INTERVJU S PREDSJEDNICOM

PREDSJEDNICA ZA NAJPRESTIŽNIJI MOSKOVSKI POLITIČKI DNEVNIK 'Nadam se da će Vladimir Putin uskoro posjetiti Hrvatsku'

 Profimedia, Sputnik

Pod naslovom “Jedva čekamo Vladimira Putina”, najprestižniji moskovski politički dnevnik, Kommersant, donosi veliki intervjuu s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Kao središnju ilustraciju list donosi fotografiju predsjednice u hrvatskom dresu na kiši prilikom dodjele medalja nakon finala Svjetskog prvenstva.

Zbog svog neposrednog “navijačkog odnosa” Kolinda Grabar-Kitarović u uvodu je predstavljena kao “simbol Svjetskog prvenstva”. Kommersant napominje da je zbog toga vrlo popularna u Rusiji te da je najveća ruska internetska tražilica Jandeks tijekom Prvenstva zabilježila više od milijun upita o njoj, čime je nadmašila i hrvatske nogometaše.

Bura emocija

Predsjednica je priznala da je Mundijal u njoj “izazvao buru emocija” te da “nije željela skrivati od svijeta svoje osjećaje”. “Naprosto sam želja biti onakva kakva jesam”, rekla je Grabar-Kitarović, napominjući da se slično osjećala “možda samo u izbornoj noći”, kada je postala predsjednica. Predsjednica je napomenula da je Hrvatska članica NATO-a i EU, ali da to ne smije biti smetnja dobrim i plodnim odnosima s Rusijom.

“Rusija je velika država. Bez nje se ne mogu rješavati mnoga krizna žarišta po svijetu, poput Sirije.” Napomenula je kako se Hrvatska zalaže za realizaciju Sporazuma iz Minska za Ukrajinu. Istaknula je kako se nada da će Vladimir Putin uskoro posjetiti Hrvatsku te dva puta tijekom razgovora napomenula da su hrvatski navijači na tribini razvili zastavu s natpisom “Hvala, Rusija” na ruskom.

Agrokor

Govoreći o aferi Agrokor, Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da će se Agrokor oporaviti i restrukturirati te da će Sberbank i VTB ne samo vratiti uloženo nego i pomoći Agrokoru da “postane jedna od najuspješnijih tvrtki u Europu”. Jedno od bolnih pitanja za Rusiju je i širenje NATO-a na istok. Hrvatska predsjednica otvoreno je izjavila da je ona za proširenje saveza te da to nije upereno protiv Rusije, ali da Hrvatska neće “nagovarati svoje susjede da pristupe NATO-u”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:04