NAKON 20 GODINA SUĐENJA

Presuda Vrhovnog suda: Hrastov osuđen na 4 godine za ubojstvo 13 srpskih rezervista

U više od 20 godina bio je tri puta oslobođen na Županijskom sudu u Karlovac i dva puta osuđen
 Andreja Trpčić/CROPIX

ZAGREB - Vrhovni sudu RH danas je izrekao osuđujuću presudu bivšem pripadniku karlovačke jedinice specijalne policije Mihajlu Hrastovu, optuženom za ubojstvo 13 neprijateljskih vojnika, srpskih rezervista, i ranjavanje još dvojice, na Koranskom mostu 1991. godine. Za počinjeno djelo sud je Hrastova osudio na četiri godine zatvora.

Stranke u postupku imaju pravo žalbe žalbenom vijeću Vrhovnog suda u roku od 15 dana. Sud je nedvojbeno utvrdio da je Mihajlo Hrastov počinio djelo ratnog zločina, ubojstva trinaest razoružanih ratnih zarobljenika i ranjavanja dvojice, te da to nije učinio u nužnoj obrani kao što je tvrdio tijekom procesa.

Obrazlažući zbog čega su donijeli kaznu manje od zapriječene (zaštićena kazna je od 10 do 20 godina), predsjednik sudskog vijeća je ustvrdio da je Hrastov bio bitno smanjeno uračunljiv u trenutku izvršenja djela, da nije kažnjavan, da je dao znatan doprinos kao branitelj u ratu, te da je otac malodobnog djeteta i da mu supruga ima zdravstvene probleme.

Šestu po redu presudu u jednom od najdužih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa objavilo je sudsko vijeće pod predsjedanjem vrhovnog suca Žarka Dundovića. U više od 20 godina koliko traje postupak Mihajlo Hrastov je bio tri puta oslobođen na Županijskom sudu u Karlovac, i dva puta osuđen na Vrhovnim sudu.

Posljednji put Vrhovni sud RH ga je osudio na osam godina zatvora, da bi mu po žalbi kaznu smanjio za godinu dana. No, kako presuda nije javno objavljena, Ustavni ju je sud ukinuo pa je Hrastov u prosincu 2010. oslobođen iz lepoglavske kaznionice, gdje je izdržavao kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:50