lobi koji ima i svojeg čovjeka u Vladi. Riječ je o državnom tajniku u Ministarstvu pravosuđa Josipu Salapiću, članu Glavaševa HDSSB-a.

Petričevića je, kako doznajemo, zagovarao i šef HDZ-ova savjetodavnog Vijeća, Vladimir Šeks, čiji utjecaj na kadroviranje u pravosuđu ne posustaje. Uz to, Davor Petričević je, doznajemo, i rodbinski povezan s članom Plenkovićeve vlade - Tomislavom Ćorićem, ministrom energetike. Teško je u ovom trenutku nagađati što je odigralo presudnu ulogu u Petričevićevoj eliminaciji iz igre za Glavnog državnog odvjetnika jer je, kako doznajemo, najmanje dvaput putovao iz Osijeka u Zagreb na razgovore o ponudi za tu dužnost.

Činjenica je, međutim, da iza njegova 17 godina dugog mandata na čelu osječkog Županijskog državnog odvjetništva (na toj je poziciji od 2001,) ne stoje nikakvi dojmljivi rezultati. Najveću istragu na području nadležnosti ŽDO Osijek, onu protiv Branimira Glavaša za ratne zločine, obavio je 2006., nakon Glavaševa razlaza sa Sanaderom, policijski kadar poslan iz Zagreba, Vladimir Faber. Uz to, neslužbeni izvori iz DORH-a ističu da ni sadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nimalo nije bio oduševljen mogućnošću da Petričević dođe na njegovo mjesto. Petričević je među najbližim suradnicima poznat kao čovjek koji iznimno teško i sporo donosi odluke, a manjak samopouzdanja nije preporuka za prvog čovjeka DORH-a.

Dražena Jelenića se, za razliku od Petričevića, ne vezuje ni uz kakve političke grupacije, a unutar DORH-a uživa veći profesionalni ugled od Petričevića.

Još je, međutim, nejasno zbog čega se Plenković tako lako odrekao Dinka Cvitana. Zakonske prepreke za drugi Cvitanov mandat nema. HDZ je dopustio da Cvitanova izvješća za 2015. i 2016. stoje u Saboru neraspravljena. “Ako ti parlamentarna većina tri godine drži izvješća u ladici, to je vrlo jasna poruka da s tobom više ne računaju”, rekao nam je jedan od zastupnika iz redova SDP-a.

“Cvitanu je”, ističe isti sugovornik, “vjerojatno presudila činjenica da ga je na sadašnju dužnost prije četiri godine predložio Zoran Milanović, a šanse za novi mandat nije mu povećala ni činjenica da je pokrenuo istragu protiv važnog HDZ-ova čovjeka, Božidara Kalmete. Cvitanovim izgledima za novi mandat, ističu naši sugovornici iz oporbenih redova, nije pomoglo ni to što je podigao dvije optužnice protiv Milana Bandića, važnog HDZ-ova koalicijskog partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:19