NEDJELJOM U DVA

PREDSJEDNIČKI KANDIDAT DEJAN KOVAČ KOD STANKOVIĆA Kod nas će uskoro važnije biti pitanje 'Gdje si bio 2019.' od onoga 'Gdje si bio 91.'

Dejan Kovač
 Goran Mehkek / CROPIX

Gost prvog ovosezonskog izdanja emisije 'Nedjeljom u dva', urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, bio je nezavisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Dejan Kovač. U jubilarnoj 20. sezoni progovorio je o svom životu, siromašnom djetinjstvu, životu u Županji, karijeri i konačno u kandidaturi u 35. godini života.

Doktor ekonomskih znanosti, koji radi na prestižnom američkom sveučilištu Princeton, imao je prilike baviti se brojnim istraživanjima, a kako je nedavno rekao u razgovoru za Jutarnji list, 70-80 posto njegovih istraživanja upravo su na glavnim ekonomskim i političkim problemima RH. Tako je Stankoviću otkrio da se nakon smrti majke prebacio s makroekonomije na mikroekonometrijske metode, konkretnije je govorio o istraživanju utjecaja rata na razvoj djece bez roditelja.

Pitao se kako se mlađa djeca nose s takvom situacijom, a sam je bio ratno dijete i pratio je djecu poginulih branitelja. Zaključio je da uloga roditelja nije samo investirati novce i financirati školovanje, već je njihova uloga i psihološka potpora djece, piše HRT.

Kad je tražio posao u Hrvatskoj, dobio je čak 188 odbijenica, zbog političke nepodobnosti, smatra, a ta ga je nepravda zaboljela. Odgojen je da je znanje jako važno, a i profesori na fakultetu su mu savjetovali da ode van. Rekao je da ga nikada nije zanimalo da uđe u HDZ ili SDP kako bi došao do posla. Kritizira ih iako ne generalizira i ne smatra da su svi loši - oni dobri se zbog lošijih ne mogu izboriti da dođu na čelo stranke.

Kovač kaže da ga je na kandidaturu nagnao i splet privatnih okolnosti. Ima potrebu vratiti se u Hrvatsku - prošao je, kaže, mnogo nepravdi i ne podnosi je organski. Vjeruje u Hrvatsku, kaže da njegova znanstvena karijera ima vremena, a da Hrvatska zbog nadolazeće recesije nema vremena. Želi ponuditi bolju Hrvatsku, smatra da ako dođe do kolapsa sustava, bit će važno pitanje ‘Gdje si bio 2019.?’.

Vjeruje u svoju kampanju i da će ga građani prepoznati. Kaže da želi pružiti bolju Hrvatsku i pravu demokraciju. Zbunjuje ga pojam da ‘stranka podržava nekog kandidata’, želi građane koji će kritički razmišljati i razmišljati svojom glavom. Smatra da je on živi dokaz da riječ ‘nemoguće’ ne postoji - mnogi su mu govorili da neće uspjeti, ali uspio je - dokazuje da i outsideri mogu pobijediti.

Za sebe kaže da je kandidat produktivne Hrvatske, one koja ne izlazi na izbore. Dodaje da treba povećati izlaznost i tada vjeruje u prolazak u drugi krug. Smatra da ima dovoljno kandidata, da nitko ne može reći da mu se nitko od njih ne sviđa.

- Građani moraju shvatiti da je njihovo jedino oružje njihov glas - poručio je.

Smatra da kandidati koji kažu da će probleme riješiti novim zakonima, neće ih riješiti na taj način - to se može riješiti transparentnošću i političkom odgovornošću.

- Problem korupcije nije problem zakona, on nastaje kod podjele novca iz državnog i lokalnog proračuna, unutar interesnih grupa, a to će se riješiti transparentnošću i političkom odgovornošću - naglasio je na HRT-u.

Osvrnuo se na ponašanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, rekavši da, kako je i sam bio nogometaš i zna koliko je truda potrebno za takav rezultat, ne bi nikada nogometašima uzeo njihov trenutak slavlja i to ispolitizirao - tako je mogao doći i bivši predsjednik Ivo Josipović.

Na pitanje je li istina da je na pretprošlim parlamentarnim izborima glasao za Josipovića, kaže da je između Milana Bandića i Ive Josipovića bio sasvim jasan izbor.

Kao ekonomist već neko vrijeme upozorava na bankrot Hrvatske, kaže da svjetska ekonomija usporava, a kaže i da moramo u obzir uzeti i činjenicu da ratuju dvije najveće svjetske sile - ‘mi ne možemo definirati globalne trendove, oni definiraju nas’. Pojasnio je cijeli proces kako dolazi do recesije, kaže da je Grčka jedino bila dulje u recesiji od nas, a mi u zadnjih 10 godina nismo napravili nikakvu ni ekonomsku ni političku recesiju.

- Kada i ako recesija dođe, mi za nju nismo spremni - naglašava.

Govoreći o tome kako se pripremiti za novu krizu kaže da su to nakupljeni problemi u zadnjih 20 godina koje smo gurali pod tepih i bit će jako teško riješiti ih. Ne želi građanima nuditi populizam, već realna rješenja za koja će trebati trud i zalaganje.

- Da bismo pokrenuli ekonomiju, moramo građane porezno rasteretiti, da bismo to učinili, moramo smanjiti ovu ogromnu birokraciju - poručio je.

Osvrnuo se na reformu obrazovanja, smatra da nam je potrebna kurikularna reforma koja bi se mogla provoditi čak i svake četiri godine - za primjer je naveo svoju doktorsku disertaciju koja je sada već zastarjela. Kaže da ministrica Divjak odrađuje solidan posao, s obzirom na to koliko joj dozvoljava koalicija.

Komentirao je Bandićevu izjavu koji je za sebe kazao da je ‘dovoljno iskusan i pametan da bi mogao predavati i na Oxfordu’, rekavši da je Bandić ulično pametan, ali da bi se na Oxfordu predavalo, zna se tko može.

Govoreći o Sveučilištu u Zagrebu rekao je da je problem u političkom kadroviranju, po katedrama se točno zna koji su čiji ljudi - od demonstratora, asistenta, profesora postoji utaban put. Pita se kada je itko moralno odgovarao za iznošenje neistina i laži - prije krize su svi govorili da je neće biti.

Iznio je podatak o tome da Hrvati pet do osam puta više ‘guglaju’ o ustašama i partizanima nego o reformama, obrazovanju, migracijama.

- Problem je što su u posljednjih 25 godina HDZ i SDP podijelili društvo na lijevo i na desno. Retorika je ‘ili si s nama ili si s njima’, to su uspješno proveli, sve te teme u medijima. Namjerno ih guraju jer nemaju sadržaja da riješe trenutne probleme, rekao je Kovač.

Na Facebooku je jedan gledatelj za Kovača napisao da je ‘divan, dok nije iznio stajalište o Jasenovcu i Bleiburgu’. Kovač je naime kazao, a tvrdi da je izvučeno iz konteksta, da bi u Jasenovac otišao, a u Bleiburg bi razmislio. Kovač kaže da će se pokloniti svim žrtvama, a zločince prepušta povijesti.

Kaže da mediji žele simplificirati klanja li se zločincima ili žrtvama. Dodaje da oko Jasenovca i Bleiburga ne želi raditi političku paradu poput HDZ-a i SDP-a, prenosi HRT.

Dotaknuo se teme kada istospolni parovi posvajaju djecu, kaže da roditelja ne mogu nikakvi novci nadoknaditi - bolje je da djecu ne odgajaju birokrati, već da osjete toplinu doma.

O tome je li pobačaj izbor majke, kaže da žene trebaju odlučivati same.

Za vjeronauk kaže da bi trebao biti izborni predmet u školi.

Uzori su mu Nikola Tesla i Dražen Petrović. Iznimno je ponosan da je išao njihovim putovima - u SAD-u je studirao i radio u istim gradovima kao i oni, stariji građani su ga prihvatili s oduševljenjem kada su čuli da je iz Hrvatske. Dodao je da je tada bio najponosniji što je Hrvat - mi u Hrvatskoj imamo i dobro i loše, a dopuštamo ekstremima da isplivaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:20