POČINJU KONZULTACIJE

PREGOVORI IDU DALJE, A U SDP-u ČUĐENJE NAKON POSLJEDNJEG ZAHTJEVA MOST-a 'Zanimljivo kako su ga se tek sada sjetili... '

 Bruno Konjević/CROPIX

Most nezavisnih lista danas nastavlja u četvrtak pregovore s koalicijama okupljenima oko SDP-a i HDZ-a, a tema razgovora su kultura, izborni sustav i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu.

Da će proglašenje gospodarskog pojasa biti jedan od najvažnijih uvjeta za podršku novoj vladi, Most je objavio u utorak navečer, a smatraju kako je "nedopustivo da Hrvatska još uvijek nije zaštitila svoj obalni pojas i time propustila očuvati svoja nacionalna bogatstva i dodatno obogatiti svoj državni proračun".

Na najavu Mosta istoga je dana objavom na Facebooku reagirao član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin.

"Dakle, isključivi gospodarski pojas. Zanimljivo kako su ga se tek sada sjetili... Vjerojatno zbog toga što ne znaju da proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa on postaje hrvatski pojas, ali i pojas Europske unije. Što znači da ga pod istim uvjetima, bez diskriminacije i razlike za, primjerice, ribarenje, koristi svaki državljanin ili poslovni subjekt iz svake države članice Europske unije. Primjerice, Italije ili Slovenije", napisao je Grbin, a kakav će konačni stav SDP zauzeti na današnjim pregovorima, ostaje za vidjeti.

Nepoznato je i kakve će promjene u izbornom sustavu tražiti Most, no u njihovu predizbornom programu kao glavni problemi su se navodili neinformiranost birača, nedovoljna prava sustavu preferencijalnog biranja, sustav biranja i zastupljenosti nacionalnih manjina, glasovanje u inozemstvu i neravnomjernost izbornih jedinica.

Most je u predizbornoj kampanji predlagao model kombiniranog izbornog sustava u kojem bi se zastupnici birali djelomično u jednomandatnim izbornim jedinicama, a djelomično u regionalnim izbornim jedinicama preferencijalnim glasovanjem za kandidate na kandidacijskim listama.

Tražili su i da se broj saborskih zastupnika smanji na 110, a kad je riječ o izboru zastupnika nacionalnih manjina, zalagali su se za model po kojem bi se manjinske liste natjecale u općim izbornim jedinicama, ali ne bi morale prijeći izborni prag od pet posto, nego bi mandate osvojile ako na cijelom teritoriju Hrvatske dobiju glasova koliko je prosječno potrebno za osvajanje mandata na stranačkim listama.

O glasovanju državljana bez prebivališta u Hrvatskoj raspisali bi referendum na kojem bi se odlučilo o zastupljenosti tzv. manjine u Saboru.

Uz program su, međutim, napomenuli kako se on "ne piše da bi netaknut stajao na policama i vitrinama, nego da bi ga primjena prilagođavala i kalila u odnosu na zatečeno stanje"

Na Pantovčaku poslijepodne konzultacije o mandataru

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prima u četvrtak poslijepodne na Pantovčaku čelnike parlamentarnih stranaka izabranih u 8. saziv Hrvatskoga sabora na konzultacije o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Prema Ustavu, ona mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Konzultacije na Pantovčaku počinju nakon što su u utorak objavljeni službeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, no s potpisima potpore natpolovične većine zastupnika u ovom trenutku najvjerojatnije nitko neće doći pred hrvatsku predsjednicu.

Naime, prema do sada poznatim informacijama, predsjednik SDP-a i čelni čovjek koalicije Hrvatska raste, Zoran Milanović kod Grabar-Kitarović će doći sa 67 potpisa podrške. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije, Milanović, naime, ima i sedam potpisa potpore od ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, te tri IDS-a i jedan reformista.

Čelnik HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije, Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa potpore, koliko je zastupničkih mjesta na izborima osvojila ta koalicija. Hoće li imati veći broj potpisa iz Domoljubne koalicije javnosti nisu htjeli otkriti, poručujući da će se sve vidjeti na konzultacijama.

Kako bi dobile natpolovičnu potporu za sastavljanje Vlade i Domoljubna i koalicija Hrvatska raste vode višednevne pregovore s Mostom nezavisnih lista koji je osvojio 19 saborskih mandata. U međuvremenu je Drago Prgomet, koji je na listi Mosta osvojio saborski mandat u 1. izbornoj jedinici te je iz Nacionalnog vijeća Mosta izbačen zbog tajnog sastanka s Milanovićem, osnovao političku stranku Hrid koja, kako je rekao, ostaje u okviru političke platforme Mosta.

Tu su još sa po dva mandata HDSSB-a te stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, Živi zid s jednim mandatom, a ne zna se ni kome će potporu dati zastupnica albanske nacionalne manjine.

Pvi će na Pantovčak doći IDS u 13.45 sati, a zatim pojedinačno slijede zastupnici nacionalnih manjina te potom Živi zid i Reformisti. Zbog službene spriječenosti na konzultacije neće doći Bandić. U 16 sati kod Grabar-Kitarović dolazi HDSSB, a u 17.30 predviđen je Most nezavisnih lista. Koalicija Hrvatska raste na Pantovčak dolazi u 18 sati, a Domoljubna koalicija u 18.45 sati.

Na kraju će se novinarima obratiti predsjednica Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:09