OBJAVLJENI ROKOVI

Predsjednik haškog suda: Gotovini presuda do Božića, Praljku 2011.

Sva haaška suđenja moraju se završiti do 2012., osim Karadžićevog koje će biti gotovo 2013. godine

HAAG - Presuda u predmetu Gotovina očekuje se u prosincu, najavio je predsjednik Haaškog suda Patrick Robinson u govoru pred Općom skupštinom UN-a.

Podnoseći usmeno izvješće o radu suda, Robinson je najavio da sva suđenja trebaju završiti 2012. godine, osim Karadžićevog koje će biti gotovo 2013. Iduće godine očekuju se presude Momčilu Perišiću te šestorici Hrvata optuženih za zločine u Herceg Bosni.

Ubrzavaju postupke

Goran Mikuličić, haaški odvjetnik generala Mladena Markača, kaže da je najava predsjednika Haaškog suda u okviru procjene kojom su baratali na posljednjem sudskom ročištu održanom početkom rujna.

- Bilo je razumno očekivati da će presuda biti izrečena prije Božića, s obzirom na ozbiljnost i marljivost predsjednika sudskog vijeća suca Oriea, ali i njegovu zaokupljenost drugim postupkom koji vodi, na kojem se sudi bivšim čelnicima Miloševićeve tajne službe Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću - rekao je Mikuličić.

Najava predsjednika Suda Robinsona znači da će presuda biti najvjerojatnije u prosincu, no ne može se isključiti niti novo odlaganje. Robinson je rekao kako rade sve što je u njihovoj moći da ubrzaju suđenja, no predviđanja kad bi koje suđenje moglo biti gotovo ipak je samo prognoza, jer postoje brojni nepredviđeni faktori koji mogu usporiti postupak, kao što je to otkriće dnevnika Ratka Mladića, važno za šest aktualnih suđenja.

Suđenje šestorki

Među ostalim, zbog toga još nije gotovo suđenje šestorki iz postupka za Herceg Bosnu predvođenoj Jadrankom Prlićem i Slobodanom Praljkom. Mikuličić objašnjava da nema ničeg neuobičajenog u tome da predsjednik suda najavljuje kad bi koja presuda mogla biti izrečena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:38