POSJET

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović krajem sljedećeg tjedna putuje u državni posjet Kanadi, primit će je generalna guvernerica Julie Payette

 CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović krajem sljedećeg tjedna putuje u državni posjet Kanadi, od 12. do 17. svibnja, gdje će je primiti generalna guvernerica Kanade Julie Payette koja predstavlja britansku kraljicu.

Bit će to prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika Kanadi od uspostave neovisnosti Hrvatske.

U Kanadi će predsjednica i njezin suprug Jakov Kitarović posjetiti Ottawu, Toronto, Hamilton i Calgary.

"Hrvatska je cijenjeni partner Kanade u NATO-u, Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji. Kanađani hrvatskog podrijetla važan su doprinos kanadskom multikulturalnom društvu", priopćio je ured guvernerice Payette.

U srpnju 2017., premijer Justin Trudeau objavio je da je kraljica Elizabeta II. potvrdila imenovanje Payette za sljedeću generalnu guvernericu Kanade i tako postala četvrta žena koja obnaša tu dužnost. U listopadu iste godine s njom se u Ottawi sastao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Payette je znanstvenica impresivne karijere i prva je čelnica jedne države koja je u svojoj prethodnoj karijeri bila astronautkinja te je dva puta bila u svemiru.

Kanada je ustavna monarhija, s posebnim dužnostima šefa države - generalnog guvernera - i šefa vlade. Payette ima određene ustavne ovlasti, među kojima je i imenovanje premijera i ostatka kabineta. Također je i vrhovna zapovjednica oružanih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:11