ROŠADA U VLADI

PREMIJER PLENKOVIĆ DANAS IMA VAŽAN SASTANAK O NOVIM MINISTRIMA 'O njihovim imenima govorit ću kad ja kažem da je vrijeme'

 
 Ivo Ravlic / CROPIX

U ponedjeljak po povratku iz Dubrovnika u Zagreb premijer Andrej Plenković trebao bi se susresti s najbližim suradnicima i razgovarati o ministrima koje će smijeniti, kao i o novim imenima.

U Dubrovniku, nakon što je sudjelovao na otvaranju konferencije HNB-a i MMF-a, premijer je rekao da će o imenima ministara govoriti kad on kaže da je vrijeme, prenosi N1.

Nakon što odluči tko će biti novi članovi njegove Vlade trebao bi ih predstaviti članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a potom i koalicijskim partnerima, pa će tražiti njihovu potvrdu u Saboru. Još je nejasno hoće li smijeniti sve ministre koje traži oporba.

Imena koja se najčešće spominju u krugovima HDZ-a za koje se kaže da bi mogli postati bivši su: Gabrijela Žalac, Goran Marić, Milan Kujundžić i Marko Pavić.

Za Kuščevića je nasljednik poznat. Prošloga tjedna premijer je predložio Ivana Malenicu, mladog HDZ-ovca iz Šibenika.

- Odlučio sam da za novog ministra uprave predložim Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku. Mlad čovjek, odličan izbor i osvježenje - izjavio je premijer prošli četvrtak.

Još uvijek je nepoznata zamjena za ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić koja u rujnu preuzima čelno mjesto Vijeća Europe.

Petak se spominje kao dan kad bi novi ministri mogli biti izglasani u Saboru, no vrh HDZ-a to još nije u potpunosti odlučio.

Prije sastanka s najbližim suradnicima u ponedjeljak, premijer će u Dubrovniku sudjelovati na Konferenciji Hrvatske narodne banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojoj će se raspravljati o ključnim temama, poput budućnosti tržišta rada i demografskih izazova te politika potrebnih za podršku rastu u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:03