ŠAKAMA NA UČENICU

Pretukle kolegicu zbog dečka, ali njima škola ne može ništa

Četiri slučaja brutalnog maloljetničkog nasilja nisu razlog za isključenje. Uveden je novi postupak

ZAGREB - Nasilni učenici koji su pretukli kolege, prijetili smrću ili napadali prolaznike nalaze se u takozvanom tretmanu produženog stručnog postupka (PSP). Riječ je o novoj mjeri koju je prošle godine uvelo Ministarstvo obrazovanja. Navodno na prijedlog potpredsjednika Vlade defektologa Slobodana Uzelca. Cilje je bio pomoći učenicima da uz stručnu pomoć prevladaju teškoće u ponašanju.

Međutim, postupak traje četiri mjeseca i u potpunosti je organizacijski prepušten školama. No, u nekim školama ima i 150 učenika s ukorima koji bi trebali proći kroz taj postupak, a zaposlen je jedan psiholog. U mnogim srednjim školama tvrde da su i prije uvođenja PSP-a pokušali pomoći svakom učeniku. No, novi tretman zagorčao im je život jer tvrde da sada učenicima gotovo više ništa ne mogu, pa se njihovo ponašanje rapidno pogoršalo. Postupak je doveo i do niza apsurdnih situacija.

Krše statut škole

- Mi nemamo ništa protiv te mjere. I naš je zadatak sačuvati što više djece. No, mjera je prekomplicirana u administrativnom smislu, a i cijeli postupak predugo traje. Recimo, mi sad imamo učenika koji se nalazi u tom tretmanu i koji je skupio već 45 neopravdanih sati, no još uvijek nije isključen iz škole jer se nalazi u postupku. Takvim ponašanjem prvo kršimo statut škole jer je njime propisano da se učenik isključuje zbog 21 neopravdang sata, ali šaljemo i lošu poruku drugim učenicima koji kaže: kad može on markirati, mogu i ja - kaže Vedran Nola, ravnatelj Škole za cestovni promet.

Zabrinut je i ravnatelj škole u kojoj se nedugo dogodio slučaj prijetnje profesoru, a koji nas je zbog zaštite učenika zamolio za anonimnost. Naime, učenik koji je zaprijetio profesoru da će ga objesiti na jarbol u vrijeme izricanja prijetnje već je bio u tretmanu.

U školi se boje da će, isključe li učenika zbog prijetnje prije isteka roka od tri mjeseca, roditelji učenika žaliti inspekciji, pa će ona pronaći neki formalno-pravni propust. Učenika bi to, smatraju, moglo dodatno osnažiti u njegovom ponašanju. Cijeli bi se postupak mogao produžiti, a škola onda učenika za takvo ponašanje nikada neće moći sankcionirati.

Učenici to zlorabe

- Učenici to jako dobro shvaćaju i zlorabe - upozorava naš sugovornik.

- Ta je mjera lijepo zamišljena kada se gleda iz ureda, no u praksi ona traži velik angažman za koji mi nismo ni stručno ekipirani - kazao je Ivo Klarić ravnatelj Elektrotehničke škole koji smatra da jer jedan pravilnik i zakon neće riješiti problem.

Ravnatelji srednjih škola dodatno su zabrinuti što će se dogoditi kada se promijeni ustav pa škola postane obvezna do 16. godine ili prvoga zanimanja.

- Nedavno nas je posjetila delegacija iz Makedonije. Tamo su obveznu srednju školu uveli prije tri godine. Rekli su nam kako im je za dio učenika najveći problem u tome kako ih privoliti da uopće dođu u školu - upozorio je Zoran Krivačić, ravnatelj I. tehničke škole Tesla.

OBRAČUN U PARKU

16-godišnja učenica jedne zagrebačke strukovne škole prošli tjedan poslije nastave dolazi u park u Dubravi gdje se treba naći sa svojim dečkom. Prilaze joj dvije djevojke, maturantica, inače bivša djevojka njezinog novog dečka i njezina godinu dana mlađa prijateljica. Brutalno pretuku 16-godišnju učenicu, pa djevojčica s ozljedama završava u bolnici. Sve tri učenice idu u istu školu.

IZUDARAO PROLAZNIKA

Učenik hoda nogostupom ispred škole i nogom šuta plastičnu bocu coca-cole. Boca ostaje na zemlji, a učenik odlazi. Prilazi mu prolaznik i zamoli ga da uzme bocu i baci je u smeće. Učenik se naljuti i pretuče prolaznika.

‘ZAPALIT ĆU ŠKOLU!’

Učenici se preko odmora naguravaju na hodniku. Dežurni profesor zamoli ih da se smire. Jedan od učenika okrene se prema profesoru i mrtav hladan mu zaprijeti: “Tebe ću nabiti na jarbol, a školu ću zapaliti!”

PRIJETIO UBOJSTVOM

U jednoj uglednoj zagrebačkoj gimnaziji profesorica učeniku iz znanja u imenik zapiše jedinicu. Učenik priđe njezinom stolu, unese joj se u lice i kaže: “Daš li mi još jedanput jedan, ubit ću te!”

Zašto postupak traje mjesecima

1Ravnatelj imenuje povjerenstvo koje razmatra potrebu izricanja mjere PSP-a (čine ga razrednik, stručni suradnik i jedan nastavnik)

2 Povjerenstvo do 30 dana razmatra sve okolnosti (obiteljske i druge) koje su dovele do takvog ponašanja učenika. Svaki je nastavnik dužan svakodnevno pratiti ponašanje učenika i o tome izvještava razrednika. Povjerenstvo se sastaje jednom tjedno, sastavlja nalaz o učeniku i predaje ga ravnatelju

3 Ako ni nakon 30 dana nema poboljšanja u ponašanju učenika, nastavničkom vijeću predlaže se izricanje mjere (o izrečenoj mjeri obavještavaju se roditelji, a u iznimno teškim okolnostima i Centar za socijalnu skrb)

4 Program traje do tri mjeseca (preporuka je da se u program uključi što više stručnjaka)

5 Na svaku od odluka učenik ima pravo žalbe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:28