'ZLOČINI NAD ŽIVOTINJAMA SU PRIJETNJA CIJELOM DRUŠTVU'

Prijatelji životinja: 'U Europi za zlostavljanje životinja do 10 godina zatvora, a kod nas najviše dvije'

Osijek, 040812Na sredisnjem Trgu Ante Starcevica u Osijeku odrzan je prosvjed Zaustavimo nasilje nad zivotinjama. Prosvjed su organizirali clanovi udruge Pobjeda, a okupljenim gradjanima su ukazali na sve cesce zlostavljanje zivotinja oko nas i pozvali ih na potpisivanje peticije. Traze reformu veterinarske inspekcije i zaustavljanje nasilja. Foto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elveđi / CROPIX

ZAGREB - Udruga Prijatelji životinja smatra da je u Hrvatskoj učinjen važan pomak u mogućnosti kažnjavanja zlostavljača životinja, ali još zaostaje za zapadnim zemljama, gdje se za iste prijestupe izriču zatvorske kazne do deset godina.

Udruga smatra da je u praksi "zanemariv broj sankcioniranih slučajeva" po Zakonu o zaštiti životinja, koji predviđa novčane kazne za ubijanje životinja i nanošenje boli, patnje i ozljeda te namjerno izlaganje strahu.

"Novi Kazneni zakon, koji je stupio na snagu 2013. godine, propisuje zatvorske kazne do dvije godine za mučenje i usmrćivanje životinja te oduzimanje životinje zlostavljaču i Hrvatska još zaostaje za zapadnim zemljama gdje se za iste prijestupe izriču kazne i do deset godina zatvora", navode u priopćenju Prijatelji životinja.

Novi skandalozni slučaj zlostavljanja životinja: ‘Dao sam maci krila, hahahaha’, sadistički se hvalio student iz Zagreba

Ističu kako su stručnjaci zlostavljanje i ubijanje životinja prepoznali kao važan društveni problem, a zlostavljače i ubojice životinja kao ljude koji nisu opasni samo za životinje, nego i za ljude i širu okolinu, te smatraju kako je nužno zatvorskim kaznama utjecati na svijest da iživljavanje prema slabijima neće proći nekažnjeno.

Nažalost, ističu, još "ima slučajeva kada prolaznici danima ne reagiraju na ozlijeđenu životinju, no građani ipak sve više prijavljuju zlostavljanje životinja". Unatoč većem broju prijava, udruga smatra da se suosjećajnije društvo, sigurno od nasilja prema slabijima (bili to ljudi ili životinje), može izgraditi jedino suradnjom građana i mjerodavnih institucija koje će zakonske propise provoditi u djelo.

"Vrijeme je da najstrožim kaznama za zlostavljanje životinja Hrvatska napravi etički pomak i da se zločini nad životinjama shvate kao ozbiljna prijetnja cijelome društvu jer onaj tko muči životinje jednako je sposoban zlostavljati djecu i odrasle ljude", poručuju Prijatelji životinja.

Udruga je izdvojila samo neke slučajeve sadističkih mučenja i ubijanja životinja u 2012. godini, koji su bili popraćeni u medijima. Ističu kako ti izdvojeni slučajevi pokazuju "nužnost izricanja najstrožih zatvorskih kazni za zlostavljače životinja".

Tako je primjerice u Križevcima lovac ustrijelio psa 30 metara od njegova skrbnika, koji ga je uzaludno molio da ne puca. U Sesvetema je kujica teško ranjena eksplozivnom napravom, u Našicama je maloljetnik mučio psića, vezao ga lancem i tukao kolcem, a u Modruškoj Munjavi u blizini Josipdola muškarac je sjekirom zatukao psa na lancu, koji mu je ugrizao sina.

U Raškovićima u blizini Knina nepoznati vandal odsjekao je psu glavu i bacio je pokraj ceste. U Daruvaru je mladić zavrnuo mački vrat i bacio je u drvo, a u Karlovcu su mačiću potrgali sve zglobove i ligamente. U Galižani u blizini Pule 30. prosinca psu su stavili zapaljenu petardu u usta zbog čega je morao biti uspavan. Policija je priopćila da još traga za nepoznatim počiniteljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:41