NA FILMSKI NAČIN

PRIČA 1., SREDINA 2010. 'Rekli su da će mi ubiti muža, pa su mi ‘posudili’ eure uz hipoteku'

Priča 1. sredina 2010.

Umirovljenicu Milku iz Zagreba prevaranti su u mrežu uvukli prije dvije godine na gotovo filmski način. Počeli su je nazivati sa skrivenih brojeva.

- Znamo da si bogata, želimo da nam platiš deset tisuća eura ili ćemo ti ubiti muža. Novac ćeš ostaviti na dogovorenom mjestu. I bez policije - prijetili su joj telefonski. Bila je to prva u nizu prijetnji koje je Milka redovito dobivala od polovice 2010. U početku nije reagirala ni vjerovala pozivima, no nakon učestalih prijetnji nepoznatih ljudi Milka se pobojala da joj netko zaista ne naudi obitelji. Priča se, međutim, tek tada zakomplicirala. Nakon što se povjerila susjedu, nazvao ju je drugi nepoznati muškarac i ponudio pomoć. Rekao joj je da je od poznanika čuo da joj netko prijeti, da zna inspektora u policiji i da se to ne smije događati.

Stres i strah

Ponudio joj je da se odmah obrati njegovu inspektoru. Milka kreće u policiju, ali joj je “dobročinitelj” objasnio da je njegov prijatelj sada na bolovanju. No, i za to postoji rješenje.

- Nitko vam ne smije prijetiti. Javite se stoga mom odvjetniku Z. R. (podaci poznati redakciji), on je najbolji u gradu, ja vas tamo čekam, nitko vas neće dirati - objasnio joj je. Milka je otišla u ured. Iako je bila sumnjičava, kaže, zbog stresa i straha, odlučila je poslušati. Tamo joj se napokon predstavio M. Č.

- Sa mnom ste razgovarali preko telefona, ja sam biznismen, nisam kamatar i mogu vam pomoći, ne bojte se - govorio joj je. S odvjetnikom Z. R. ubrzo joj je izlažio plan: ako ona ima nekretninu koju može založiti, oni će joj posuditi novac da plati ucjenjivačima.

Pokvareni bilježnik

Danas je Milki jasno da je nasamarena i da je slučaj trebala prijaviti policiji.

- Koliko vam vrijedi život vašeg supruga - pitao ju je M. Č. i dodao da će on odnijeti svoj novac ucjenjivaču da je oslobodi tog pritiska. Milka pristaje.

Papire potpisuju u javnobilježničkom uredu u vlasništvu I. P. (podaci poznati redakciji). U sobi su odvjetnik Z. R., javni bilježnik I. P., M. Č. i Milka.

Na stolu su ugovori i novac. Objasnili su joj kako će riješiti problem.

M. Č.: - Ja ću platiti vašeg ucjenjivača, a vi potpišite papire da ćete mi naknadno vratiti novac .

Odvjetnik: - Sastavljanje ugovora je 600 eura. Zadužit ćemo vaš stan na 30.000 eura.

Milka: - Zašto 30.000, kad vam moram vratiti 10.600?

M. Č.:

- To je formalnost. Moramo staviti taj iznos za stan da ne bude sumnjivo. Kao osiguranje ćemo staviti vašu vikendicu na moru.Sve vrijeme s njima je za stolom i javni bilježnik koji Milku nije upozorio da potpisuje štetni ugovor.

Na izlasku joj je M. Č. rekao: - Ne brinite se, nitko vam više neće prijetiti.

Tako je i bilo, no kada je Milka skupila novac da ga vrati M. Č., on joj se više nije javljao.

Slovenci pili šampanjac

Tada joj je susjeda javila da su u njenoj vikendici neki Slovenci koji piju šampanjac. Susjedi su objasnili da su vikendicu kupili.

Milka konačno zove policiju i sve prijavljuje. Policajcima na terenu Slovenci pokazuju kupoprodajni ugovor: kuću su za 70.000 eura kupili od M. Č. Njima je objasnio da mu Milka duguje 60.000 eura i da joj zato prodaje kuću. Milka je tada podigla kaznenu prijavu, a policija počela istragu. Do danas nije riješila problem. Plaća račune i porez, a u kuću ne smije.

- U DORH-u su mi rekli da sam prevarena sa svih strana i da nisam jedina - zaključila je

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:35