BEZ ZADRŠKI

PREMIJER U BRUXELLESU 'Za Hrvatsku je Velika Britanija integralni dio EU i ne mogu zamisliti Europu bez nje'

 Reuters

ZAGREB - Hrvatska podržava ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji i u tom pogledu nema nikakvih zadrški, kazao je hrvatski premijer Tihomir Orešković u petak u izjavi za CNN.

Orešković je za CNN na rubu summita EU-a u Bruxellesu komentirao pregovore s Velikom Britanijom o redefiniranju njezinih odnosa s EU-om.

Britanski premijer David Cameron obećao je da će do kraja 2017. organizirati referendum na kojem će Britanci odlučiti hoće li ostati u EU. Referendum bi se mogao održati i prije, možda već za nekoliko mjeseci.

"Za mene, za Hrvatsku kao najmlađu članicu Europske unije, Velika Britanija je integralni dio Europske unije i ne mogu zamisliti Europu bez nje, a nadam se i da Velika Britanija ne vidi sebe u budućnosti kao zemlju koja je izvan Unije", kazao je Orešković.

Britanski zahtjevi odnose se na četiri specifična područja - ekonomiju, državnu neovisnost, konkurentnost i socijalnu politiku i slobodu kretanja, objasnio je.

Države članice EU-a imaju o tome različita stajališta i o pitanju socijalnih naknada još će se razgovarati, no svima je u interesu da se postigne dogovor, kazao je.

"Kada je o Hrvatskoj riječ, mi podupiremo ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji i nemamo nikakvih zadrški", istaknuo je.

Orešković je kazao kako svi europski čelnici razumiju izazove s kojima je suočena Velika Britanija, kao i činjenicu da su Britanci duboko podijeljeni jer ih otprilike polovica želi ostati unutar Europske unije, a polovica želi izlazak.

"Mislim da priznavanje specifičnih problema s kojima je suočena Velika Britanija u širem europskom kontekstu, u kontekstu zajedničkog tržišta i europskih ugovora, daje prostora za određene promjene koje neće ugroziti same temelje slobodnog europskog tržišta", kazao je.

"Na kraju moramo prihvatiti i potencijalne posljedice ako nemamo zajedničko tržište. Vjerujem da to s financijskog aspekta ne bi bilo pozitivno ni za Veliku Britaniju niti za cijelu Europu", dodao je.

Orešković je na kraju izrazio uvjerenost da će rješenje biti postignuto.

"Svi ćemo ostati ovdje do nedjelje ako bude potrebno kako bismo osigurali zadovoljavajuće rješenje za premijera Camerona i druge članice Europske unije", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:32