ZAHVALIO EBRD-u

OREŠKOVIĆ U LONDONU 'Jedini sam od premijera na ovom summitu bio investitor'

 Reuters

Na investicijskom summitu zemalja zapadnog Balkana koji se upravo održava u Londonu premijer Tihomir Orešković istaknuo je da će posebnu pozornost pridati “svim aktivnostima koje stimuliraju ekonomski razvoj, kreiraju nove poslove i pozitivnu investicijsku klimu te podižu standard života za građane.”

Veliki investicijski projekti u infrastrukturu i energetiku te stvaranje pozitivne investicijske klime u Hrvatskoj – tako bi se mogao sažeti program koji je premijer jutros iznio u financijskom središtu Londona. Summit u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj, uz Oreškovića okupio je predsjednike vlada Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore.

Premijer je najavio novi budžet sredinom idućeg mjeseca s naglaskom na fiskalnu konsolidaciju i smanjenje deficita. U programu je i smanjenje javnog duga aktivacijom 500 milijuna eura “mrtvog kapitala”. U ovom trenutku država je, naime, u vlasništvu imovine čija se vrijednost procjenjuje na 30 milijardi eura, a među njima je i 4500 ureda, neiskorišteno zemljište te 1300 javnih tvrtki.

'Vjerujem u holistički pristup. Uloga vlade je stvaranje programa i okvira koji čine pozitivno investicijsko okruženje. Važno je da vlada dopusti konstruktivna mišljenja iz svijeta biznisa, investitora, akademika, sindikata i građanstva kako bismo osigurali konstruktivni dijalog koji rezultira djelotvornim programom'.

Hrvatski premijer je rekao da je na ovom summitu jedini od premijera koji bio investitor, navevši da je kao predsjednik Uprave Plive investirao oko 250 milijuna eura. Premijer je naglasio da manje i srednje poduzetništvo vidi kao glavni pokretač rasta te namjerava osigurati 500 milijuna eura kako bi upravo mali i srednji poduzetnici osigurali nova radna mjesta i porast BDP-a.

Kao jedini od okupljenih državnika koji je prije političkog mandata promatrao Hrvatsku iz uloge investitora, naglasio je da će se fokusirati na stvaranje pozitivne investicijske klime koaj uključuje smanjenje birokracije i zadržavanje stabilne porezne politike. “Bitno je investitorima poslati stabilnu poruku. Već sam doživio u razgovoru s potencijalnim investitorima, da su oni ohrabreni mojim iskustvom jer govorimo istim jezikom.”, rekao je.

U programu današnjeg boravka u Londonu, osim susreta s kolegama iz susjednih zemalja, je i sastanak s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Philipom Hammondom te predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Sumom Chakrabartijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:45