REAKCIJE

PREDSJEDNICA O NESREĆI KOJU JE DOŽIVJELA ŽALAC VOZEĆI BEZ VAŽEĆE VOZAČKE 'To je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke'

Zagreb, 040319.
Hotel Esplanade
Konferencija pod nazivom Hrvatska kakvu trebamo dvije godine poslije. Dnevne novine Vecernji list kroz devet tematskih izlaganja i sest panel diskusija uz pomoc strucnjaka donosi moguca rjesenja u podrucjima vaznim za napredak drzave i drustva. Prisustvovala je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarovic i predsjednik Vlade Andrej Plenkovic.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

 

O odgovornosti ministrice Gabrijele Žalac za sudjelovanje u prometnoj nesreći bez valjane vozačke dozvole oglasila se predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

- Za predsjendicu Republike to je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke - navela je glasnogovornica predsjendice Ivana Crnić odgovarajući na naše pitanje treba li ministrica Žalac dati ostavku budući da je svojim vozilom udarila desetogodišnju djevojčicu koja je pretrčavala cestu, a da pritom nije imala valjanu vozačku dozvolu.

Stav predsjednice Grabar Kitarović očigledno se ne podudara sa stavom Vlade iz koje su jučer poručili kako ne smatraju da bi ministrica trebala dati ostavku.

Kada je ministrici istekla vozačka dozvola nije poznato. Iz policije poručuju kako taj podatak ne mogu dati u javnost jer bi to bilo u suprotnosti s Uredbom o zaštiti osobnih podataka, a za sam prekršaj je on irelevantan. Vožnja bez valjane vozačke dozvole je prekršaj neovisno o tome je li vozačka istekla prije dan, prije mjesec dana ili prije godinu dana.

U Vladi su tvrdili da ne znaju kada je minsitrici istekla vozačka dozvola, a sama ministrica Žalac taj detalj nije otkrila u izjavi koju je dala u subotu nakon što je posjetila stradalu djevojčicu.

- Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak, napisala je Žalac u subotu navečer na Facebooku.

- Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu, dodala je u subotu navečer ministrica.

Orešković: S ljudske strane možemo razumjeti isteklu vozačku, ali...

- S ljudske strane možemo razumjeti situaciju da nismo primijetili da nam je vozačka istekla, ali položaj ministra ima drugačiju ulogu i odgovornost u odnosu na ostale građane. Žalac bi trebala podnijeti ostavku, poručila je u nedjelju u razgovoru za Media Servis predsjednica stranke Start Dalija Orešković.

Mrak Taritaš: Ja bih odmah dala ostavku

Predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš izjavila je u nedjelju da je ministrica Gabrijela Žalac prekršila zakon, da je minimalno trebala stati pred javnost i snositi odgovornost za to, no dodala je da se to u Vladi premijera Plenkovića ne može očekivati.

"Ministar je dao prisegu da će poštovani zakon Republike Hrvatske i ne može ga kršiti. Čemu vozačka dozvola? Kao ministar trebate djelovati transparentno i ako napravite propust trebate ga reći. Ministrica je apsolutno trebala podnijeti ostavku", kazala je Mrak-Taritaš tijekom druženja kandidata na listi Amsterdamske koalicije s građanima na zagrebačkoj tržnici Utrina.

Vlada gospodina Plenkovića zaboravlja da dozvola koju su dobili za upravljanje ovom zemljom ima ograničenja i da je s vremena na vrijeme treba prekontrolirati, pa stoga ne čudi što ministrica Žalac nije podnijela ostavku, kazala je Mrak-Taritaš i dodala da se ministrica Žalac ne razlikuje od drugih ministara te da je "red za ostavke u aktualnoj vladi dosta dugačak".

Nije problem u tome da se to može svakome dogoditi, jer je odgovornost ministara u vladi neusporedivo veća od bilo koga drugog, kazala je.

"Moralno je, ljudski i politički da ministar podnese ostavku, a hoće li je premijer prihvatiti druga je stvar", kazala je Anka Mrak-Taritaš. Dodala je da bi ona sama podnijela ostavku te da nije nikada kao ministrica vozila auto od straha da joj se takvo nešto ne dogodi.

"Hrvatska je sama trebala otkloniti neprihvatljiva ustaška obilježja"

Na pitanje o odbijanju dozvole koruška Katoličke Crkve da se održi misa na Lojbaškom polju kraj Bleiburga, Anka Mrak-Taritaš je kazala da je Hrvatska sama trebala otkloniti neprihvatljiva ustaška obilježja koja su se u Bleburgu pojavljivala, a da nam to netko drugi treba reći.

„Umjesto da vidimo šta ne štima, pa da ove godine bude kako treba, mi tvrdimo da nam je kriv netko drugi“, kazala je i dodala da je činjenica da je riječ o pijetetu prema stradalima i da bi se tako trebao bilo tko odnositi tko tamo dođe, no da se komemoracija u Bleibugu pretvorila u veličanje propalih režima iz Drugog svjetskog rata.

Osvrćući su se na nedavnu kaznu koju joj je izreklo Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kazala je da nije bilo stjecanja imovine i da u tom smislu nije prekršen zakon, nego je kažnjena iz formalnih razloga, jer mjesec dana nije prijavila promjenu.

Dakle, riječ je o formi i ja od toga ne bježim. Svaki put kad je javnost trebala znati ja sam izišla ispred kamere, ispričala se i snosila odgovornost. Da se meni dogodilo ovo što se dogodilo ministrici Žalac, ja bih istog trenutka podnijela ostavku, kazala je Anka Mrak-Taritaš. (Hina)

Bernardić: Moral i ova Vlada ne idu u istu rečenicu

- Vožnja bez valjane vozačke dozvole je nepoštivanje zakona RH. Koju nam to poruku šalje ministrica? Da ne moramo imati valjanu dozvolu? Ako vas zaustavi policija, recite: Ako može ministrica, mogu i ja! Ostavka bi bila moralan čin, ali moral i ova Vlada ne idu u istu rečenicu, napisao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Twitteru.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo